• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PETRE DAEA: Fermierii români, ADEVĂRAȚI EROI! În câmp sunt PUȚINE ZONE VERZI!

    agrointeligenta.ro -

    Pe fermierii îi așteaptă un an 2019 greu, constată ministrul agriculturii Petre Daea. Șeful de la agricultură a reamintit astăzi – 3 ianuarie, într-o conferință-bilanț a anului 2018 că plata la timp a subvențiilor a reprezentat una dintre preocupările principale ale Ministerului Agriculturii și a Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în contextul unui an agricol care a debutat greu în toamnă iar culturile înființate au rămas, în cazul grâului, ”la faza de bob încolțit”, fără răsărire însă.

    ”(…) În toamnă nu am putut pregăti cum se cade solul, seceta pedologică a împiedicat executarea lucrărilor în câmp îngreunând activitatea fermierilor punând într-o situație dificilă fermierul care a trebuit pentru a pune sămânța în sol să facă mai multe treceri succesive, practic să cheltuiască mai mult. Și era imperios necesar să venim cu o subvenție suplimentară în această perioadă de timp (ministrul se referă la plata avansului în proporție de 70 la sută așa cum a obținut România și nu 50 la sută așa cum propunea Comisia Europeană n.r) în așa fel încât să ușurăm munca acestor oameni”, a explicat Petre Daea.

    Însămânțarea a aproximativ 2 milioane de hectare cu grâu în acest condiții aprige îi ridică pe fermieri la stadiul de eroi, mai apreciază ministrul care adaugă că anul 2019 se anunță unul greu în condițiile în care pe câmpuri nu se vede încă nicio zonă verde care să arate răsărirea grâului. ”(…) Eroi. Spun eroi pentru că au reușit anul acest să pună în sol o suprafață de aproximativ 2 milioane hectare de grâu, suprafață care ne asigură de fiecare dată echilibrul pe care îl urmărim în abordarea aceasta de succesiuni de culturi în asolamentul țării. An greu. Vedeți afară că sunt puține zone verzi unde răsărirea nu a apărut, e adevărat, încolțitul bobului, da. Și de aici încă o dovadă a faptului că această susținere prin subvenții este extrem de necesară și că ea trebuie să rămână ca o constantă în consțiința statală, în conștiința fermierilor dar mai ales a aparatului administrativ de a acorda la timp subvențiile pentru fermieri. Lucrul acesta s-a întâmplat”, a spus ministrul în cadrul aceleiași conferințe.

    Prognoza de specialitate a Administrației Naționale de Meteorologie arată că în prezent gradul de aprovizionare cu apă al solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică), se vor înregistra local în sud-estul, estul și sudul țării.

    Pe fondul regimului termic din aer şi sol mai scăzut decât în mod obișnuit, la speciile de rapiță, grâu și orz de toamnă, precum şi la cele pomi-viticole se va înregistra în continuare starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări. Totodată, în zilele cele mai reci, temperaturile minime din aer situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă (-10…-15°C) ale culturilor de toamnă vor determina deprecierea aparatului foliar prin brunificări și degerături ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe terenurile agricole fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar