Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

SUBVENȚII APIA: SUNTEM PE 31 MARTIE! UNDE SUNT BANII, DOMNULE MINISTRU?

A venit și mult-anunțatul termen de 31 martie pentru plata subvențiilor către toți fermierii! Cu un ochi la calendar și cu altul la contul bancar, agricultorii și crescătorii de animale reclamă că nu și-au primit sumele ce li se cuveneau. Agrointeligența – AGROINTEL.RO face o analiză cu privire la situația de astăzi, în care fermieri din toată țara, care n-au avut probleme la cerere, se plâng că nu au încasat până la această dată toate sumele pe 2018.

Fermierii reclamă: 0 lei în cont

În afată de situațiile ”speciale” precum fermieri care au avut control, scheme compensatorii sau transferuri de exploatație, există și beneficiari de subvenții ce reclamă că nu au încasat încă sumele de la Ajutorul Național Tranzitoriu. Fie că este vorba despre ANT pentru culturi agricole, fie că este vorba despre ANT pe lapte, la bovine sau la ovine, fermierii spun că până astăzi, 31 martie, nu au primit banii.

Vă reamintim că ministrul agriculturii Petre Daea le-a promis fermierilor plata subvențiilor până pe 31 martie inclusiv. Nu a precizat însă dacă numai autorizarea sumelor – un fel de plată pe hârtie, sau și plata efectivă, în conturi. Trebuie avută în vedere în această situație și întârzierea pe care a avut-o bugetul național din care se achită ANT-urile și care a intrat în vigoare abia la mijlocul lunii martie, după ce a fost ”plimbat” pe la Curtea Constituțională și întors la Parlament. S-a ajuns astfel ca Guvernul să aprobe plafoanele pentru ANT abia pe 19 martie, ceea ce a făcut ca funcționarii APIA să aibă o veritabilă misiune imposibilă: de a plăti TOȚI fermierii în numai 12 zile (numărate pe calendar, lucrătoare și nelucrătoare!). 

Ultima situație: Aproape 250.000 de fermieri plătiți

Cea mai recentă situație a plăților ANT datează din 26 martie, adică din urmă cu 6 zile, când APIA anunța că autorizase la plata acestor scheme un număr de 248.156 beneficiari, iar suma totală pentru aceștia se ridica la 88.844.226 euro.

”Precizăm că în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 159/2019 pentru aprobarea plafoanelor alocate ANT, pentru anul de cerere 2018, valoarea plafonului este de 268.466.600 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)”, se arata în comunicarea transmisă redacției noastre.

Blocajele de soft au perturbat activitatea la APIA

Plățile raportate erau începute din data de 20 martie, deci cifrele raportate erau valabile pentru exact 6 zile de autorizare ”la foc continuu”  în care s-a reușit plata a numai 33,09% din plafonul total. De ce ghilimele? Pentru că exact aceeași perioadă s-a suprapus cu probleme la sistemul informatic de la APIA, sistem blocat pe partea de primire a cererilor, dar care cu siguranță a perturbat întregul flux de lucru al centrelor. Chiar și numai nervii, telefoanele și explicațiile pe care au trebuit să le dea fermierilor au dat peste cap buna funcționare a lucrurilor în care aceeași funcționari și primeau cererile pe 2019, le și autorizau la plată pe cele din 2018!

De reținut faptul că în ultimele 6 zile, funcționarii APIA au avut de achitat 66% din plafonul alocat fermierilor pentru ANT. În tot atâtea zile, cu weekend-ul trecut lucrat, funcționarii au reușit plata a numai 33%. Nu avem informații că în acest weekend s-a mai lucrat în centrele din țară sau în cel de la București.

Vineri, ultima zi în care SIGUR s-au făcut plăți

Ne păstrăm optimismul și luăm în calcul că până vineri, pe 29 martie, funcționarii APIA ar fi reușit să achite restul sumelor rămase. Nu ar fi totuși, o ipoteză neplauzibilă: între cei rămași se numărau fermierii cu exploatații mari la care o singură cerere aduna o parte mai consistentă din plafon, comparativ cu primele zile în care este posibil să se fi achitat cererile fermierilor mai mici.

Fluxul banilor durează câteva zile

Așadar, dacă s-au făcut autorizările, de ce nu sunt și banii în conturi? O explicație ar putea fi fluxul plăților care, după autorizare, ajung în contabilitatea APIA, apoi se transmit la Trezorerie de unde se virează banii către bănci. Apoi, ajunse sumele în bănci, ele sunt redirecționate în conturile fermierilor. Procedura de plată durează zile bune, cel mai puțin 5, cel mai mult 10, chiar 15 zile. Cum ultimele liste, presupunem ”grosul”, s-au trimis la plată vineri, banii ar urma să ajungă la fermieri începând cu mijlocul săptămânii viitoare pentru cei intrați la plată vineri sau joi.

În final, vă reamintim că în afară de ANT-urile de la bugetul de stat, APIA va mai avea de achitat fermierilor după data de 31 martie și până cel târziu pe 30 iunie, schemele de sprijin cuplat vegetal, dar și plățile pentru fermierii care au avut situații speciale deja menționate anterior.

