Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Funcționarii APIA, obligați să plătească dacă greșesc subvenția fermierilor

Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuie să suporte suspendarea nejustificată a plăților către fermierilor beneficiari de subvenții europene și naționale. Prevederea este inclusă în Legea 146/2018 adoptată de Parlamentul României și care a intrat în vigoare din iunie anul trecut.

Nu de puține ori, fermierii au reclamat că erorile funcționarilor APIA i-au lăsat fără banii din subvenție. Agricultorii și crescătorii de animale au ajuns să se judece cu agenția de plăți și după ce au câștigat, statul român a fost cel care a suportat greșelile funcționarilor. Lucrurile se schimbă radical conform Legii 146/2018. ”Suspendarea nejustificată a plăților către fermierii din cadrul schemelor de plăți directe și a ajutorului național tranzitoriu, pentru motive neimputabile acestora, raportate la legislația națională și europeană, constituie contravenție și se sancționează cu imputarea sumelor respective persoanelor din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură care au efectuat controlul.”, se arată în actul normativ.

Același act normativ prevede: ”Fermierii vor fi notificați cu minimum 14 zile înainte, iar în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, cu minimum 48 de ore înainte în vederea pregătirii documentelor necesare controlului, de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

  1. De câte ori nu vin cei depun actele pentru subvenţii cu actele incomplete aşezate aiurea iar noi stăm după fiecare în parte iar cand pleacă ne fac în tot felul pe la colturi sau pe internet. Nu vor să plătească un contabil sau pe cineva să le ţină evidenţa la documente în aşa fel când vin şi depun actele să fie în regulă să se scurteze timpii de aşteptare pentru ceilalţi fermieri.

    1. Eu m-am trezit acasă cu înștiințare că le datorez bani , vina nefiind nici a mea, nici a lor. Explicatia era data în asa fel încât să nu întelegi nimic ( totosi am și studii superioare ca tot mentionase un domn mai sus ). Cert este ca mi-au retras banii din subventia pe anul 2018 fără să mă poată lamuri cineva concret (am fost la centrul zonal cât și la județ).

  2. Ei poftim cultura la asa zisii fermieri niste fosti tractoristi analfabeti cu 7 clase au ajuns sa puna mana pe subventii. Macar 5 ani sa fie eliminate subventiile . Asta se intampla cand acorzi subventii fara conditii clare. Transformate subventiile in imputuri si acordate doar celor cu studii superioare in domeniu celor ce au angajati inmagazineaza proceseaza si valorifica productiile agricole nu le vand direct din camp cu tirul care merge direct in port la export. Sa nu mai vb de faptul ca pleaca tirul cu 40 de tone net fara acte fara sa fie cantarit din camp .

  3. nu am treabă cu , calculatorul lor , și ce fac funcționarii ???????? banii sunt virați în conturile ferm. de la centru bucurești . am pus întrbarea de ce nu respectă calendarul dat de ministrul agric. dacă merg pe 16 mai să depun dosarul unic , îmi spune , la anul și la mulți ani ! corext, domnule ,PETRU ?

  4. Cine este de vină că , madr. nu-și finalizează la timp controalele , atât clasice cât și prin teledetecție ? consider că apia are și ei ff. multe la acest calendar . deci este o discriminare de nu luăm toți fermierii bani la timp. dacă gauss srl nuîși face treaba la timp , nu ei trebuie să plătească ? am înțeles că cei de la control vin cu datele fermierilor băgate în gps-ul lor , de la sediu . de ex. cineva a avut o parcelă de circa 7000mp. la măsurătoare l-ea dat 5000mp. ?????????? un alt ex. o parcelă pe care o măsurase fermierul avea 3600mp. lor le-au dat 2900mp. dintre care 200mp. de vegetație forestieră și să fie mai sigur au mutat parcela la circa 300m, est . față de unde au găsto dânșii . dar un lucru la omis , în anul 2014 , a avut loc o suprapunere peste această parcelă 2 fermieri se supra puneau , parcela fermierului a fost bine poziționată, conform celor de -lpis- iară-și cei 2 ferm. erau în alt loc . cea căutat parcela, să fie dusă la 3oom, est ??????? controlul a avut loc în 2015 . rezultat= pierderea subvenției pe 20015, și trei ani sancțiuni . deci a fost cu rea inteție . de ce din 2007 cum i sa spus că l-ea poz. greșit, și de ce nu a avut loc o suprapunere în toți acești , 2007-20015 ?????????

    1. Domnule, de corectitudinea și introducerea datelor în program este responsabil funcționarul APIA. Despre acest lucru se face referire.

Scrie un comentariu