Ştiri agricole

DEZVĂLUIRE: Primarii sabotează SUBVENȚIILE APIA pentru fermieri!

Tractor in camp care ara cu plugul

Subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – în pericol! Vasile Mocanu, director executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava, dezvăluie că programul național pentru cadastru gratuit este încetinit de numeroși primari care nu se implică. Oficialul OJCPI atrage atenția că după 2020 există un risc real ca subvențiile de la UE să mai poată fi achitate numai pentru suprafețe cu actele în regulă.

Există unii primari sau reprezentanţi ai acestora care nu înţeleg încă rolul acestei lucrări în clarificarea situaţiilor care, de multe ori, sunt întortocheate din cauza multora etape succesive prin care cetăţenilor li s-au redat proprietăţile. Şi, atunci, avem situaţii în care oamenii se implică, dar primarii amână. Dar întâlnim şi cazuri în care primarii sunt destoinici, harnici şi vor să facă, însă nu pot, deoarece cetăţenii nu aduc actele”, reliefează Vasile Mocanu într-un interviu acordat publicației Crainou.ro.

Şeful OCPI Suceava precizează că Legea cadastrului a suferit îmbunătăţiri, în aşa fel încât unele piedici au fost îndepărtate, în cest sens fiind dată ca exemplu noua facilitate a „înscrierii posesiei”.

Este vorba, în principal, despre cazul „tranzacţionării cu acte de mână” a terenurilor.

Dacă pe un teren un posesor nu are acte, acesta poate să înscrie posesia în baza documentaţiei făcute prin intermediul primăriei, cu extras din registrul agricol, cu adeverinţă care arată perioada de posesie, cât şi cu planul cu vecinătăţile. Astfel se poate înscrie această posesie, urmând ca, după 3 ani, posesorul să devină proprietar. Această posibilitate a eliminat un factor de întârziere a lucrărilor de cadastrare”, subliniază Vasile Mocanu.

Directorul executiv al OJCPI precizează că după cel menţionate urmează perioada de 60 de zile în care deţinătorii verifică „ceea ce se va înscrie în Cadastru”, inclusiv intervalul de contestare a datelor, după care vine deschiderea cărţilor funciare pe proprietar sau posesor. Ulterior, notarii publici vor realiza gratuit, pentru cetăţeni, succesiunile şi aducerea în cărţile funciare, la rubrica „proprietar sau posesor” a noilor proprietari sau posesori.

În judeţul Suceava, din totalul de 114 de unităţi administrativ-teritoriale, 15 dintre ele, deşi au încheiat contracte de finanţare, încă nu şi-au găsit, prin procedură de achiziţie publică, firma autorizată prestatoare de servicii. Este vorba, în general, despre primăriile din zona de munte, începând cu Izvoarele Sucevei, Straja, Breaza şi până la Crucea şi Broşteni, în care „care este mai dificil de lucrat”.

Şeful OJCPI mai avertizează că „se pare că, din 2020, toate subvenţiile APIA nu vor mai fi date decât pe suprafeţe înregistrate în cadastrul sistematic”. „Există unele comune fruntaşe care, în mod sigur în 2020 – deci în următori 2 ani care au mai rămas –, vor reuşi să-şi înregistreze întregul extravilanul, urmând să intre cu măsurătorile şi să acopere şi intravilanul. Astfel, nu vor mai fi create probleme cetăţenilor”, evidenţiază Vasile Mocanu, director executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. Nu sint primarii interesati de cadastrare?
  Unii primari (cei mai multi) nu au interes pt ca au cam dat de dracu acuma cu cadastrarea obligatorie.
  Acuma trebuie sa iasa la suprafata toate excrocheriile cu terenuri facute de la “” revolutie”” pina acum si le va fi cam greu sa justifice toate aceste deturnari de proprietati care sau facut mima in mina cu mafioti din justitie, cadastru si din alte institutii de care depind toate aceste demersuri.
  Acuma se astrapta sa se gaseasca o portita de la justitie de salvare .
  Sint foarte multe terenuri care sint deturnate de la proprietari si de drept trbuiesc intabulate pe acestia .
  Primarii stiu asta pt ca ei au vandalizat proprietatile si de aceea nu fac nimic si de aceea statul adica ceilalti mafioti nu le dau termene obligatorii de cadastrare.
  Se stie tot la primarii pina la ultimul centimetru de teren ce si cum este cu iel .
  Dsr problema este pt ca este PENALA.
  Numai ca se invoca tot felul de motive cum ca ar fi foarte incurcat si greu de aplicat si nu stiu mai cite or mai gasi ei sa spuna exact pentru faptul ca ar trebui sa intre la racoare o droaie de asazisi “”FINCTOIONARI PUBLICI”””
  Care au executat aceste afaceri ilegale cu proprietati.

 2. dl director numai vorbeste, este pe langa realitate, iar ideia cu inscrierea posesiei este o prostii care o sa nasca alte procese, toata vina o poarta cadastru, cine impedica cadastru sa intabuleze primu proprietar asa cum se regaseste, cum o fi el decedat, pierdut, disparut …. nu prea inteleg de ce tot numai idei tampite se promoveaza, programul asta cu asa subventionare a cadastri este o tampenie dar in fine are o imporanta or sa vina altii cu alte idei tampite si uite tot in acelas cerc ne invartim …

 3. Astia sunt fermieri ? Cautati in DEX sa vedeti ce inseamna fermieri. Astia sunt niste mafioti care vaneaza subventiile de pe terenurile amaratilor de tarani . O adevarata caracatita intre fermieri autoritati locale functionari Apia Afir etc. Sau angajati ai statului prin diferiti interpusi sifoneaza miliarde de euro. Taranii sunt marii pierdanti ptr ca ei cu pamantul lor luat cu japca traiesc in saracie. Subventiile trebuie transformate in imputuri si impuse conditii foarte clare de acordare a lor. Nu poti acorda unui mafiot care are doar cultura mare vinde tot din camp cu tirul si nu are angajati dar statul ii da milioane de euro. Subventiile date celor ce produc proceseaza valorifica cumuleaza mai multe ramuri ale agriculturii.

  1. ba, de o bucata buna de timp tot insisti cu niste idei tampite, stii cineva cine este acest individ, sunt curios ce activitate are in viata reala, ce interese are cu tot imputurile astea, are firma de imputurii, stii tu oare ce inseamna subventie ????

 4. Primarii își vor aranja mai întâi terenurile lor fiind latifundiarii localităților rurale, ale inginerilor de la camera agricolă pt ca și ei au suprafețe semnificative (ca doar nu stau degeaba în primărie pe salariile alea de ” miserie”). Apoi vine prostimea

 5. Ce sa intabuleze daca suprafețele sunt de 10 ori mai mici decat cele declarate la APIA. Ei niciodată nu vor fi la control. Deja au toti banii in buzunar. Noi cei corecti avem 0 lei.

Scrie un comentariu