Ştiri agricole

Ministrul Petre Daea îi laudă pe funcționarii APIA: N-au în față televizoare, ci dosare întregi!

Funcționarii din APIA Central, înainte de startul plăților

Peste un miliard și jumătate de euro au ajuns în conturile fermierilor români începând de la 16 octombrie și până pe 20 decembrie, sume plătite pentru achitarea subvențiilor din Campania 2018 atât în avans cât și pentru plata finală. Sumele virate pentru agricultori și crescătorii de animale îl mulțumesc pe ministrul agriculturii, Petre Daea, care a transmis joi – 3 ianuarie, un mesaj de mulțumire pentru funcționarii Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

”(…) Merită să alimentăm cu respect și curaj funcționarii APIA care au lucrat non-stop, și în zilele de pauză, și în zilele de sărbătoare pentru a acorda aceste subvenții. Cinste lor! Bravo tuturor din respect pentru țară și fermierii români”, și-a arătat Daea recunoștița pentru cei pe care îi are în subordine.

Și anul trecut și anul acesta ne-am atins programul de accesare a banilor europeni, a mai subliniat ministrul care a ținut să răspundă și celor care au interpretat în mod malițios activitatea de accesare a banilor europeni.

”Am văzut câteva interpretări. Este ultima oară când vorbesc despre ele dar merită să le spun la început de an pentru a nu aduce în peiorativ o acțiune statală foarte importantă și munca unor oameni. Am văzut spunându-se că banii de la UE la Ministerul Agriculturii se aduc ușor. Pentru a fi clar pentru toată lumea trebuie să clarific că acești bani se aduc după proceduri clare, grele, exacte. Astăzi am analizat în întâlnirea noastră de lucru ce începe zilnic la ora 8.00, cum avem corecțiile. Am făcut noi procedural bine ca să avem din ce în ce mai puține corecții? Acestea țin de corectitudinea mecanismului și corectitudinea în execuție a funcționarului de aceea trebuie să fim atenți. Pentru că banii pe care îi iei astăzi, mâine poți să îi dai înapoi”, a mai declarat Daea.

Șeful de la Agricultură a mai spus că numai la APIA pentru a depune cererea unică în acest tipar se folosesc 324 de tone de hârtie. ”Dacă ne ducem în birourile funcționarilor din APIA în spatele lor nu sunt biblioteci sau televizoare în fața lor, ci dosare întregi, iar controlul este foarte, foarte meticulos și extrem de birocratic. Iar această birocrație este generată de bani. Și vă dau un singur exemplu: Smithfield, pentru a justifica banii la bunăstare, vine cu 600 de bibliorafturi la control. Iar auditul Uniunii Europene la Avicola Buzău, a rămas în urmă 60 de bibliorafturi. Pentru fiecare euro, pentru fiecare cent, trebuie să faci dovada folosirii lui și transmiterii către beneficiari”, a mai spus Daea.

În același context, ministrul a precizat că APIA a reluat, din 3 ianuarie, plățile către fermieri, după ce a acordat, începând cu 16 octombrie 2018, 1,063 miliarde de euro ca avans, iar ca plată finală 557,57 milioane de euro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!