• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cu ochii pe cazul fermierului Valentin Popa și al adeverinței care întârzie…

    Ramona Dascălu -

    Cazul fermierului Valentin Popa din comuna Sohatu, județul Călărași, care întâmpină mari probleme cu înregistrarea terenurilor în arendă la primăria de care aparține, este urmărit în continuare de Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Vă reamintim că agricultorului nu i se iau în considerare o serie de suprafețe pe care le lucrează și pe care secretarul Primăriei nu dorește să le includă în adeverința obligatorie pentru accesarea subvențiilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Citiți și: SCANDALOS! PRIMĂRIA NU VREA SĂ ÎI ÎNREGISTREZE TERENURILE LUATE ÎN ARENDĂ!

    De săptămâna trecută, de când Agrointeligența – AGROINTEL.RO v-a prezentat problemele cu care se confruntă fermierul din Călărași, avem informații că în rezolvarea acestui caz a început să se implice și Ministerul Agriculturii. Un reprezentant al MADR ar fi sunat la primăria din Sohatu pentru a se interesa de soarta fermierului.

    Însă, chiar și cu intervenția unor persoane de la nivel central, problemele lui Valentin Popa nu s-au soluționat în totalitate. Fermierul ne-a declarat săptămâna trecută că a fost din nou la Primărie pentru a face cerere pentru adeverința APIA, având în vedere că săptămânile trec și că până la termenul limită pentru depunerea cererilor unice de plată nu mai are așa mult timp la dispoziție. Acesta speră ca de această dată să îi fie luate în considerare toate terenurile pe care le lucrează la acest moment.

    „Astăzi mi-a dat dosarul în brațe din nou. Aveam un contract de arendă depus cu o femeie cu titlu de proprietate în care ea era trecută pe titlu și soțul ei care a avut o moștenire de 1,88 hectare pe care i-a vândut-o unui alt fermier. Și am fost la acel fermier și într-adevăr există contracte de vânzare-cumpărare, dar suprafața aceea de teren este scăzută și operată în baza de date a noului proprietar, dar primăria nu a binevoit să actualizeze Registrul Agricol și spune ca acest proprietar de teren să-și actualizeze Registrul Agricol de la data de 1 ianuarie până la 31 martie. Acum nu știu dacă este lege la nivel de țară sau la nivel de Consiliu Local, dar nu a vrut să-mi înregistreze contractul de arendă. Am depus cererea pentru adeverința de teren pentru APIA, chiar ieri am fost, și mi-a spus Primarul că și mâine îmi dădea pentru că este totul în regulă. El spune că o semnează, dar după aia cererea mea ajunge la Registrul Agricol, la secretarul primăriei, care spune pe asta da, pe asta nu, și el se opune. Mi-a mai spus primarul că o să vrea să aibă o discuție cu secretarul pentru a vedea ce are de gând să facă cu noi…Am mai discutat și eu despre problema mea și cu alți oameni…și toată lumea dă din umeri și spune că secretarul de aici se subordonează prefectului și dacă deranjezi sus la prefectură te trezești cu controale de la Mediu, ANAF, Poliția Economică și așa mai departe. De la femeia asta am în arendă 0,77 de hectare, dar nu e vorba numai de ea, e vorba de mai multe contracte pe care mi le-au dat înapoi, dar celelalte cred că se rezolvă că n-am mai făcut contracte de arendă pentru că mi-a spus primarul să fac convenții. Eu vreau să-mi dea adeverință pe tot pământul pe care îl lucrez, pe toată suprafața”, a declarat Valentin Popa.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini