Creșterea animalelorŞtiri agricole

Oierul Dan Petrescu: Ne facem asociație, actele sunt depuse la Guvern

Oierul argeșean Dan Petrescu are planuri mari în viitorul apropiat. El împreună cu alți ciobani care își zic “adevărați” vor să se asocieze și să pună bazele unei asociații care să lupte pentru drepturile crescătorilor de oi din România.

Așteaptă acordul pentru numele noii asociații

“Vrem să ne facem o formă. Așteptăm să vedem ce se întâmplă. Am trimis către cineva să ne facă statutul și vedem cum ne organizăm. Am vorbit cu colegi din toată țara, fermieri care sunt adevărați, care asta au făcut, cu tradiție. Ne-am gândit la un nume, dar să vedem că ne trebuie acordul Secretariatului General al Guvernului, ori Asociația Națională a Fermierilor din România ori Asociația Ciobanilor Adevărați din România. În două săptămâni sper să vină aprobarea. Într-o lună de zile, sper să avem totul făcut, până de sărbători să fie totul pregătit”, a declarat Dan Petrescu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. 

O asociație pentru oieri cu animale sănătoase

Dan Petrescu susține că principalul țel al asociației în curs de formare este realizarea unui laborator pentru genotiparea animalelor.

“În primul rând, vrem să vedem cum facem cum nu facem să genotipăm animalele că să fim siguri că în asociația noastră nu intră fermieri cu animale bolnave ca să putem să ne ducem în Turcia, în Israel, să facem contracte, să putem obține prețul care trebuie pe carnea de miel. Pe asta vrem să ne axăm prima dată, toți fermierii care vor intra în acastă asociație vor intra cu animalele genotipate. Sau, dacă nu ne integrăm într-o formă asociativă acum la început, iar pe parcurs prin fonduri europene, prin sponsorizări, și cu ajutorul de la noi, cotizăm și facem un laborator pentru genotipare. Astea vor fi prioritățile ca să scăpăm de toate necazurile și de toate bolile și să știm sigur că în asociația noastră sunt animale sănătoase., medicii veterinari să ne confirme lucrurile astea, să avem probe, dovezi și hârtii la mână să dovedem lucrul ăsta, ca să putem să ne ducem să ne căutăm și noi prețul nostru adevărat pe carnea de miel în toate statele europene.

Ne luptăm să facem un laborator, ne ajută statul, nu ne ajută, ministerul Agriculturii, vedem noi ce o să facem. După ce o să avem toate alea pregătite o să mergem și la domnul ministru să vedem dacă poate să ne ajute, dacă nu ne vom strădui și ne vom descurca singuri”, spune crescătorul de animale.

Noua organizație ar putea fi funcțională până la finele anului

Dan Petrescu speră ca până de Crăciun toate formalitățile pentru noua asociație de fermieri să fie gata: “Până de sărbători, sper să fie totul pregătit. 10-12 membri o să fim în primul eșalon, după aia o să cooptăm din toată țara, să vedem câți vin la noi. La inițierea asociației vrem să fie 10-12 reprezentanți,  dar vrem să fie din câte un județ fiecare. Ne axăm mai mult pe zona Ardealului că acolo am văzut că sunt mai mulți care sunt mai aproape de noi. După ce avem statutul, o să facem o conferință de presă, o să ieșim să spunem tot”.

Vă reamintim că Dan Petrescu, alături de alți oieri: Ionică Sterp, Gheorghe Dănulețiu (cunoscutul Ghiță Ciobanul) și Ioan Suciu au avut mai multe acțiuni publice și declarații în care au dezvăluit problemele din sectorul de creștere a ovinelor din România. Ultima dată, oierii care își spun ”adevărați” au pichetat sediul Ministerului Agriculturii unde au adus și doi berbeci pentru a arăta autorităților diferențele între un mascul care are acte de origine și un reproducător care, deși nu are certificat, întrunește mult mai bine calitățile de reproducător.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

 1. Oameni buni nu ati inteles ceva in legatura cu cresterea de animale :gaini,porci, oi, vite.
  –Va spune ceva ideile ONU?…
  1.REFUCEREA POPULATIEI
  2.Controlul asupra hranei omului la nivel planetar.
  Voi chiar nu pricepeti ,de ce toti presedintii tarilor UE sunt tacuti.
  Inca nu va-ti dat seama, de ce omul nu mai poate creste animale pt sine ,decat in system controlat.UE nu poate face nimik.
  Voi dormiti pe voi.Este o schimbare la nivel planetar.Pt ei.nu.conteaza .ca se sacrifica 10 miliarde de oi.Chiar nu va-ti prins.

 2. Asta ne trebuiesc asociatii care sa ne jupaiasca si mai mult !!! Care asociatie a facut un pas micut pt binele fermierilor , va spun eu: NICI UNUL !!! Si nici nu o sa fac in viitorul apropiat !!!

Scrie un comentariu