Creșterea animalelorŞtiri agricole

VEȘTI despre TRANȘA A DOUA DE BANI pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Vin banii de la Uniunea Europeană pentru fermierii români

Comisia Europeană a virat României alte 3,9 milioane de euro pentru combaterea pestei porcine africane (PPA). Această sumă reprezintă a doua tranșă din grantul de 34,28 milioane de euro, reprezentând contribuţia financiară a Uniunii Europene pentru combaterea epidemiei care a lovit țara noastră.

“Comisia Europeană a virat către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în data 28 decembrie, a doua tranşă în valoare de 3,9 milioane de euro, din grantul în valoare de 34.278.750 de euro, reprezentând contribuţia financiară a Uniunii la acţiunile angajate de ţara noastră pentru combaterea pestei porcine africane. Această plată a fost efectuată în condiţiile în care Decizia ‘SANTE/ EM/ AH/2018/ASF/RO’, de acordare a subvenţiei, permite plata unui avans de până la 50% şi a plăţilor ulterioare”, se arată într-un comunicat transmis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit ANSVSA, corespondenţa oficială a Comisiei Europene prevede că următoarea tranşă din avans va fi acordată atunci când situaţia bugetară o va permite.

“Plata, într-un timp scurt de la acordarea Deciziei Grant, a 13,9 milioane de euro din avansul de 17 milioane de euro, este o confirmare a faptului că Guvernul României a acţionat şi acţionează pentru combaterea pestei porcine africane în deplină conformitate cu solicitările Comisia Europeană”, informează ANSVSA.

Prima tranşă, în valoare de 10 milioane de euro, din grantul acordat de Comisia Europeană pentru măsurile de urgenţă privind combaterea pestei porcine africane, a fost virată României în data 13 decembrie 2018.

Conform celor mai recente date oficiale, numărul focarelor de PPA din România a ajuns la 1.145, dintre care 19 în exploataţii comerciale şi 558 de cazuri la mistreţi.

În total, au fost eliminaţi 364.212 de porci afectaţi de această boală, iar 8.535 de proprietari au fost despăgubiţi până la data de 28 decembrie 2018. Valoarea totală a plăţilor a ajuns la aproape 251,121 milioane de lei.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!