Creșterea animalelorŞtiri agricole

Crescătorii de animale, convocați la Ministerul Agriculturii

Crescătorii de animale din România, convocați la Ministerul Agriculturii pentru discuții privind plata subvențiilor dar și continuarea unor programe de interes pentru aceștia. Conform Agenției Naționale pentru Zootehnie, în data de 8 ianuarie Lelior Iacob, directorul ANZ, împreună cu alți specialiști, au participat la două întâlniri de lucru, desfăşurate la sediul MADR.

Primele discuții au avut loc cu reprezentanţii Asociaţiei crescătorilor de suine autohtone Mangaliţa şi Bazna, în cadrul căreia au fost dezbătute următoarele probleme:
– Modificarea Normelor sanitar veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine Mangaliţa şi Bazna – problemele pe care le întâmpină crescătorii de rase autohtone de suine la punerea în aplicare a acestora asa cum există în legislația actuală;
– Stadiul aprobării Programului naţional privind reglementarea utilizării logotipului “100 % rasă autohtonă”;
– Ajutor financiar pentru susţinerea reproducţiei în vederea menţinerii şi protejării efectivelor existente de rasă pură Mangaliţa şi Bazna precum şi pentru conducerea registrului genealogic.

În urma acestei întâlniri ANSVSA va iniția un proiect privind modificările aduse Ordinului 300/2017 și un alt proiect privind modificarile aduse ordinului 20/195/2018, tinând cont de propunerile reprezentanţilor Asociaţiei crescătorilor de suine autohtone Mangaliţa şi Bazna. MADR si ANZ vor analiza cele două proiecte şi vor face propuneri de modificare.

ANZ va pune la dispozitia reprezentanţilor Asociaţiei crescătorilor de suine autohtone Mangaliţa şi Bazna proiectul de act normativ: Programul naţional privind reglementarea utilizării logotipului “rasă autohtonă 100 %”, pentru a aduce completari și/ sau modificări.

A doua întâlnire a avut loc cu reprezentanţii Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România care a avut drept scop discutarea problemelor semnalate referitor la modificarea si completarea OM nr.619/2015. A fost analizată situația certificării raslor de carne și a metișilor cu rase de carne pentru 2018. De asemenea au fost discutate eventualele modificari ale OM nr.619/2015.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!