Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

SUBVENȚII APIA 2019: PLĂȚI numai pentru FERMIERII ÎNREGISTRAȚI LA ANAF!

O nouă definiție pentru fermierul activ! Începând din acest an, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va achita subvenții numai către acei producători care pot fi verificați fiscal că desfășoară activități agricole.

Agrointeligența – AGROINTEL.RO v-a informat încă de anul trecut de noua definiție și regulă pentru fermierul activ care poate lua subvenții de la APIA înpând cu anul 2019 (Citiți articolul: PLĂȚI APIA – Fermierii care vor subvenții, OBLIGAȚI SĂ SE ÎNSCRIE LA ANAF!).

Anul trecut, Ordonanța de Urgență 5/2015 a fost modificată, iar una dintre schimbările introduse prin OUG 4/2018 vizează definiția de fermier activ pentru care APIA achită subvențiile anuale din fonduri europene și de la bugetul de stat. ”Începând cu anul de cerere 2019, statutul de fermier activ se stabilește și prin verificarea înregistrării persoanelor fizice și juridice și a formelor asociative de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic al acestora, pentru activitățile lor agricole, în Registrul contribuabililor/plătitorilor, potrivit prevederilor art. 91 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 3 pct. 3 lit. (a) din Regulamentul (UE) 2017/2.393 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 decembrie 2017 de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1.305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), (UE) nr. 1.306/2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune, (UE) nr. 1.307/2013 de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune, (UE) nr. 1.308/2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și (UE) nr. 652/2014 de stabilire a unor dispoziții pentru gestionarea cheltuielilor privind lanțul alimentar, sănătatea și bunăstarea animalelor, precum și sănătatea plantelor și materialul de reproducere a plantelor”, arată modificarea adoptată anul trecut și care, așa cum indică și textul legii, se aplică odată cu Campania APIA 2019.

Regula nouă adoptată de Guvern este dictată de la Bruxelles unde, la finele anului 2017, se stabilea clar, ca măsură de simplificare a PAC, că subvențiile agricole plătite din fonduri europene se acordă fermierilor activi. Aceștia trebuie să facă dovada activității lor agricole și, de anul viitor, li se va putea cere  să fie și fiscalizați.

Atenție! Noua definiție pentru fermierul activ nu afectează plățile în curs care se fac la APIA pentru cererea depusă de fermieri în anul 2018.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!