Creșterea animalelorŞtiri agricole

Miei de Paști prea mari. Temerea din acest an a oierilor români

Mieii prea mari reprezintă o problemă pentru crescătorii de ovine în acest an când Paștele catolic pică pe 21 aprilie, iar Paștele ortodox va fi pe 28 aprilie. Fermierii apreciază că le va fi foarte greu să vândă miei care  înainte de sărbători vor avea 20-25, chiar 30 de kilograme, și pentru care cumpărătorii să fie dispuși să dea 10 lei pe kilogram, adică în jur de 250 de lei pe miel.

În preajma sărbătorilor, ciobanii speră să vândă mieii cu cel puţin 12 lei kilogramul în viu sau 28 de lei kilogramul de carcasă. Calculele lor sunt puse în pericol de greutatea pe care o vor avea mieii în acea perioadă.

În multe ferme de ovine, mioarele au început să fete încă din decembrie, iar primii miei au luat deja în greutate. În mai puţin de două săptămâni, mieii au ajuns la şase kilograme. Oile-matcă au fost gestante la intrarea în stabulaţie, explică proprietara ovinelor.

”Până acum, iarna a fost foarte bună iar mieii s-au grăbit să vină pe lume. Am în jur de 150 de miei. Mai sunt de fătat până în primăvară pentru că oile fac miei pe rând, în etape. Mulţi au ajuns la 5, 6 kilograme, după mai puţin de două săptămâni de la fătare. Am însă miei şi la 10 kilograme, cam aşa e media celor fătaţi în decembrie”, a declarat pentru adevarul.ro Ioana Toma, crescător de animale din Cilibia, județul Buzău.

Mai este mult până la Paşte, spun ciobanii, până atunci mieii vor creşte foarte mult şi ar putea fi ocoliţi de clienţi. ”Până la Paşte, dacă sunt bine îngrijiţi, o să ajungă la cel puţin 25, 30 de kilograme. Vor fi mari. La 28 aprilie, vă daţi seama, nu dă nimeni 10 lei pe un kilogram de miel, înmulţit cu 25 sau 30 de kilograme, adică cel puţin 250 de lei. Cred că şi anul acesta o să fie probleme mari”, spune Ioana Toma.

Citiți și:

PREȚ MIEI 2019. Oierii își fac PRIMELE CALCULE încă din CAMPANIA DE FĂTĂRI!

Îngrijirea mieilor sugari: primele tratamente și vaccinuri după fătare

Fătarea la ovine. Reguli în gestația oilor pentru evitarea avorturilor


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!