Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

PLĂȚI SUBVENȚII APIA: Ce sume mai au de încasat FERMIERII PE 2018!

Subvenții finale la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură! Foarte mulți fermieri nu știu ce sume mai au de primit, deoarece plățile s-au făcut în mai multe tranșe, în raport de cererile depuse în 2018. Agrointeligența-www.agrointel.ro vine în sprijinul agricultorilor și a crescătorilor de animale și vă spune ce sume trebuie să vireze APIA pentru plățile regulare, atât fermierilor care au intrat la plata avansului cât și celor care sunt pe listele pentru plata finală!

Așadar, pentru plățile care urmează a fi făcute de APIA în această lună și în primele luni din anul 2019 avem două situații. Prima este a fermierilor care au intrat de la 16 octombrie la plata avansului pentru 2018, mai exact 70% din schemele de plată. Este vorba de 727.257 fermieri eligibili la plată pentru care s-a autorizat și plătit suma totală de 1.062.267.990 euro.

Apoi, din 3 decembrie 2018, au intrat la plata finală atât fermierii care nu au încasat niciun leu din avans, cât și cei care mai aveau de primit doar 30% din cuantumurile stabilite pentru Campania 2018.

Concret, pentru plata unică pe suprafață (SAPS), în cuantum total de 102,5697 euro/ha s-a acordat un avans de 70 la sută, adică, 71,7987 euro/ha rămânând de plată 30 la sută din suma totală, adică, 30,7709 euro/ha.

Și în ceea ce privește plata redistributivă, pentru nivelul l (1 – 5 ha) s-au achitat în avans 3,5 euro pe hectar din cei 5,0 euro/ha,urmând ca fermierii să mai încaseze ce 30 la sută din suma totală adică 1,5 euro pe hectar. Pentru nivelul al doilea de plată (5,01 – 30 ha) din totalul de 50,3626 euro/ha s-au achitat 35,2539 de euro urmând să mai fie autorizați la plată 15,1087 de euro pe hectar.

Și tinerii fermierii au primit pentru schema destinată lor bani în avans. Mai exact, din suma de 25,8405 euro/ha s-a achitat 18,0883 euro pe hectar urmând să mai intre în conturi 7,7521 de euro pe hectar.

Atenție! Pentru plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (Înverzire) în cuantum de 58,2361 euro/ha, agenția nu a achitat plata în avans, din informațiile obținute de Agrointeligența-www.agrointel.ro și confirmate de fermierii care au primit banii pe celelalte scheme și au comparat sumele din conturi cu un calcul pe suprafață.

Crescătorii de animale au beneficiat de plată în avans doar pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic pentru ovine. Astfel, din cuantumul de 15,9737 euro/cap de animal au fost virați în conturile ciobanilor 11,18159 de euro/cap de animal urmând să mai fie transferați 4,7921 de euro pe cap de animal.

Crescătorii de vaci primesc sumele integrale din Sprijinul Cuplat Zootehnic. Vă reamintim care sunt cuantumurile stabilite pe cap de animal: Sprijinul cuplat vaci de lapte 2018: Cuantum de 340,9081 euro/animal;
Sprijinul cuplat vaci de carne 2018: Cuantum de 291,4906 euro/animal;
Sprijinul cuplat bivolițe 2018: Cuantum de 160,8187 euro/animal.

De precizat că în conturi sumele sunt virate în lei la cursul de 4,6638 lei/euro valoare stabilită de Banca Centrală Europeană la data de 28.09.2018, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Seria C nr. 351/04 din 01.10.2018.

Sunt fermieri care nu au încasat niciun leu la avans

Categoriile de fermieri neautorizati la plata în avans, sunt cei din esantionul de control prin teledetectie, fermierii cu sprijin cuplat în sector zootehnic la specia bovine, care au data de retentie, 15 noiembrie 2018, fermierii cu debite nerecuperate si sanctiuni multianuale, fermieri cu transfer de exploatatie, fermieri fără forma coerentă sau cu dosare invalidate și anulate.

