Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Micii fermieri, în pericol să piardă subvențiile de la APIA

Fermieri mici, în pericol să fie lăsați fără subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Producătorii agricoli care au PFA-uri sau II-uri au termen până pe 17 ianuarie să meargă la Oficiul Registrului Comerţului pentru a solicita înregistrarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 182/2016 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.

Astfel, potrivit actului normativ mai sus menționat, „PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN”, în timp ce „întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN”.

Citiți și: AI PFA SAU II? VERIFICĂ să nu fie pe LISTA RADIERILOR DIN 2019!

În termen de 60 de zile de la împlinirea celor 2 ani, respectiv începând cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerțului radiază, din oficiu, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale al căror număr de activități incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislația în vigoare.

Cei mai mulți beneficiari au PFA sau II în domeniul agriculturii

Cei mai mulţi sunt fermieri care şi-au înfiinţat aceste structuri ca să poată accesa bani europeni sau să primească subvenţii iar mjoritatea nu au avut avut habar ce este codul CAEN şi nu au cerut să li se treacă atât de multe activităţi la înfiinţarea PFA sau II.

„Când s-o făcut astea, ne-o pus CAEN-uri cât de multe şi acum tot noi să venim să ne batem capul cu CAEN-urile lor? Ne-o pus 8-9 CAEN-uri, eu nici nu am ştiut ce sunt acelea, acuma ne-o bătut nouă capul cu CAEN-urile lor. Acum am înţeles ce e CAEN. Ia uite, cifrele astea-s CAEN-urile şi o zis că nu trebuie să ai decât 3-4 şi uite câte ne-o pus. Pe noi nu ne-a întrebat câte CAEN-uri ne trebuie. Noi nici nu am ştiut că-s scrise aici. Noi le-am spus că noi le-am spus că creştem animale şi producem lapte. La ce ne-o scris comerţ cu ridicata, cu ouăle, cu ulei, cu grăsimi, cu combustibil? Ce-s aestea? E bătuceală de tot ce ne-o făcut. Nu o trebui să ne facă de-astea. Noi nu am cerut aşa ceva. Tot de aici ne-au înfiinţat, dar nu ştiu de ce ni le-o scris că nu trebuia numai cu vacile de lapte, că noi cu asta ne ocupăm”, a declarat pentru www.timponline.ro, Rodica Muti, care are o fermă la Tărpiu, județul Bistrița-Năsăud.

„Cei mai mulţi au PFA sau II în domeniul agriculturii. Oamenii au accesat diverse măsuri din PNDR sau au fost obligaţi să înfiinţeze PFA sau II pentru accesarea unor subvenţii de la APIA. Pentru activităţi de semisubzistenţă, gospodăreşti a întreţine o contabilitate în partidă dublă deja e prea mult şi costisitor pentru cetăţeni. Atunci, prin PFA, II sau IF au posibilitatea să-şi ţină evidenţa în partidă simplă, într-un caiet de încasări şi plăţi şi astfel au o imagine asupra gospodăriei”, a spus Daniel Frăsincari, director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.

Oamenii au aflat de la preotul din sat despre modificări

Oamenii sunt speriați că din cauza acestor modificări vor pierde banii de la APIA. „Noi livrăm lapte şi unde mergem zice tot PFA, PFA. Am venit să facem modificarea că zice că nu ne mai intră banii când mergem la APIA. Uitaţi că acum trebuie să stăm să depunem acte şi să mai venim încă o zi după acte că nu se dau pe loc. Eu sunt din Lunca, din comuna Şieuţ”, a declarat alt fermier bistrițean.

Oamenii din Ilva Mică au aflat şi ei vestea de la preotul din sat care le-a spus, duminică, la predică. „Uite că popa ne-o zis ieri. Nu am ştiu că trebuie. Dacă ştiam, Doamne fereşte, veneam. Eu lucru ca un rob la pământ. Nu ştiu la ce să renunţ. O vacă îmi trebuie, un miel îmi trebuie, un porc”.

Citiți și: AI PFA SAU II? VERIFICĂ să nu fie pe LISTA RADIERILOR DIN 2019!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. De asta lucrurile la noi merg cum merg sau mai bine zis, nu merg de loc! Păi dacă s-a modificat trebuie să respectăm regulile! De ce mereu trebuie să fim cârcotaşi sau să ne lamentăm, că aia este aşa, că aia nu mai ştiu ce mai este……. Dar dacă s-ar impune o condiţie prin care toţi care lucrează în agricultură să aibă minim liceul agricol aşa cum este de exemplu în Franţa nu ar fi mai bine? Păi dacă ai acceptat să te autorizezi Pf sau II nu te-ai gândit de la începu ce responsabilităţi ai? Nu eşti capabil atunci plăteşti un contabil sau un jurist să te reprezinte! vrei să accesezi fonduri prin PNDR dar dacă apar pe parcurs şi alte responsabilităţi, nu ţi le mai asumi. Nu-i mai plângeţi atât pe ,,micii fermieri,, şi ei trebuie să respecte legislaţia.Că nu vine subvenţia, că pe noi nu ne ajută nimeni, că le mor animalele de foame că nu vin subvenţiile ca şi cum activitatea aceasta au început-o doar pentru a încasa subvenţia. Fiecare trebuie să ne asumăm responsabilităţile şi riscurile aferente.

  2. Nu este corect ca un PFA sa aiba sute de ha sa primeasca subventii de tot felul scutiri de taxe si impozite rambursari de Tva etc iar el sa nu aiba un angajat. O mai buna conlucrare intre institutiile statului concomitent cu controale cat mai dese pe teren ar face ca sa dispara aceste anomalii. Impuse criterii strite ce trebuie sa faca II sau IF pana la ce suprafata poate primi subventie sau PFA tot la fel ce cifra de afacere cati angajati sa aiba. Daca cifra de afaceri este mare schimbata forma juridica in SC….SA in care mai multi fermieri sa se asocieze sa colaboreze sa atraga investitii in mediul rural unde sa creeze locuri de munca si plus valoare economiei.

  3. ,,Uite” ca acum am inteles si eu de ce politrucii vremii au dorit includerea preotilor ca MEMBRII AI CAMERELOR AGRICOLE! ,,Au fost obligati sa infiinteze pfa, ii… dir.adj. DAJ- BN”. Veniti cu zapisca prin care scrie asa ceva – obligativitatea. Daca vrei sa faci ceva in viata este necesar sa te incadrezi in niste bariere, ca – ti place sau nu iti place. Ceea ce nu se intelege nici in al noulea ceas de un functionar public este acela ca treci in PFA atatea CAEN – uri cate calificari ai sau scoli cu COMPETENTE dovedite scris. Un sef. f.p. trebuie sa stie ca nu se poate pune in aceeasi oala- ierburi aromatice, cereale, carne, uleiuri, aspirina, etc., iar coagularea lor trebuie sa fie bine asezata, fara interpetari. Pentru a nu gresi, pt. a ne fi mai usor in viata este necesar sa invatam a ne uni profesional si a nu ne lasa pe mana unor politruci care isi da cu presupusul in a reglementa ceea ce nu a reusit a face pana in acel loc in care se afla. Faptul ca un preot se implica, preia sarcinile si obligatiile de consiliere ale f. public este demn de toata lauda.

Scrie un comentariu