• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plata subvențiilor: Au început controalele pentru banii de la APIA

    agrointeligenta.ro -

    Funcționarii APIA au început controalele pentru subvenții! Lucrătorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) desfășoară în această perioadă primele verificări la cererea unică de plată, controalele administrative. Astfel, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată verifică corespondenţa suprafeţelor utilizate înscrise în adeverinţă, cu suprafeţele declarate în cererea unică de plată.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă informează că în urma verificărilor, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată notifică, după caz, fermierul pentru clarificări suplimentare, în urma cărora decide dacă sunt necesare măsuri corective de reducere a suprafeţei declarate, conform art. 5 alin.5 din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

    În conformitate cu prevederile art. 8 alin. (8) din ordonanţă, în cursul controalelor administrative, în situaţia în care se constată că terenul face obiectul cererilor a doi sau mai mulţi solicitanţi, APIA, în termen de 30 de zile calendaristice, va notifica solicitanţii, care au obligaţia să rezolve litigiul. Dacă litigiul nu se rezolvă în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificării, suprafaţa de teren supradeclarată nu este eligibilă la plată în anul curent de cerere, cu excepţia cazurilor în care litigiul este soluţionat în instanţă judecătorească, conform art. 5 alin.(51) din Ordinului MADR nr. 619/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

    Suprafeţele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată sunt neeligibile, conform art. 5 alin.(8) din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

    Modificări/corectări la cererea unică de plată ca urmare a controalelor administrative preliminare, modificări ale informaţiilor declarate în cerere pe care le poate face solicitantul fără a fi penalizat, în termenele prevăzute de Reg.(UE) nr. 2333/2014.

    Rezultatele controalelor încrucişate preliminare se notifică fermierului de către APIA în termen de 26 de zile
    calendaristice de la data finală de depunere a cererii unice de plată menţionată la articolul 13 din Regulamentul (UE) nr. 809/2014, respectiv în perioada 16 mai 2019 – 10 iunie 2019.

    În termen de maxim 35 de zile calendaristice după data finală a depunerii cererii unice de plată (până la data de 19 iunie 2019), fermierul notificat de APIA poate modifica cererea unică de plată în aplicaţia IPA-Online, prin depunerea formularelor de modificare.

    Ca și în anii anteriori, după finalizarea controalelor administrative se extrage eșantionul de control în teren. În ce privește numărul de fermieri ce vor fi controlați pe teren în anul 2019, având în vedere rezultatele controalelor din anul 2018, APIA preconizează o scădere a acestora. Acest număr este variabil și depinde în mare măsura de numărul de scheme solicitate de fermieri și de riscuri. APIA precizează că pe fluxul de selectare la control, fermierii care au modificări ale cererilor de sprijin față de anul anterior pot fi selectați la control și în anul curent cu o probabilitate mai mare față de cei care nu au modificări ale cererilor unice de plată.

    Reamintim că potrivit unui ordin de ministru asumat pentru Campania  2019, iată calendarul APIA pentru plata subvențiilor:

    Între 1 iunie – 1 iulie 2019 se va efectua controlul administrativ, inclusiv control preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului precum si transmiterea esantioanelor, potrivit dispoziţiilor Regulamentului nr. 2333/2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014,

    Între 2 iulie – 1 octombrie 2019 se va efectua controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligatii /cerințe specifice, în iarna sau în primăvara anului următor;

    Plata avansului pentru anul de cerere 2019 se va efectua în perioada 16 octombrie 2019 – 30 noiembrie 2019,

    Plata finală ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2019 se va efectua între 2 decembrie 2019 și 31 martie 2020. 


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”