Creșterea animalelorŞtiri agricole

CIUMA PORCILOR, CONFIRMATĂ ÎN ARAD ȘI TIMIȘ! ZECI DE COMUNE – FĂRĂ MEDIC VETERINAR!

Pesta porcină africană a fost confirmată la porci din gospodării din comuna Belinţ, judeţul Timiş, şi din municipiul Arad, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodările afecate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

“Din investigațiile preliminare, animalele din cele două județe proveneau de la o persoană din Bihor. În ambele cazuri, porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei”, transmite ANSVSA.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrele Locale de Combatere a Bolilor și DSVSA Timiş și Arad solicită crescătorilor de porcine să nu mai facă achiziții de animale neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii.

Președintele comisiei de agricultură din cadrul Consiliului Județean Timiș, Narcis Bobic, a lansat un apel către gospodarii județului pe care îi roagă să dea dovadă de calm și responsabilitate. De asemenea, acesta a transmis și un mesaj medicilor veterinari din județ.

“Din calitatea mea de medic veterinar practicant, activ în acest domeniu de peste 20 de ani și totodată ca și președinte al comisiei de agricultură din cadrul Consiliului Județean Timiș, doresc să fac un apel către crescătorii de animale din specia suine să dea dovadă de calm și responsabilitate. De asemenea, le recomand să viziteze mai des porcii în adăpost, iar dacă observă orice modificare a comportamentului acestora, să anunțe urgent medicii veterinari din comunitățile lor. Totodată, îi rog să nu intre în panică și să nu sacrifice porcii sau să-i ascundă, să nu cumpere porci fără documente sanitar veterinare, să nu permită accesul în zona de creștere a porcilor altor persoane, cu excepția medicilor veterinari. Mă simt nevoit sa fac un apel și către colegii mei, medicii veterinari din județul Timiș, respectați în comunitățile unde își desfășoară activitatea de ani buni, să răspundă oricărui apel ce vizează cazurile speciei suine. Știu ca tuturor ne este greu acum, pe de o parte crescătorilor de porci, care se gândesc la pierderile economice, iar pe de cealaltă parte, medicilor veterinari din Timiș (aici ma refer la acei colegi care în momentul de față sunt fără obiectul muncii) și aici trebuie sa spunem lucrurile pe șleau: DA, în momentul în care scriu aceste lucruri, în județul Timiș, un număr de 32 de comune nu mai au asistență sanitar veterinară deoarece contractele de prestări servicii s-au închis, la termen, la finele anului 2018 și nu au mai fost reînnoite. Cu toate acestea, sunt convins, că noi toți, medicii veterinari, vom fi la datorie, in slujba oamenilor care ne cunosc și au toată nădejdea in noi”, a transmis Narcis Bobic pe pagina sa de Facebook.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!