Ştiri agricoleViaţa la ţară

Dorel Bora, fermierul care își vinde utilajele, a fost reclamat la Poliție

Dorel Bora creste 600 de oi
Dorel Bora crește un efectiv de circa 600 de ovine

A anunțat că renunță la agricultură și că își vinde toate utilajele agricole! A doua zi după ce a făcut anunțul pe pagina sa de Facebook, fermierul Dorel Bora din Sînpaul, județul Cluj, a fost chemat la Poliție. Crescătorul de animale susține că este constant hărțuit de autoritățile statului, puse pe urma sa de către vecini influenți.

Citiți și: ÎNCĂ UN FERMIER ROMÂN VINDE TOT CE ARE: ”M-AM SĂTURAT DE AȘA VIAȚĂ!”

După ce, ieri – duminică, 6 ianuarie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO, a făcut cunoscut cazul fermierului Dorel Bora, acesta a primit astăzi, la prima oră, o invitație de la secția de poliție din localitatea Baciu, județul Cluj. Acest lucru nu pare a fi o simplă coincidență dacă luăm în calcul faptul că invitația a venit imediat după ce crescătorul de animale a făcut publice problemele cu care se confruntă la el în comună și piedicile care îi sunt puse de către autorități fără vreun motiv întemeiat, cu suspiciunea că toate belele i se trag din cauza unor vecini influenți, dar care nu-l pot vedea în fața ochilor.

Aceasta este invitația primită de fermier de la Poliție

În invitația primită astăzi de la Poliție, fermierul este convocat să se prezinte la postul local în data de 9 ianuarie, în calitate de reclamat. În cazul în care crescătorul de animale nu se va prezenta în fața agenților, el va fi amendat.

Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura și cu un agent al poliției din Baciu, care susține că fermierul nu a primit până acum nicio amendă: “Până acum nu a fost amendat. Chiar acum are o reclamație, încă nu s-a întâmplat nimic și până acum nu știu să o fi primit amezi”, a declarat agentul Cătălin Tarcea.

Reclamat pentru că are prea mulți câini la turma de oi

Se pare că fermierul, care a decis să își vândă utilajele, a fost reclamat pentru…câinii de la turma de oi. Dorel Bora are un efectiv de 600 de ovine și spune că a fost mereu atent cu numărul câinilor tocmai pentru a nu da motiv de plângeri celor care îl hărțuiesc. În plus, crescătorul de animale explică și că are câini blânzi, prietenoși, pe care nu are nicio reținere în a-i lăsa să se joace inclusiv cu fiica sa de 7 ani. ”Nu dețin câini agresivi, nu am nicio plângere din partea nimănui, totul se adună invidiei și dușmăniei care mi-o poartă ca ei nu pot face ce fac eu„, crede fermierul care a reușit, prin forțe proprii să își ridice o casă, să dețină trei tractorașe, o presă de balotat, și să își asigure hrana animalelor de pe o pășune luată în arendă.

Fetița lui Dorel Bora se joacă mereu cu câinii „agresivi” ținuți la stână

La rândul său, fermierul susține că și el a depus, de-a lungul timpului, reclamații la adresa vecinilor săi, dar în această privință poliția nu a luat nicio măsură: “Și eu am depus plângere împotriva lor, dar am văzut că nu s-a luat nicio atitudine. Pur și simplu ei mă hărțuiesc pe mine”.

A fost săltat cu mascații pentru că un angajat de-al său a furat o cameră

Invitația primită și reclamația pe numele lui Dorel Bora nu sunt singurele incidente pe care fermierul din Sânpaul le-a pătimit cu poliția locală. Clujeanul spune că într-o dimineață a fost luat chiar și cu mascații: “Am fost luat de poliție cu japca, cu mascații într-o dimineață. Toată neplăcerea a pornit de la un cioban pe care l-am mai ținut eu pe aici pe acasă și a avut ceva divergențe cu vecinii mei. La unul dintre vecini i-a dispărut o cameră de supraveghere și eu nu am zis că nu e posibil să o fi luat-o el, chiar l-am certat, am dat și declarație la poliție că e posibil să o fi luat-o de peste gard. Dar nu văd de ce a trebuit să fiu luat ca ultimul hoț”.

