Creșterea animalelor

Monta oilor: cum recunoști un berbec bun de prăsilă

Berbeci Turcana (foto: olx.ro)

Monta oilor – cum alegi un berbec bun de montă, din care veți avea produși buni, oi cu mult lapte sau alți berbeci cu genetică bună! Binecunoscutul oier Ioan Suciu din Făgăraș, județul Brașov, oferă informații prețioase crescătorilor de oi aflați la început de drum. Acesta explică pe înțelesul tuturor cum trebuie verificat corect un berbec pentru a-ți da seama dacă e bun sau nu de prăsilă.

Ciobanul dărâmă mitul potrivit căruia berbecul bun se cunoaște după cap și susține că acest aspect cântărește cel mai puțin în alegerea unui mascul potrivit pentru mioare.

“Vreau să vă spun pentru cei care încă nu v-ați cumpărat berbeci și sunteți la început în domeniul oilor. Fiți atenți la mine că am văzut până acum mii de trofee de berbec. Berbecul nu se caută la cap, nu te interesează capul, îl lăsăm la urmă. Prima dată un berbec se caută la cozi, să vezi dacă are țâță în coadă. După aceea, se caută la testicule să vezi dacă le are bune pe amândouă. Urmează apoi să îl cauți la țâțe, lângă testicule, să aibă țâțele cât mai mari. Dacă este țâțos ies oile bune de lapte. După aia îl iei și îl verifici pe canal să nu aibă ceva stricat, să aibă toate tendoanele bune. Aici se caută berbecul și se vede care e bun, de rasă, și care nu. După aia trebuie să te uiți între picioarele din față ale berbecului unde trebuie să fie un spațiu cât mai larg ca să aibă unde să pună carne, cel puțin o palmă-două trebuie să intre între picioarele din spate ca să fie bun, de rasă și să scoată miei buni. În final, te uiți și la cap, dar capul mai puțin trebuie să te intereseze. Nu se cumpără un berbec după trofeu, un berbec se cumpără după caracteristicile lui, după cum arată”, declară ciobanul Ioan Suciu într-un video postat pe Facebook, în Grupul Ciobanilor Adevărați.

Un alt aspect important de care crescătorii de oi Țurcană trebuie să țină seama atunci când vor să cumpere un berbec este culoarea lânii.

”Important este cum arată și lâna. Trebuie să te uiți să fie galben la lână. Astea sunt oile bune, oile galbene la lână, astea scot marfă bună. Așa se verifică un berbec. Mai sunt câteva secrete, dar pe acelea o să le învățați în timp, după 15-20 de ani de ciobănie”, le mai transmite ciobanul crescătorilor de oi.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!