Creșterea animalelorŞtiri agricole

Pesta porcină africană a ajuns în Olt. Vina este dată pe un oier

A fost confirmat primul focar de pestă porcină africană (PPA) din județul Olt. Probele prelevate dintr-o gospodărie din Rusăneşti, de la un porc de 11 luni găsit mort, au fost analizate în laboratorul DSVSA Olt şi au ieşit pozitive. Confirmarea a venit și de la București, fiind comunicată oficial de ANSVSA.

”În data de 23.11.2018, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la un porc dintr-o gospodărie situată la periferia localității Rusănești din județul Olt. Această localitate se află la aproximativ 3 km de granița cu județul Teleorman, în apropierea zonei unde au confirmate cazuri de PPA la mistreți. În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență”, se arată într-un comunicat ANSVSA.

Pesta porcină africană ar fi fost adusă în județ de un cioban. Gospodăria în care a fost găsit porcul mort este proprietatea unui cioban care ar deține o târlă dincolo de râul Olt, extrem de aproape de fondul de vânătoare din Teleorman, unde pesta porcină africană a fost confirmată la 11 mistreți. Ciobanul își crește și alte animale la târlă, acolo unde r fi fost crescut și porcul adus, ulterior, de proprietar în gospodăria sa din Rusănești.

Oamenii din zona focarului spun că autoritățile nu și-au făcut treaba: pe barajul de la Rusănești ar trebui să existe filtre ale autorităților care să nu permită intrarea porcilor în județul Olt, cu atât mai mult cu cât comuna Rusănești face parte din localitățile unde DSVSA Olt a instituit zonă de protecție, în urma confirmării focarului din Plopii Slăvitești, Teleorman.

Până la confirmarea focarului din județul Olt, Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 289 de localități din 17 județe, cu un număr de 1108 focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 234 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 361.132 de porci afectați de boală. Oltul este județul cu numărul 18 în bilanțul ANSVSA.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu