Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

SUBVENȚII APIA 2019: PLĂȚI numai pentru FERMIERII ÎNREGISTRAȚI LA ANAF!

O nouă definiție pentru fermierul activ! Începând din acest an, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va achita subvenții numai către acei producători care pot fi verificați fiscal că desfășoară activități agricole.

Agrointeligența – AGROINTEL.RO v-a informat încă de anul trecut de noua definiție și regulă pentru fermierul activ care poate lua subvenții de la APIA înpând cu anul 2019 (Citiți articolul: PLĂȚI APIA – Fermierii care vor subvenții, OBLIGAȚI SĂ SE ÎNSCRIE LA ANAF!).

Anul trecut, Ordonanța de Urgență 5/2015 a fost modificată, iar una dintre schimbările introduse prin OUG 4/2018 vizează definiția de fermier activ pentru care APIA achită subvențiile anuale din fonduri europene și de la bugetul de stat. ”Începând cu anul de cerere 2019, statutul de fermier activ se stabilește și prin verificarea înregistrării persoanelor fizice și juridice și a formelor asociative de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic al acestora, pentru activitățile lor agricole, în Registrul contribuabililor/plătitorilor, potrivit prevederilor art. 91 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 3 pct. 3 lit. (a) din Regulamentul (UE) 2017/2.393 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 decembrie 2017 de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1.305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), (UE) nr. 1.306/2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune, (UE) nr. 1.307/2013 de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune, (UE) nr. 1.308/2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și (UE) nr. 652/2014 de stabilire a unor dispoziții pentru gestionarea cheltuielilor privind lanțul alimentar, sănătatea și bunăstarea animalelor, precum și sănătatea plantelor și materialul de reproducere a plantelor”, arată modificarea adoptată anul trecut și care, așa cum indică și textul legii, se aplică odată cu Campania APIA 2019.

Regula nouă adoptată de Guvern este dictată de la Bruxelles unde, la finele anului 2017, se stabilea clar, ca măsură de simplificare a PAC, că subvențiile agricole plătite din fonduri europene se acordă fermierilor activi. Aceștia trebuie să facă dovada activității lor agricole și, de anul viitor, li se va putea cere  să fie și fiscalizați.

Atenție! Noua definiție pentru fermierul activ nu afectează plățile în curs care se fac la APIA pentru cererea depusă de fermieri în anul 2018.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


16 comentarii

 1. daca luam subventii in mod egal trebuie sa avem si obligatii egale normal ar fi sa ajungem cu subventia la o agricultura performanta nu sa avem un ajutor social mascat

 2. in judetul sibiu cel care lucreaza pamintul adica arendasul ridica si subventia de la apia, iar proprietarul primeste si el acolo..mai nimic. nu stiu cum e la Dvs.

  1. Bună ziua!

   Subvențiile agricole nu se achită pe proprietate, ci pentru activitatea agricolă. Conform legislației, beneficiarii de subvenții sunt fermierii, arendașii, cei care lucrează terenul agricol, nu proprietarul, arendatorul. Încasarea subvențiilor agricole de către o entitate care nu activează în agricultură reprezintă o infracțiune.

   Cele bune!

 3. “” Regula nouă adoptată de Guvern este = dictată = de la Bruxelles”” ATENTIE ! ce se spune de la Bruxelles la finele anului 2017, citat “” ca măsură de simplificare a PAC, subvențiile agricole plătite din fonduri europene se acordă fermierilor = a c t i v i =””citat incheiat .
  INTERPRETAREA BUCURESTI !!!! citez ” aceștia( fermierii) trebuie să facă dovada activității lor agricole și, de anul viitor, li se va p u t e a cere să fie și fiscalizați”” citat inchis.
  INTREBARE ? unde vedeti legarea obligatorie de la Bruxelles ca fermierul ACTIV sa fie neaparat si fiscalizat ????????
  EU nu sunt jurist sa interpretez spiritul si litera legii, dar logic inteleg ca in felul acesta statul Roman fura sa zicem legal fondurile UE ,de la fermieri , si-i baga in gaura neagra numita bugetul consolidat al statului , si de aici stim ce face puterea si baronii cu banii .

 4. Asta da lege ,sa-i mai vad pe aia de veneau la mine imi dadeau pamantul in arenda dar si-l treceau ei la Apia si incasau ei subventiile. An de an se inmultesc acesti profitori iar toamna vin sa imi mai ceara ulei sau faina ori cereale sub amentintarea ca imi reziliaza contractul. De abia ce agonisisem si eu ceva suprafete compacte si vor sa mi le faramiteze . Nu pot lucra ca lumea terenurile si profita de faptul asta iar eu sunt obligat sa le dau ce vor ei . Sunt multi care nu stiu macar unde au pamantul dar stiu ca subventiile trec de 200 de euro. De acum sa i vd ha ha ha

 5. Asta da lege ,sa-i mai vad pe aia de veneau la mine imi dadeau pamantul in arenda dar si-l treceau ei la Apia si incasau ei subventiile. An de an se inmultesc acesti profitori iar toamna vin sa imi mai ceara ulei sau faina ori cereale sub amentintarea ca imi reziliaza contractul. De abia ce agonisisem si eu ceva suprafete compacte si vor sa mi le faramiteze . Nu pot lucra ca lumea terenurile si profita de faptul asta iar eu sunt obligat sa le dau ce vor ei . Sunt multi care nu stiu macar unde au pamantul dar stiu ca subventiile trec de 200 de euro.

 6. Conditii mai clare la acordarea subventiilor . Sa faca dovada de samanta certificata facturi cu prestari servicii ca au angajati cu caracter permanent sa daca dovada ce fac cu materia prima . Exportam materie prima si importam paine congelata sau tot felul de mancaruri expirate. Daca tot producem hai sa procesam si valorificam in tara altfel sa nu se mai dea subventii sau sa se impozite cu 16% ca doar sunt venituri.

 7. Ce mai tura dura statul vrea fiscalitate și pe apa din fântâna proprie , are o foame de bani…ca să plătească promisiuni electorale. Neconduc niște escroci mincinoși ce nu sa mai întâlnit pe între mapamondul. Rușine nemernicilor după ce ați vandalizat tot puneți jugul pe bietul țăran să aveți de unde să vă mai lăfăi ți cu salarii bugetare imense și cu pensii speciale tot pentru voi…., O SĂ VĂ BATĂ URGIA LUI D-ZEU PE TOȚI ORDINARI CARE DUPĂ 89 VA-TI BĂTUT JOC DE ACEST POPOR..RUȘINE NEMERNICILOR.

 8. CE FACTURI ȘI CE SĂ-I MAI DAU FISCULUI, DACĂ CE-MI DĂ -APIA- NU AJUNG PTR. NECESARUL MEU . GREBLATUL ȘI CURĂȚATUL LIVEZILOR , RECOLTA CUM A FOST ANUL TRECUT COMPROMISĂ DEOARECE A PLOUAT PÂNĂ PE 5 AUGUST . CE AM COSIT ÎNAINTE , SA FĂCUT NEGRU ÎN BRAZDE , CEL PUȚIN 60% COMPROMISĂ . MUNCA MEA CARE SE FACE NUMAI MANUAL ȘI CU BĂGATUL OAMENILOR LA COASĂ, LA FĂCUTUL FÂNULUI, PE URMĂ CĂRATUL ACASĂ , ȘI ETC……… CE SĂ-I MAI DAU ȘI FISCULUI . CONSIDER CĂ ESTE O DISCRIMINARE .

 9. FERMIER MIC .AM 1,71Ha , LOCUIESC ÎNTRO ZONĂ MONTANĂ DEFAVORIZATĂ . ÎNTREBARE , FOARTE MULȚI ANI CE MI SE DĂ DE LA APIA NICI NU-MI AJUNG , SĂ-MI ÎNTREȚIN PĂMÂNTUL . LIVEZILE TRADIȚIONALE DACĂ SE FACE CEVA PRODUCȚIE LA 2,3,4, ANI . SĂ VALORIFICĂM NU AVEM UNDE, DEOARECE NE INVADEAZĂ STRĂINII, CU PRODUSELE LOR DE SLABĂ CALITATE , DAR ȘI CU AJUTORUL AUTORITĂȚILOR ROU. CE SĂI DAU FISCULUI .

  1. Cum adică fermieri particulari? Poate persoane fizice care nu sunt organizați într- o formă juridică. Și nu vă cere deocamdată nimeni facturi etc pentru a primi subvenții. Prin înscrierea în acest registru de la ANAF se face dovada că ați depus declarațiile fiscale și v-ați plătit impozitul și contribuțiile, dacă activitatea face obiectul impozitării pe norma de venit.

Scrie un comentariu