Nu au facut obiectul si nu au fost autorizati la plata în avans,  fermierii care au accesat alte scheme de plati în afara celor cuprinse în hotărârea de guvern si anume; ajutoare nationale tranzitorii, sprijinul cuplat în sector vegetal (SCV -1-8) care vor fi autorizati pentru platile finale sau regulare cu plafoane alocate, prevazute în bugetul anului 2019.

Termenul limită pentru plata subvențiilor APIA pentru Campania 2018 este, conform regulamentelor europene, data de 30 iunie 2019. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat încă că România intenționează să achite sumele cuvenite fermierilor până cel târziu pe data de 31 martie 2019.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. Sunt un fermier mic , în anul 2015 am avut control și supra control pe teren . mi-au mutat parcelele unde au dorit ,cât și suprafața lor. și am fost penalizat pe trei ani și exclus de la plată pe 2015. în 2015 funcționara apia local nu a dorit să-mi pună cadastrele în dosar motivând că a făcut reactualizarea după 2014. cei de la control s. control a verificat dosarul . știți ce fac dânșii îți bagă în gps, înainte de a veni în control ce suprafață vor. o parcelă, care în 2014 sa suprapus 2 fermieri peste parcela mea , fiind din zonă le am arătat pe hortofotoplan unde-își au dânșii parc. lor întrb , dacă este o hoție pe față ? acum sunt la teledecție .firma care face c. prin teledetecție câștigă ani la rând .

 2. Controale multe bani zero!!!
  Va prezint o lista cu controalele pe care le-am avut in anul acesta!!!
  1 control protectia plantelor
  2 control DSV
  3 control apia pe teren
  4 control complex ( sau de prevenire) AU participat 8 sau 9 persoane !! Acestia mi-au verificat tot si m-au anuntat ca am fost selectat pt audit si ca voi avea control de la U.E. dar am scapat
  5 control de la ORSA
  6 control teledetectie
  7 control apia la inceputul lui decembrie!! Mi sa comunicat ca e un control de iarna si verifica 20% din suprafata arabila!!!

 3. IN ULTIMII TREI ANI DE DOUA ORI LA TELEDECTIE !!!!!! E STRIGATOR LA CER !!! AU PROMIS NESIMTITI CA NU VOR MAI BAGA LA CONTROL FERMIERI CARE AU MAI FOST CONTROLAȚI IN ULTIMII 2 ANI !!!! NESIMTIRE !!! MASCHEAZA LIPSA BANILOR PRIN MARIREA AN DE AN A ESANTIONULUI DE CONTROL !!!

 4. E manevra guvernului. Nu au mai avut bani sa faca plati si au împins fermierii prin șmecherii tip control teledetecție și alte tertipuri spre primavara 2019. Hoților și pungașilor. Acm vor sa prostească romanii cu pilonul 2 de pensii sa ii duca in pilonul 1 ca ii mai mare câștigul. Vor sa bage mana 10 miliarde de euro. Dragi romani sa nu ii credeti pe pungașii din guvern !

 5. Sunt fermieri, în afara de cei care au fost la controalele în teren sau teledetecție, cărora nici măcar un leu nu le-a întrat în conturi… Asta pana astăzi 21.12. 2918. Și nu sunt 2-4. Sunt foarte mulți… Cineva, mai ales cei care se tot lauda ca fac plăti la fermieri la timp, este în stare sa de-a ceva lămuriri? Deci, mint cu nerușinare. Sa bage banii la oameni și apoi sa vorbească… Sa se verifice cele spuse de mine.

 6. Rezultatele pentru a doua teledetecție nu au ajuns la toate centrele din țară. Se așteaptă și se speră la începutul lui ianuarie.Daca nu se confirmă trebuie contestată decizia de plată și control in teren. Deci bani vor intra la cei care au contestat controlul in cazul fericit in ianuarie sau dupa soluționarea in teren a contestațiilor. Nu se pot comunica date sigure. Sărbători fericite!

 7. Au intrat in concediu,nu au chef sa rezolve problemele taranilor.Am avut control la teren si teledetectie(culmea,amandoua),dar surpriza nu corespunde teledetectia cu controlul la fata locului,am depus contestatie,inginerii de la locala si-au facut treaba,dar cei de la centru NU,asteptam raspuns! De bani nici nu se pune problema! Nesimtitilor!!!

Scrie un comentariu