În concluzie, în ceea ce privește plata ANT-urilor, vom afla în următoarele zile dacă APIA a reușit imposibilul: plata TUTUROR fermierilor în numai 12 zile calendaristice.

Citiți și: Lista completă cu subvențiile APIA aflate la plată către fermieri


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


16 comentarii

 1. Sa fie el al dracu fermierul de la teledetectie care nu si-a luat subventia pe 2018 pana acum, fara sa primeasca vreo explicatie, care o mai vota vreodata PSD sa-si bata joc de munca si de viata sa. Niste indolenti si nesimtiti, au facut din control un feld e bau-bau cu care intimideaza primarul taranii, pt ca cei bagati la teledetectie mereu sunt cei despre care se stie ca nu voteaza PSD. Si oamenii vad amaraciunea celor ‘pedepsiti’ de mafiotii criminali ai PSD. A dracu tu Uniune Europeana, ca ne-ai lasat la mana si la capriciile unor lepre pesediste!

 2. In conceptia mea, cred ca fermierii romani exegereaza cand trag APIA si MADR la raspundere pentru subventii, pai unde este capitalul dvs. de anul trecut, din anii precedenti, ati ajuns imparati unii. In decembrie 1989, Romania a optat pentru intorcerea la capitalism, v-ati facut societati cu capital privat, care sa proceseze terenurile oamenilor, pai daca sunteti privati de ce cereti de la stat subventii ?, mai usor capitalitilor, lucrati cu capitalul; vostru. Statul roman plateste cotizatie Ue-ului.

  1. Când preturile la cereale vor fi la justa lor valoare, și nu se vor mai vinde pe nimic atunci subvențiile vor fi inutile, pana atunci subvenția pt asta este menita, sa compenseze prețul..
   Dar hai sa aruncam cu noroi în cei ce muncesc zile și nopți și sa ți mi dea și Dumnezeu o seceta și mare imperiu ce ne facem noi…

  2. Eu am primit 0.55 bani pe kg de grâu. Cu cat vand grâul șmecherii mai departe???? Profitul nostru il reprezinta subvențiile câteodată. Fiindcă sunt ani in care o anumită cultură nu merge. Spre exemplu anul trecut mazărea. Am investit 10.000 ron am făcut tehnologie tot ce trebuie si fiindca a prins luna aprilie si luna mai seceta ( cea mai mare de când se fac masuratori) nu am recoltat nimic. Mulți intreaba si de ce ai pus mazăre ( pentru ca te obliga APIA sa pui pentru înverzire altfel iti taie toata subventia).

 3. Când se ca face plata pentru cei care au de încasat pe 2017?
  Am întrebat la Apia pentru plata pe 2018 și răspunsul a fost pana in 30.06.2019 conform regulamentului. Ministru Daea face campanie electorală când spune ca mai repede. U

 4. Mai fratilor, mi a venit rezultatul primului control teledetecție in decembrie. O parcela cu probleme de suprafață 0.06 h . Am rezolvat la apia local și am trimis inapoi. In martie apare raportul ok pe suprafață dar surpriza agromediu respinsă toata schema…… fara motiv scris
  apialocal au retrimis si mi a spus ca ei cred ca e gresit raportul ca nu inteleg. De o lună niciun răspuns, bani 0 lei pe 2018. Acm astept si probabil ca rezultatul nu se va schimba dar voi face contestație scrisă sa vina in teren. Surpriza e ca mai sunt 7 dosare la fel respinse fara motiv scrisvtot in zona . In 2016 control in teren totul ok. 2018 Na teledetectie

 5. Banii inca nu i-am primit pe 2018, nici un leu..dosarul este ok si totusi nu am intrat nici macar la plata..suntem chemați să depunem dosarele ppe 2019 si inca nu am luat nici un ban..cum pot eu sa merg la Apia sa depun cererea pe anul asta cand nu vor cei de la primărie sa imi dea adeverința? Am tot sunat la Apia sa intreb ce se întâmplă și imi intra căsuța mereu..Si ce sa vezi surpriză, după program se răspunde…Aaaa doamnă eu nu mai sunt la serviciu…zicea functionara..SERIOS? Bataie de joc

 6. Ne poate spune cineva câți fermieri in teledetecție sau control clasic sunt inca neplătiți? Impresia mea e că sunt inca zeci de mii neplătiți, unul din ei fiind și eu. Și un raport săptămânal ar fi bun sa vedem cum evoluează situația.

 7. Vreti sa stiti ca pentru plata redistributiva 2 s- a gresit cuantumul iar cei care au peste 5 ha o sa trebuiasca sa dea inapoi niste bani? Cine e vinovat pentru asta ?

 8. În țara cu cea mai mare viteză de internet și cu IT -iști de performanță, sistemul e blocat și dă Error? Au furat banii și s-au ascuns după sistem! Să vedem cât le va mai merge așa! …

  1. Nu ca bateți joc de fermierii din controlul de la teledetecție noi cu ce semănam cu ce sa hrănim animalele toate s au scumpit cea mai rea alegere agricultura

Scrie un comentariu