Creșterea animalelorŞtiri agricole

ALERTĂ DE ULTIMĂ ORĂ: UN NOU JUDEȚ afectat de PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

Pesta Porcină Africană se extinde

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost depistat la mistreți, în județul Bistrița-Năsăud, la două cazuri, pe raza fondului de vânătoare 3 Aghireș, într-o zonă situată la aproximativ 1 km de limita cu județul Maramureș și 12 km față de județul Cluj.

Potrivit unui comunicat al emis de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranța Alimentelor pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, suspiciunea a fost înregistrată la data de 16 ianuarie în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise către IDSA București care, în data de 17 ianuarie, a confirmat suspiciunea. Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată și carcasele au fost distruse.

A fost convocată o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, care va fi completat în ședința CLCB convocată pentru astăzi, 18.01.2019.

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, toți porcii domestici din din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Totodată, au fost notificate Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Maramureș și Cluj. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Reamintim că la această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 297 localități din 16 județe, cu un număr de 1.127 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale). În alte 3 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 364.539 de porci afectați de boală și există 743 de cazuri la mistreți

Au fost stinse 20 de focare în județul Satu Mare, un focar în județul Dâmbovița, 3 focare în județul Buzău, 3 focare în județul Maramureș și 25 de focare în județul Brăila (dintre care unul într-o exploatație comercială).

Pentru prima data de la apariția virusului PPA în România (31.07.2017) se observă o scădere a numărului de focare și, implicit, al numărului de localități afectate.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!