Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

MINISTRUL PETRE DAEA: PLĂȚILE LA APIA – RELUATE DE ASTĂZI!

Subventii APIA primii bani avans pamant

Ministrul Agriculturii Petre Daea, anunț pentru fermierii care așteaptă subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Șeful de la MADR a precizat care sunt prioritățile pentru plata fermierilor în 2019, dar și că începând de astăzi au fost reluate procedurile de autorizare a fermierilor la plată.

De astăzi se lucrează pentru a continua plățile la fermieri. Plățile înțelegând așa: să dăm, să terminăm lichidarea, și apoi să dăm Ajutoarele Naționale Tranzitorii ca până pe 31 martie să încheiem acordarea subvențiilor în totalitate la fermierii țării. Din nefericire, mai sunt situații, unde erorile au apărut și este nevoie de clarificări. Noi socotim că mai bine întârziem 2-3 zile sau mai mult, nu mi-aș dorit, pentru a clarifica o situație, decât să îi spui din capul locului că dosarul tău nu este bun și nu ai dreptul la aceste subvenții. Asemenea abordare nu există în MADR. Nu putem da banii odată toți, la toată lumea odată”, a spus ministrul agriculturii Petre Daea în cadrul conferinței de presă susținute astăzi, joi -3 ianuarie, la sediul instituției pe care o conduce.

Vă reamintim că în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, APIA a derulat plata avansului APIA în care s-a achitat un procent de 70% din schemele pe suprafața și din sprijinul cuplat pentru ovine și caprine. Din decembrie, APIA a trecut la plățile finale în care a intrat și  sprijinul cuplat pentru bovine și bubaline (bivolițe). Plățile directe încă blocate sunt Ajutoarele Naționale Tranzitorii pentru sectorul vegetal și zootehnie, dar și schemele de Sprijin Cuplat pentru sectorul vegetal.

Fermierii care nu au intrat încă la plăți – nici la avans, nici la plata regulară, sunt în special producătorii care au fost în eșantionul de control.

 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!