Ştiri agricoleViaţa la ţară

TAXA PRIMARULUI! AI ANIMALE? PLĂTEȘTI TAXĂ PE GUNOIUL de la GĂINI, OI, VACI sau PORCI!

Sătenii dintr-o comună din Călărași, obligați să plătească taxă pe gunoiul produs de fiecare animal în parte! Primarul din Grădiștea, Călărași, a hotărât ca fiecare sătean care crește porci, oi, cai sau chiar pui, să plătească o taxă pentru fiecare exemplar, astfel că oamenii sunt puși în situația să plătească sume uriașe.

Prin calcule precise, edilul a stabilit cât gunoi produce fiecare animal. Tot prin calcul au fost stabilite şi noile taxe. Astfel, gosopodarii sunt nevoiţi să plătească între 50 de bani pentru un pui şi 370 de lei pentru un cal. Caprele şi oile îi costă câte 36 de lei pe an, porcii 72 de lei, iar vacile 324 de lei.

”La ovine au fost 4.203 capete ori 0,800 tone pe cap de animal. A rezultat la total ovine 3.500 de tone, uitaţi că am impartit la erbivore la 2. Am facut pe toate animalele de aici acest calcul ne-a rezultat 7.188 de tone”, a declarat primarul comunei Grădiștea, Constantin Corbu, potrivit observator.tv.

La un calcul simplu, un sătean care are în ogradă un cal, o vacă, 20 de găini și doi porci ar trebui să plătească nici mai mult nici mai puțin de 848 de lei pe an.

Oamenii din comună condamnă decizia primarului și spun că se vor lăsa de crescut animale pentru că nu au bani să plătească aceste taxe uriașe impuse de autorități.

Banii proveniţi din noua taxă vor fi folosiţi pentru întreţinerea rampei de gunoi. Primarul recunoaște însă că sumele votate de consilieri sunt cam mari, motiv pentru care plănuieşte să le înjumătăţească la următoarea şedinţă de Consilul Local.

Astfel de situaţii este posibil să apară în curând și în alte zone din țară și asta pentru că nu au fost respectate directivele Uniunii Europene de a recicla gunoiul și de a închide gropile neconforme de gunoi. Astfel, ministerul Mediului obligă acum toate autorităţile locale să se alinieze normelor de poluare din Uniunea Europeană, din păcate însă pe cheltuiala oamenilor care cresc animale.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. Nu este prostia primarilor, trebuie să înțelegeți că autoritățile locale primesc amenzi uriașe pentru neconstruirea acestor platforme de gunoi de origine animală. Sunt obligate să le amenajeze astfel sunt amendați de către autoritățile de mediu. Ce bine ar fi ca și la noi gunoiul să fie folosit ca îngrășământ dar din păcate la noi nu este prețuit la adevărata lui valoare.

  2. Platforma de gunoi a fost construita cu bani europeni sau cu bani din fondul de mediu. Comuna trebuie sa o administreze astfel ca compostul rezultat sa fie vandut fermierilor doritori.Atata timp cat gospodarul duce gunoiul la platforma, taxa pe gunoi nu se justifica.As vrea sa vad ce gospodar accepta aceasta taxa total nejustificata.

    1. Bănuiesc că această taxă se va plăti doar de acele persoane care încheie contract de preluare și colectare a gunoiului de origine animală. O altă categorie îl va aplica pe terenuri . Dar va exista și o categorie care va arunca gunoiul pe unde apucă, așa cum suntem obișnuiți. Ei, pentru această categorie trebuie aplicate amenzi drastice.

  3. intrebare : pentru ce sunt banii respectivi ?? strange cumva primaria acest gunoi de la oameni din curte ?? pentru gunoi menajer inteleg – vine firma il ridica si il duce la groapa de gunoi . Dar pentru gunoiul de la animale face cineva vreun serviciu sau ne-am trezit destepti de dimineata sa punem taxa pe un serviciu care nu exista in realitate ???

  4. De ce in Germania si Austria scot gunoiul in mijlocul ograzi si il arunca pe terenuri de mai multe ori pe an si nu le ce re nimeni nimic si la noi trebuie sa platim prostia si foamea primarilor?

Scrie un comentariu