Viaţa la ţară

De ce a dispărut Distonocalmul din farmacii – motiv legat de agricultură

Distonocalmul se numără printre medicamentele care au dispărut din farmaciile românești. Motivul din cauza căruia distonicalmul nu se mai comercializează are legătură și cu agricultura, spun farmaciștii.

Dispariția Distonocalului de pe piață are o cauză mai puțin știută. Se pare că este vorba despre tratamentele aplicate în ultimii ani în agricultură. Eficiența ridicată a stropirilor au dus la dispariția secarei cornută, o ciupercă folosită la producerea distonocalmului. Afirmația a fost făcută în emisiunea “Medika special” de la televiziunea de sănătate Medika TV, de către Ioan Antofie, președintele Asociației Naționale a Farmaciștilor de Spital din România.

”În România nu mai există secară cornută (…). Din cauza stropirilor cu chimicale care se folosesc în agricultură se pare că nu se mai dezvoltă acesta ciupercă și nu se mai poate colecta”, a declarat președintele Asociației Naționale a Farmaciștilor de Spital din România la Medika TV.

Cornul secarei (Claviceps purpurea), numit și ergot, este o ciupercă fitoparazită din familia Clavicipitaceae, genul Claviceps, ai cărei scleroți parazitează diferite cereale, mai ales secara. Termenul este folosit cu mai multe sensuri, toate în legătură cu ciuperca parazită. Pentru secara parazitată se folosește și denumirea de secară cornută.

Cornul secarei este o bogată surse de alcaloizi și, din acest motiv, datorită nevoilor farmaceutice mari, se formează culturi de secară infestate intenţionat cu această ciupercă.

Distonocalmul este unul dintre medicamentele produse în România a cărui formulă a fost realizată de cercetătorii de la Facultatea de Farmacie din București. Avea un preț mic, fiind printre cele mai accesibile medicamente de pe piață.

Distonocalmul era folosit de către pacienții care sufereau de anxietate și nervozitate.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!