Creșterea animalelorŞtiri agricole

Fermierii cu trei subvenții APIA și exploatații în pragul falimentului

Fermieri care beneficiază nu de una, nu de două, ci de trei subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Crescătorii de vaci din România se luptă cu falimentul o mare parte dintre ei, problema majoră plecând de la prețul mic al laptelui, preț care nu acoperă costurile de producție. Pe timp de iarnă, crescătorii primesc, în medie, un leu pe litrul de lapte livrat către intermediari sau direct marilor procesatori.

Fermierii care au investit în vaci de lapte se plâng că afacerile lor devin tot mai puţin profitabile şi asta pentru că nu mai găsesc oameni care să îi ajute. Mai mult, sunt nevoiţi să vândă laptele obţinut la un preţ de nimic. Lapte care, odată ajuns în marile lanţuri de magazine, costă chiar şi de 6-7 ori mai mult.

Marius Georgescu din Cibilia, județul Buzău, este unul dintre fermierii care primesc un leu pe litru de lapte în ciuda faptului că la raft, prețul per litru este mult mai mare. ”De la noi pleacă cu un leu un litru de lapte, în magazine şi supermarketuri e în jur de cinci lei, patru lei”, a declarat Marius Georgescu pentru Știrile Observator de la Antena 1.

Situația crescătorilor a fost mult mai rea în urmă cu câteva luni când, pe timp de vară, au primit mai puțjni bani pe litru. În multe cazuri, chiar 60 de bani pe litrul de lapte.

În prezent, crescătorii de vaci de lapte pot accesa trei scheme de sprijin pentru creștere animalelor, pe lângă sprijinul pe care îl primesc de la APIA pentru suprafețele agricole, pajiști sau pășuni. Fermierii care au vaci beneficiază, astfel, de Ajutorul Național Tranzitoriu pentru vaca de lapte, dar și pentru producția de lapte pe care o valorifică – ANT lapte. În plus, acești producători agricoli, dacă au animale de rasă înscrise în Registrul Genealogic primesc Sprijin Cuplat Zootehnic, subvenție plătită de APIA din fonduri europene.  Dintre aceste trei scheme, niciuna nu a intrat la plata avansului APIA din acest an. Fermierii au primit promisiunea că vor încasa SCZ după 1 decembrie, în timp ce ANT-uri se plătesc de la bugetul de stat din anul următor celui de cerere, adică pentru 2018, banii se vor plăti anul viitor.

Marea temere a fermierilor români este că aceste subvenții agricole ar putea dispărea după 2020, neexistând nicio certitudine că cele trei măsuri de sprijin vor fi menținute în noua Politică Agricolă Comună.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Costă mult un automat de lapte? Eu cumpăr lapte de la automat cu 2,5 lei.

    Ce ne facem dacă ne scoate Dragnea din UE sau UE ne expulzează sau ne taie subvențiile pentru că PSD desființează statul de drept?

  2. 3 subvenții??? E cam mult… ANT. Pentru 15 vaci !!! Nu m am încadrat!!! La unii rag vacile prin sertare …si alții care investesc bani grei in vaci performante si stau la coada vacii zi – lumină…nu se încadrează- a avut 2 vaci in ianuarie 2013…așa e legea!!! FALIMENT.FALIMENT.FALIMENT am programare la abator ( se taie cam multe animale pe zi..știți prețul in carcasă e cam mic) de SCZ-VL nici vorbă… am luat modelul de la alt fermier și mai sunt vreocativa care vor face la fel …70 de Bani/ litru … in luna septembrie…Inadmisibil asa ceva… Mult succes celor care au prins (TRENUL )

Scrie un comentariu