Ştiri agricoleViaţa la ţară

TAXA PRIMARULUI! AI ANIMALE? PLĂTEȘTI TAXĂ PE GUNOIUL de la GĂINI, OI, VACI sau PORCI!

Sătenii dintr-o comună din Călărași, obligați să plătească taxă pe gunoiul produs de fiecare animal în parte! Primarul din Grădiștea, Călărași, a hotărât ca fiecare sătean care crește porci, oi, cai sau chiar pui, să plătească o taxă pentru fiecare exemplar, astfel că oamenii sunt puși în situația să plătească sume uriașe.

Prin calcule precise, edilul a stabilit cât gunoi produce fiecare animal. Tot prin calcul au fost stabilite şi noile taxe. Astfel, gosopodarii sunt nevoiţi să plătească între 50 de bani pentru un pui şi 370 de lei pentru un cal. Caprele şi oile îi costă câte 36 de lei pe an, porcii 72 de lei, iar vacile 324 de lei.

”La ovine au fost 4.203 capete ori 0,800 tone pe cap de animal. A rezultat la total ovine 3.500 de tone, uitaţi că am impartit la erbivore la 2. Am facut pe toate animalele de aici acest calcul ne-a rezultat 7.188 de tone”, a declarat primarul comunei Grădiștea, Constantin Corbu, potrivit observator.tv.

La un calcul simplu, un sătean care are în ogradă un cal, o vacă, 20 de găini și doi porci ar trebui să plătească nici mai mult nici mai puțin de 848 de lei pe an.

Oamenii din comună condamnă decizia primarului și spun că se vor lăsa de crescut animale pentru că nu au bani să plătească aceste taxe uriașe impuse de autorități.

Banii proveniţi din noua taxă vor fi folosiţi pentru întreţinerea rampei de gunoi. Primarul recunoaște însă că sumele votate de consilieri sunt cam mari, motiv pentru care plănuieşte să le înjumătăţească la următoarea şedinţă de Consilul Local.

Astfel de situaţii este posibil să apară în curând și în alte zone din țară și asta pentru că nu au fost respectate directivele Uniunii Europene de a recicla gunoiul și de a închide gropile neconforme de gunoi. Astfel, ministerul Mediului obligă acum toate autorităţile locale să se alinieze normelor de poluare din Uniunea Europeană, din păcate însă pe cheltuiala oamenilor care cresc animale.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!