Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricole

SAR: Fermierii care folosesc neonicotinoide – taxă de 1 euro/hectar!

Fermierii care folosesc neonicotinoide, inclusiv pentru tratarea semințelor, ar putea să suporte o taxă suplimentară de 1 euro pe hectarul cultivat și tratat cu aceste substanțe. Propunerea vine din partea Sindicatului Apicultorilor din România (SAR), iar ideea a fost deja prezentată ministrului agriculturii Petre Daea.

Banii colectați de la fermierii care utilizează neonicotinoide ar urma să ajungă la apicultorii ale căror familii de albine sunt direct afectate de aceste insecticide. ”Legat de derogarea folosirii neonicotinoidelor și anul acesta, SAR la discuțiile care au avut loc la MADR cu domnul ministru Daea a propus ca cei care folosesc aceste substanțe să plătească 1 euro/ha, iar cu banii obtinuți să se creeze un fond de ajutorare pentru toți apicultorii care înregistrează pierderi la familiile de albine în urma aplicarii substanțelor de mai sus. Această propunere a fost salutată de domnul ministru drept pentru care o vom pune în dezbatere la minister”, a anunțat într-o postare pe grupurile de apicultori Dănuț Puișoru, președintele SAR.

Nemulțumirea apicultorilor vine pe fondul interzicerii utilizării neonicotinoidelor la nivel european. Pentru campaniile de primăvară și de toamnă, în ciuda restricțiilor, fermierii români au obținut, în baza studiilor transmise la Bruxelles, o autorizare temporară pentru utilizarea acestor substanțe la tratamentul unor culturi vulnerabile precum porumb, floarea-soarelui, rapiță și sfeclă de zahăr.

Sindicatul Apicultorilor din România a fost fondat acum doi ani și are sediul la Buzău.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


18 comentarii

 1. Este foarte greu sa explici apicultura unor necunoscători. …..este trist deasemenea ca sunteți foarte ignoranți la beneficiul enorm pe care îl face aceasta mica insecta.
  Din fericire hrana noastră nu este compusa numai din porumb floareasoarelui și rapiță.
  Cit despre mari agricultori nu sunt altceva decât niște marionete care folosesc sămânță care li se cere de catre marile compani producatoare pentru ca sa poată sa beneficieze de subvenții de fapt asta este miza cea mare.

  1. Stimate domn,

   Comentariile pe acest site sunt moderate pentru utilizatorii noi. Dacă ați postat la o oră târzie, până a doua zi de dimineață, comentariul dvs. rămâne în moderare.

   Dacă cu altă ocazie, comentariul dvs. nu a fost aprobat a fost, mai mult ca sigur, din cauza limbajului folosit.

   Cele bune!

 2. Un nemernic care vrea să facă bani din nenorocirile altora. Un euro pe hectar că să susții dispariția albinelor. Rușine, mare păcat, Dumnezeu nu vă iartă

 3. Vad pe aici niste indivizi dusi cu pluta, care bat campii. Atat de “destepti” incat nici nu ele trece prin cap de ce atunci cand se fac tratamente cu insecticide, apicultorii sunt anuntati sa impiedice albinele la “cules”.

  1. Bre, dar destept esti…Te pomenesti ca unii destepti ca tine au “dresat” plantele cu polenizare incrucisata sa se autopolenizeze…Mai frati pe-acasa? Tot asa de destepti?

 4. Daca samanta este tratata cum mor albinele sunteti niste prosti daca sar erbicida dupa rasarire atunci ar fi afectati sunteti niste prosti albina ne ingrijita iarna primavara poate sa moara

  1. Şi eu sunt de aceeaşi părere! S-au făcut cercetări la noi în ţară legate de acest aspect, apoi cum se explică faptul că tocmai apicultorii îşi aduc albinele în lanurile cu floarea soarelui şi rapiţă? Mai degrabă acele insecticide sau chiar erbicide date în timpul vegetaţiei şi nu numai la plantele invocate în articol ar fi mai dăunătoare. Pe de altă parte cum se explică faptul că cele mai mari pierderi în populaţiile de albine ar avea loc la desprimăvărare( februarie-martie) şi nu în timpul primăverii-vara.

 5. E o suma mult mult prea mica raportandu-ne la raul facut de folosirea acestor otravuri. Poate ar trebui luat ca referinta taxele pentru sanatate percepute la tutun.

  1. Aia nu mai conteaza asai ca noi facem productii cu 30% mai putin?facetiva voi culturi pt albinele voastre iar daca nu aveti terem sa nu aveti nici albine!!

Scrie un comentariu