Vom urmări în continuare cum vor decurge lucrurile în cazul fermierului Dorel Bora.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

 1. Articolul este o gluma? Cainii oricui pot fi prietenosi cu membri familiei, dar extrem de agresivi cu orice necunoscut.

  Din poze apare clar un aspect important, jojeul este pus la smechereala. Scopul jojeului este de a impiedica cainele sa fugareasca animale salbatice si persoane necunoascute. Ca sa fie eficient el trebuie sa ajunga in dreptul labelor pe care in caz de fuga sa le loveasca impiedicandu-l sa prinda viteza si sa continue asaltul, practic legiuitorul a prevazut in lege distanta (curea, lant etc de atarnare).
  Cu tot respectul pentru fermier si posibilele probleme pe care le are cu anumite persoane, acesta trebuie sa inteleaga ca un caine la turma este imprevizibil, iar atunci cand sunt mai multi se intarata unii pe altii formand o haita care ataca fie persoane, fie animale salbatice.

  Aici nu mergem pe blandetea inascuta manifestata fata de membrii familiei, ci mergem pe reguli clare si pe siguranta persoanei sau animalului salbatic.
  Deci jojeul nu este un fel de papion canin, ci un element de siguranta impotriva atacului posibil fata de orice persoana necunoscuta sau animal salbatic.

  Este o problema serioasa prezenta cainilor la turma mai ales ca este foarte greu sa controlezi 3,5,7 sau 10 caini care considera o persoana necunoscuta dusman. Aici nu traim in basme si poze duioase. Am terenuri agricole pe care le lucrez, am avut deseori probleme cu caini fara numar, agresivi cu jojeu pe post de papion sau deloc. In inspectiile la picior pe propriile terenuri trebuia sa merg inarmat cu maceta, sprai paralizant samd.

  Si alte tari au animale de prada si nicaieri nu am vazut aceasta problema cu cainii ca la noi si am trecut prin multe tari si locuri unde am putut constata diferenta fata de Romania.

  Trebuie sa intelegem ca nimeni nu trebuie sa se deplaseze cu frica pe un teren proprietate personala sau pe drum public din cauza unora care considera ca intinderea de terenuri atat cat vad cu ochii si drumurile publice le sunt proprietate personala.

  Nu il cunosc pe domnul si nici realitatea problemelor lui, dar cred ca intuiesc cel putin problema cainilor care deranjeaza, pozele fiind graitoare in privinta jojeului cel putin.

  Nu mai intru in detaliu legat de problema “ciobanilor” folositi de acesti proprietari de oi, oameni luati de prin gari, fara niciun capatai si care devin o problema pentru siguranta persoanelor si a bunurilor acolo unde temporar “lucreaza” aceste persoane. Nu ma mir ca a disparut o camera sau altceva.

  Proprietarul de oi trebuie sa inteleaga ca nu poti aduce pe oricine la lucru in folos personal cand se dovedeste pagubos pentru ceilalti.
  Daca un “cioban” de ocazie, numit “boschetar”, ca cel mai adesea sunt persoane fara ocupatie si domiciliu, savarseste si alte fapte penale, violand sau jefuind atunci proprietarul va da din umeri?
  Trebuie sa intelegem totii ca siguranta celor din jur este pusa in pericol aducand astfel de persoane in zona si nimanui nu i-ar place sa aiba necazuri doar pentru ca un proprietar de oi nu poate sau nu vrea sa gaseasca solutii care sa asigure minimul de siguranta si armonie intre vecini si nu numai.

  Vorbesc ca agricultor de peste 12 ani, familist, om onest si trecut prin lume, nu doresc sa atac pe cineva sau sa tin partea cuiva, dar sunt lucruri care trebuiesc rezolvate si se pare ca multi proprietari de oi nu vor sa faca lucrurile bine, nu ii intereseaza siguranta celorlalti si nici traiul in armonie cu vecinii sau strainii care pot colinda zona unde locuim si muncim.

  Poate vor gasi o solutie in comun lasand vrajba si rautatea deoparte astfel va fi mai bine pentru toti.

Scrie un comentariu