Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

APIA, plăți fermieri. Când se achită subvențiile pentru ovine și bovine

Plata subvențiilor pentru crestorii de ovine, caprine și de bovine va fi demarată de luna viitoare, se arată într-o comunicare oficială a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Centrul județean de la Gorj a informat fermierii că abia din februarie vor începe să fie autorizate la plată Ajutoarele Naționale Tranzitorii pentru crescătorii de animale.

Fermierii întreabă aproape zilnic referitor la data când va începe plata ANT-urilor. Se pare că nici la nivelul APIA nu există un calendar exact al acestor scheme care se achită din bugetul național. APIA Gorj a informat fermierii că ANT-urile se vor plăti începând cu luna februarie, însă nu se oferă o dată exactă.

Așa cum Agrointeligența a explicat și în cadrul altor articole, plata ANT este întârziată de faptul că România nu are nici la această dată buget național aprobat. De fapt, nu există nici măcar un proiect al legii bugetului pentru anul în curs. Plafoanele pentru ANT-uri au fost publicate în formă consultativă, dar fără adoptarea lor în ședința de Guvern și fără aprobarea sumelor respective, funcționarii nu se încumetă să facă anunțuri care țin de datele plăților și nici măcar de cuantumurile pe care fermierii le pot aștepta în conturi.

Dacă pentru ANT-uri, crescătorii de animale mai au de așteptat, sumele pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic sunt în curs de plată și au ajuns deja în conturile multor fermieri, potrivit declarațiilor făcute de către aceștia în cadrul discuțiilor publice. Vă reamintim că pentru anul de cerere, APIA autorizează la plată următoarele cuantumuri pe cap de animal:

  • SCZ ovine/caprine – 15,97 euro/animal eligibil 
  • SCZ vaci de lapte – 340,90 cap/animal eligibil
  • SCZ vaci de carne – 291,49 cap/animal eligibil
  • SCZ bivolițe – 160,81 cap/animal eligibil

 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!