Ştiri agricoleViaţa la ţară

ȘACALII TEORIZEAZĂ FERMIERII! ATACURILE S-AU EXTINS ÎN MAI MULTE JUDEȚE!

VEZI GALERIA | 5 POZE

Fermieri din mai multe zone din țară s-au trezit fără animale după ce șacalii le-au atacat gospodăriile. Sălbăticunile au creat panică în județul Suceava unde au ucis mai multe animale, iar la începutul săptămânii, șacalii au îngrozit localnicii unui sat din Delta Dunării după ce au răscolit groapa unde erau îngropați porcii cu pestă porcină africană.

Potrivit primarului de Adâncata, județul Suceava, Viorel Cucu, șacalii au atacat trei gospodării din comuna învecinată, Hânțăști, și au omorât în jur de 20 de oi. Edilul a informat fermierii din Adâncata să ia măsuri de prevenție astfel încât să nu se mai înregistreze pierderi.

“Au ajuns câinii de stepă de prin zona Brăilei, Tulcea și la noi. Au atacat în Hînțăști trei gospodării și au omorât 20 de oi. Am intrat și noi în alertă. Prin compartimentul agricol din Primărie am informat toți crescătorii de animale care mai au oi la stâni să aibă grijă pentru că în special șacalul atacă oaia. O rupe, o omoară și atacă alta. Le-am spus să ia măsuri să închidă oile în staul, ziua să fie atenți să aibă câinii slobozi. Ne este frică pentru că marea majoritate a crescătorilor au oile pe tarlalele luate în chirie. Acolo și-au făcut adăposturile și sunt expuși atacurilor. Trebuie luate măsuri urgente cu atât mai mult acum când e perioada în care oile și caprele fată și atunci în caz de atac perderile ar putea fi foarte mari. E o mare problemă cu acești șacali pentru că se înmulțesc foarte repede”, a spus Viorel Cucu, potrivit svnews.ro.

În urmă cu câteva zile, șacalii au atacat satul Caraorman din Delta Dunării. Chiar dacă în Dobrogea, aceste atacuri ale șacalilor sunt mai des întâlnite decât în alte părți ale țării, de data aceasta sălbăticiunile au semănat groază printre localnici după ce au dat iama în cimitirul din sat și au răscolit mai multe morminte. Mai mult, animalele au săpat și la locul unde au fost îngropați porcii suspectați că ar avea virusul gripei porcine africane.

Localnicii din Deltă și-au luat deja măsuri de precauție împotriva acestor animale deosebit de periculoase. Ei și-au ridicat garduri înalte de metal în jurul gospodăriilor pentru a-și apăra animalele de atacurile acestora.

Potrivit experților, șacalii s-au înmulțit necontrolat în ultimii ani și au invadat tot mai multe zone din Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi chiar Moldova, unde ameninţă specii pe cale de dispariţie. Încălzirea globală ar putea fi de vină pentru această invazie a prădătorilor de origine asiatică, susține Ștefan Marin, profesor universitar și vânător: “A migrat în aceste zone și din cauza încălzirii globale. Nu iartă puii de iepure, puii de mistreţ, de căprior. Nu mai găsim exemplare de căprior acolo unde şacalul se găsește în numar foarte mare, e îngrijorător. În 2014, în România erau aproape 8.000 mii de şacali, 2.000 doar în Deltă. Acum, numărul lor ar putea fi mult mai mare. Animalul nu poate fi vânat decât cu aprobarea Direcţiilor Silvice sau a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării”.

 

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!