• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția pentru usturoi în 2019. Ministerul Agriculturii triplează plata pe hectar pentru fermieri

    agrointeligenta.ro -

    Subvenția la usturoi crește de la 1.000 de euro la hectar la 3.000 de euro la hectar. Ministerul Agriculturii a decis să majoreze suma acordată cultivatorilor români în urma unor consultări cu legumicultorii din sector unde s-a ajuns la concluzia că cuantumul propus anterior nu acoperă tehnologia de cultură a usturoiului. Termenul limită pentru înscrierea în programul de minimis dedicat culturii de usturoi este 15 mai pentru culturile înființate în 2019.

    Valoarea sprijinului financiar care va fi acordat beneficiarilor este de 13.950 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/ha, fără a depăși valoarea maximă de 15.000 euro/trei exercitii financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Inițial, suma adoptată la nivel guvernamental echivala cu 1.000 de euro la hectar, banii fiind insuficienți, având în vedere că usturoiul este o ce presupune costuri importante pentru înființare.

    În decizia sa de a tripla cuantumul ajutorului de minimis pentru usturoi, Ministerul Agriculturii argumentează că această cultură are un potențial nevalorificat pe deplin în sensul existenței unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcționării în condiții de piață echitabile în context concurențial. În România, suprafața cultivata cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.974 hectare, obținându-se o producție de 55.673 tone.

    Majoritatea suprafețelor sunt exploatate de către micii fermieri constituiți în ferme de familie. În perioada 2010-2017, trendul general al producției a fost descrescător. În anii 2016 și 2017 producția de usturoi a înregistrat un declin. Comparativ cu anul 2010, în anul 2017 producția de usturoi a scăzut cu 11,5 mii tone. Județele cu cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi sunt: Botoșani, Dolj, Iași, Mehedinti, Suceava, Teleorman, Timis.

    ”În urma analizei datelor comunicate de direcțiile pentru agricultură județene a rezultat o suprafața medie a exploatației de 0,22 ha. Circa 62% din totalul exploatatiile cultivate cu usturoi au dimensiuni cuprinse între 0.004 ha și 1 ha. La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezinta 2,2 kg, respectiv 1,41 % din consumul total de legume”, mai subliniază Ministerul Agriculturii.

    Potrivit sursei citate, deficitul de producție la cultura de usturoi cultivat în câmp se datorează costurilor mari de producție, deficitului de sămânță din soiuri autohtone, lipsa gamei de mașini și utilaje necesare aplicării tehnologiei precum și slaba asociere a producătorilor agricoli. Lipsa spatiilor destinate conditionarii (sortare, ambalare etc.) si păstrării corespunzătoare a usturoiului, a creat dificultati în valorificarea producției către piață, ceea ce a condus la creșterea importului de usturoi.

    Tot Ministerul Agriculturii mai subliniază că pentru a se asigura necesarul de consum al populației trebuie menţinute suprafețele dedicate acestei culturi, motivarea producătorilor existenți să nu abandoneze această cultură, precum și încurajarea fermierilor noi să cultive usturoiul în zonele cu tradiție. Prin Hotărârea Guvernului nr. 108/2019 a fost aprobată schema ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control a acesteia, prin care s-a prevăzut ca sprijin financiar suma de 1000 de euro/ha, reprezentând contravaloarea a 4.650 lei/ha. După intrarea în vigoare a actului normativ, în program s-au înscris cca. 159 beneficiari, cu o suprafață de aproximativ 119 ha, iar prin hotărârea de Guvern nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control a acesteia se preconiza înscrierea a cca 2000 de beneficiari cu o suprafață totală de aproximativ 2000 ha, constatându-se că scopul actului normativ nu a fost îndeplinit.

    Cuantumul inițial de 1.000 de euro/ha ar fi reprezentat numai circa 10% din totalul cheltuielilor, fiind un procent insuficient pentru susținerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului. În acest context, producătorii agricoli s-au adresat ministerului pentru găsirea unor soluții de creștere valorii sprijinului financiar, reclamând cheltuielile mari privind achiziția de semințe, forța de muncă, inputuri, utilajele agricole folosite etc. În cadrul întâlnirilor cu cultivatorii de usturoi, la care au participat și formele asociative reprezentative ale acestora, s-au realizat analize și calcule privind cheltuielile și veniturile rezultate din această cultură, reieșind necesitatea unui sprijin mai mare de la bugetul de stat, în sensul creșterii cuantumului de la 1000 euro/ha la 3000 euro/ha reprezentând contravaloarea în lei de 13.950 lei/ha, noul sprijin venind în susținerea și menținerea culturii de usturoi în zonele cu tradiție, precum și înființarea de noi suprafețe, crescând în acest fel interesul fermierilor pentru accesarea acestui program.

    Reamintim condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească, cumulativ, pentru acordarea ajutorului de minimis de 1.000 de euro/ha:

    a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp;
    b) să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp;
    c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere.
    d) să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative.

    Menționăm că valorificarea producției se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la Direcțiile Agricole Județene până la data de 29 noiembrie.

    Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în sumă de maxim 9.300.000 lei, reprezentând echivalentul în lei a sumei de maxim 2.000.000 euro, şi se asigură din bugetul pe anul 2019 repartizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de la capitolul 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare”, titlul 51 „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, articolul 51.01 „Transferuri curente”, alineatul 51.01.01 „Transferuri către instituţii publice”, direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigură sumele necesare acordării schemei de la capitolul 83.10 „Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare”, titlul 40 „Subvenţii”, articolul 40.15 „Sprijinirea producătorilor agricoli.


    Te-ar mai putea interesa

    Căpățânile de usturoi se usucă. Cauze, soluții Usturoi Elefant: cum se cultivă, preț, de unde cumpărăm Ce semănăm în grădină după recoltarea usturoiului

    Ultimele știri

    Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării