• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Băița, comuna cu fermieri ”tăiați” de la avansul APIA

    agrointeligenta.ro -

    Băița este o comună situată în nordul județului Hunedoara. Conform datelor statistice, cele 11 sate ce se întind peste dealuri și formează comuna sunt locul unde se face agricultură prin cultivarea terenurilor arabile cu porumb și cartof, exploatarea fănețelor și pășunilor ca sursă de furaje în scopul creșterii și îngrășării animalelor și de pomicultură. Ceea ce nu se arată însă în statistici este că de cinci ani încoace, oamenii locului sunt mereu ultimii care își primesc subvențiile de la APIA. Motivul? Cineva îi ”iubește” atât de mult încât an de an îi include în eșantionul de control la teledetecție.

    Locuiesc în satul Băița, unul dintre satele care formează comuna, și deși am o suprafață mai mică de 10 hectare, nu am primit niciun leu la avans la APIA. Am mers să mă interesez mai ales după ce am citit în Agrointeligența că s-a dat drumul și la avansul pe sprijinul cuplat la ovine. Am zis că dacă nu iau pe pământ, măcar la animale să îmi vireze ceva bănuți. Așa am aflat ce deja se vorbea pe la colțuri: că suntem toată comuna la teledetecție și că ne vom vedea banii abia prin luna mai anul viitor. Este al cincilea an consecutiv de când suntem băgați, la grămadă, la control. Mici, mari, medii, toți fermierii suferim la fel”, a povestit un fermier din Băița pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Oamenii din Băița nu știu ce să mai creadă, mai ales că la ei nu sunt dispute pe pământ, lumea se înțelege, de la Primărie au primit adeverințele la timp, toate cererile au fost depuse exact cum li s-a cerut: în termen și atent verificate. ”Nu am nicio problemă la teren. Când am depus cererea, funcționarul mi-a adus la cunoștință o suprapunere și imediat am remediat înainte să mi se închidă cererea unică. Așa că n-ar fi niciun motiv să mi se amâne plata. Dar probabil suntem toți într-un sac și până nu se dă drumul unuia, nu ia nimeni avansul sau subvenția”, ne-a mărturisit fermierul hunedorean suspiciunea sa legată de plățile de la APIA.

    Cum de obicei, o parte din probleme se mai trag și din relația tensionată a primarului cu fermierii, la Băița nici vorbă de așa ceva. Oamenii cu care am vorbit ne-au spus că atât primarul cât și viceprimarul sunt oameni de treabă, cu care poți discuta orice problemă și ei caută și găsesc soluții. Numai că la problema comunei cu APIA atribuțiile edililor au fost complet depășite. ”Ei ce să facă? Ne-au informat mereu. Când a fost cu depunerea, au insistat să depunem toți la timp, să nu fie unul care să rămână fără subvenții. Din păcate, problema nu poate fi rezolvată la nivel local, ci ține strict de APIA”, ne-a mai spus fermierul.

    Agrointeligența – www.agrointel.ro a luat legătura cu conducerea Primăriei Băița care ne-a făcut legătura cu Mioara Bulz, agentul agricol din localitate. Aceasta ne-a confirmat că, într-adevăr, întreaga comună este la teledetecție. ”Da, oamenii au dreptate să fie supărați. Noi am sprijinit mereu APIA cu tot ce ne-au cerut, fermierii din comună au respectat mereu termenele cerute, dar, din păcate, acum ei nu beneficiază de termenele pentru plata avansului din cauza controlului. Nu știu să existe situații speciale cu terenurile din localitatea noastră, oamenii au depus și CD-uri cu măsurătorile proprii ale suprafețelor lucrate însă, din ce știm, aceste date nu au fost luate în considerare nefiind furnizate de firme agreate. Astfel, acum cu toții așteptăm să se încheie toate procedurile. Nu este primul an în care fermierii din Băița sunt lăsați la coadă când vine vorba despre subvențiile APIA…”, ne-a putut declara specialista din cadrul Primăriei de la Băița.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor