Creșterea animalelor

VIDEO ÎNFIORĂTOR: Peste 100 DE OI ȘI MIEI AU MURIT ÎN SAIVAN: ”N-AM HRANĂ ȘI TRATAMENTE, DE-AIA AU MURIT!”

Un oier din comuna Repedea, județul Maramureș, se află de doi ani de zile într-o situație disperată. Acesta spune că nu și-a mai primit subvențiile de la APIA pe ultimii doi ani, nici pe animale și nici pe teren. Din această cauză el nu mai are bani să cumpere mâncare și tratament oilor astfel că animalele îi mor pe capete. Din 630 de oi, câte avea în toamnă, ciobanul susține că mai are în jur de 500 la ora actuală, iar dezastrul din ferma sa nu este pe punctul de a se opri, în fiecare zi continuând să îi moară din miei.

“Animalele mor din lipsă de hrană și tratament. Nu am ce să le dau de mâncare, iar dacă nu sunt furajate cu ce se cere, oile-mamă nu au lapte pentru miei și din cauza asta mor. Este posibil să fie și vreo boală, dar din lipsă de bani nu pot să fac nimic. În fiecare zi aproape mor din miei. Din 630 de oi nu știu dacă mai am 500. Dacă nu era zăpadă treceam în Ucraina cu oile că așa m-am săturat de mafia din această țară”, a declarat oierul maramureșean.

Acesta susține că se confruntă cu această situație din cauză că APIA i-a blocat de doi ani de zile subvențiile atât pe oi, cât și pe terenul pe care îl are concesionat de la primărie.

“Aveam 630 de oi, din 2006 am ferma și de 2 ani de zile APIA mi-a blocat subvențiile pe motiv că m-am suprapus cu un alt contract pe care l-a luat APIA de bun. APIA când a văzut că acel contract nu este valid, era obligată să denunțe acea fraudă, nu să stea cu mâinile în sân…Nu am prezentat la timp adeverință, nu am putut în 30 de zile să rezolv litigiul cu primăria. Primăria a emis adeverința până la urmă, dar cu întârziere, primăria și-a recunoscut greșeala, a trimis adrese cum că nu am nicio vină”, a declarat Mihai Beuca, fermier din Repedea, Maramureș pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Problemele fermierului au început după ce secretarul primăriei a atribuit o parte din pământul său altcuiva din comună, mai exact cuscrei sale: “Aveam 295 de hectare de teren concesionate de la primăria Repedea.
Secretarul primăriei a falsificat un contract care conținea concesiunea unui teren care era sub contractul meu, a făcut contract pe acel teren cuiva care nu avea animale, cuscrei sale mai exact. Terenul, adică 100 și ceva de hectare, a fost atribuit acelei persoane, în 2012, fără o hotărâre a Consiliului Local, fără licitație. Avea primăria atunci 100 de hectare de teren liber și primul contract al ei era. Și l-a luat, dar a falsificat contractul, a schimbat prima pagină și a trecut acolo terenul care era deja contractat de mine. A dat 300 de milioane ca să i se dea acel contract. La vremea aia avea doar un cal, acum are vreo 80 de oi”.

Tot în 2012, același secretar al primăriei i-a cerut fermierului 15.000 de euro pentru a-i măsura terenul: “A venit secretarul și mi-a impus să le dau 15.000 de euro ca să meargă să măsoare muntele și i-am zis că nu pot să-i dau banii ăștia pentru că nu este prevăzut așa ceva în contract. Primăria mi-a făcut contract că îmi măsoară muntele fără acceptul meu. Cel care a măsurat muntele este cumnatul directorului de la APIA Maramureș. Eu nu aveam nevoie de măsurători pentru că terenul fusese deja măsurat de APIA, a fost o comisie de amplasament, dar ca să scoată bani de la noi”.

Maramureșeanul susține că se află într-o situație fără ieșire și că în acest moment are datorii de peste 4 miliarde de lei vechi: “De 2 ani de zile eu am 4 miliarde datorii, îmi sună telefoanele de dimineața până seara, oameni care au muncit la mine, la rândul lor cu familii, și cărora nu am de unde să le dau bani. Nici la oi nu se mai bagă nimeni pentru că spune că tu nu ai de unde să-mi dai bani. La primărie am de plătit impozit vreo 300 de milioane, plus alte taxe. Practic, m-au distrus”.

Mihai Beuca a încercat pe toate căile posibile și imposibile să își clarifice situația, dar din păcate acesta în continuare nu își primește subvențiile de la APIA.

“Am făcut cerere către directorul general al APIA, către domnul Pintea, și m-am dus în audiență și le-am spus să-mi dea măcar subvenția pe animale până se clarifică lucrurile. Nici până în ziua de astăzi nu am primit nimic. În schimb, doamnei care a făcut acte false i-a dat pe animale subvenția. A primit la început și pe teren, dar eu tot ducându-mă la APIA Maramureș cu acte doveditoare, până la urmă au scos-o de la plată pe motiv că nu avea încărcătură minimă la hectar.

Eu am dus contractul care era vizat pe 2017, la fel și schița de amplasament, am dus decizia Curții de Apel Cluj, care arată că contractul meu este perfect valabil. Am dus adeverință pe suprafața diminuată că nu a vrut să-mi elibereze primarul pe suprafață întreagă. În cele din urmă, primăria a trimis o scrisoare către APIA cum că eu folosesc acel munte, că nu am fost deposedat de acea suprafață, ca să-mi deblocheze subvențiile și ulterior mi-a eliberat și adeverință pe suprafață întreagă, dar APIA nu vrea să o ia în considerare”, povestește oierul.

Oierul spune că nu are ce altceva să mai facă decât să strige disperat după ajutor și speră că cineva îl va auzi și îl va ajuta, într-un final: “Vă rog în numele lui Dumnezeu să mă ajutați, APIA să mă deblocheze, iar dacă nu să ia și terenul și oile că eu plec din țara asta. Am muncit toată viața, am crescut 6 copii, iar oamenii ăștia și-au bătut joc de mine în ultimul hal. Mi-a murit fata în 2013, iar ei m-au târât prin instanțe și nu mi-au dat pace. L-am rugat pe domnul secretar în 2013, când aveam ultimul an de Agromediu, să nu facă niciun contract până în 2014, iar în 2014 putea să-i dea doamnei 100 de hectare sau cât voia. Și a zis ca da, așa rămâne că nu vrea să-mi facă niciun rău, iar după ce am ieșit din birou i-a semnat contractul”.

Maramureșeanul mai spune că preferă să dea oile cuiva fără să ceară vreun ban pe ele, numai să nu le mai vadă cum pier sub ochii lui: “Mor animalele, dacă le-ar lua cineva să le ducă…nu-mi trebuie nimic pe ele. Să le ia să facă ceva cu ele că nu au nicio vină. Nu am cu ce să le mai țin, eu sunt într-o zonă montană, zăpada e de 2 metri aici. Eu nu mai pot să continui. Să distrugi un om, să distrugi o familie, să distrugi o afacere, pentru ce? Intenționez să vin la București că vreau să fac greva foamei, nu am ce face altceva. Oile au inceput să îmi moară de astă toamnă că trebuia să le fac vaccin”.

Echipa Agrointeligența – AGROINTEL.RO a încercat să ia legătura și cu primarul comunei Repedea, Maramureș, pentru a prezenta și punctul de vedere al acestuia, însă edilul-șef nu a fost de găsit. Așteptăm poziția domniei sale, precum și a tuturor celor care îl pot ajuta pe acest oier sau au informații despre caz la telefonul redacției: 0744.311.359.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Stefy esti mai prost ca noaptea….. . Baciule iti fac legatura cu un ucrainean si cu 1000euro are grija si de secretar si de cuscra lui si ai scapat de 2 prosti mai ramane al 3 lea prost, Stefy dar asta nu tre bagat in seama ci in pizda ma-sii pt ca a facut asa prost cu diploma dar pe timpul lui avortul era interzis si uite ce medrete de prost o iesit ca isi da si in stamba.

 2. DL. STEFY

  Sunt fermierul Beuca in cauza, scrie in BIBLIE raspunde nebunului dupa nebunia lui sa nu se creada intelept, dar eu no sa fac acest lucru pentru ca tu sti bine ca esti dobitoc pt ca scri fara sa te documentezi, tin sa te informez ca de doi ani APIA nu mia dat suventie pe teren nici pe
  animale fara sa am vreo vina, in acesti doi ani am sezizat institutiile STATULUI ROMAN care erau in masura sa rezolve acest caz de tentativa de fraudarea fondurilor Europene de altfel APIA MM era obligata conform Regulamentui UE 1036/2013 art.58 alin 1 lit.c prevede faptul
  ca are obligatia de a combate,a depista si a corecta neregulile si frauda, fapt care APIA a evitat acest lucru de a sesiza organele competente de a lua masuri in potriva acestui abuz si fals comis de autoritatile publice a acestui STAT in care falsul,minciuna si abuzul sunt puse la loc de cinste iar dreptatea este calcata in picioare.
  Am ajuns in situatia aceasta pt. ca am crezut in INSTITUTIILE STATULUI ROMAN si in functionarii sa-i care erau in masura sa faca dreptate conform legii in acest caz, dar din pacate nu a fost asa, intrucat la noi totul se bazeaza pe cunostinte si relati. Chiar Primaria Repedea trimite adresa la APIA. MM unde mentioneaza ca fermierul nu poate avea nici o culpa pt. eroarile autoritatilor publice, autoritatea publica are obligatia de a-si indrepta eroarile printrun act administrativ, si ca fermierul nu poate fi desfiintat si sanctionat in urma unor eroari care nui apartin.
  Ma gandesc daca eram destept ca tine poate nu ajungeam aicea, iar cu privire ca am putut vinde o parte este adevarat ce spui, dar de unde sti ca nu am incercat si varianta asta, asa ca te rog sa te informezi mai bine si dupa aia sa jignesti pt. ca sunt sigur ca numai atata sti sa faci.

 3. BĂI STEFY , CUM POȚI FI TU AȘA DE DOBITOC . NU AI ÎNȚELES NIMIC DIN DESCRIEREA FĂCUTĂ DE ACEL OIER. AM ÎNȚELES PERFECT CE A AFIRMAT ACEL OM ȘI CARE ÎȘI STRIGĂ DISPERAREA. DACĂ ȘI INSTANȚA IA DAT CÂȘTIG DE CAUZĂ Ș TOATĂ HOȚIA PLEACĂ DE LA SECRETAR. DACĂ AI UN ANGAJAMENT DE AGRO-MEDIU , ACELA SE FACE PE 5 ANI . NU CUNOSC ROLUL SECRETARULUI PTR. CONCESIONAREA TERENULUI . ACEST LUCRU ESTE DE DATORIA CONSILIERILOR LOCALI . PRIMARUL ȘI CONSILIERII SUNT ALEȘI . SECRETARUL ESTE UN FUNCȚIONAR . OARE DE CE NU POATE FI CONTACTAT PRIMARUL ACELEI COMUNE ? APIA DUPĂ CE ÎȚI INTRODUCE ÎN BAZA ELECTRONICĂ DE DATE , NU MAI POATE NIMENI SĂ-I DEBLOGHEZE BANII . DECÂT O INSTANȚĂ DE JUDECATĂ , CU O HOTĂRÂRE DEFINITIVĂ ȘI IREVOCABILĂ , CEI CARE AU GREȘIT SĂI DEA OIERULUI BANII . SECRETARUL MI SE PARE CĂ A GREȘIT FF. GRAV , IAR APIA TREBUIA SĂ- CEARĂ DOVADA DE CE NU MAI ARE SUPRAFAȚA TOTALĂ PE AGRO-MEDIU ȘI SĂ-L TRIMITĂ LA PRIMĂRIE . CONSIDER CĂ ESTE UN CAZ PENAL . SCUZE DEBLOCHEZE……………..

 4. La 60km de REPEDEA in Salaj fermierul care are 40 ha primeste12000 euro dela apia pentru pasarele crex -crex fara subventia ce se revine la ha si pentru 500 oi
  ..

 5. Din pacate ,se mai gasesc dobotoci foarte prosti ,in tara asta …! Can a luat subventia pe cap de animal era bine ,a cheltuitb anapoda NU pe animale ,si rezultatul… CUM poate sa fie asa de PROST cineva ,cand nu are mancare pentru intreaga turma,ar fi trebuit sa vinda o parte dintre animale ,si din banii rezultati sa cumpara furaj pentru cei ramasi .NU merita sa fie numit NICI om ,fiindca un om are GRIJA de ai lui gospodarie ,familie animale casa .cladiri ….

  1. Stefy pacat ca esti atat de redus bai cacatule. Poate ne intalnim intr-o zi sa iti explic in doua figuri cum sta treaba. In Legiune unde am lucrat 12 ani la nu am intalnit asa prost de gura luate ar dracu de gasca.

Scrie un comentariu