Creșterea animalelorŞtiri agricole

Berbecii tineri, testați gratuit pentru scrapie

Berbecii tineri, verificați gratuit. Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO va informat în premieră, Guvernul a decis în ședința de marți – 14 mai, să aprobe programul prin care testele de genotipizare a scrapiei se efectuează de către Agenția pentru Zootehnie gratuit, în limita alocărilor bugetare

Potrivit deciziei Executivului până în data de 31 decembrie 2019, testele de genotipizare a scrapiei se efectuează de către Agenție gratuit, în limita alocărilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru tineretul mascul din speciile ovine/caprine care intră la reproducție în anul 2019 în cadrul programelor de ameliorare aprobate.

Resursele financiare necesare efectuării testelor se asigură de la bugetul de stat, în limita sumelor aprobate Agenției cu această destinație pentru anul 2019.

Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat încă din luna februarie că acest program o să fie demarat. La acea vremea, preşedintele Asociaţiei Moldoovis şi secretar general al Federaţiei Romovis, Ionică Nechifor, a dezvăluit pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că  ministrul agriculturii, Petre Daea, le-a comunicat președinților de asociații că programul de genotipare va primi finanțare în bugetul pentru 2019 urmând ca toate instituțiile implicate să pice de acord cu aportul pe care îl vor avea în program.

”O poziție foarte fermă a ministrului și eu zic că în sfârșit un ministru dă importanță la ce spuneam eu acum 4-5 ani. Eu îmi amintesc că în 2013 când am introdus în program genotiparea reproducătorilor masculi a fost cumva tratată cu indiferență. Acum după atâția ani vâd că actualul ministru a spus-o foarte ferm: trebuie să includem acest program de genotipare astfel încât să menținem la reproducție doar masculii care sunt rezistenți la scrapie. Este singura soluție care poate preveni boala, altă soluție nu avem pentru că nu există în lume un antidop la această boală. Berbecii care sunt sensibili la scrapie vor fi eliminați. Este și interesul nostru, al fermierilor și pentru prima dată văd un front comun și la crescători, la președinți de asociație”, a explicat Ionică Nechifor pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

Potrivit acestuia, verificarea se va face prin probe de sânge care se duc la laborator iar Ministerul Agriculturii are în prins în bugetul pe 2019 genotiparea la nivel național a 34.000 de berbeci care sunt rasă pură. ”Genotiparea acestora se va face până la începerea unei alte campanii de montă. Și atunci avem niște rezultate, cei care sunt sensibili la scrapie clar nu pot fi buni de montă. Adică vorbim despre cele cinci grupe de genotipare între care genotipul cu alele ARR/ARR, ARR/AHQ, ARR/ARH sunt cele mai rezistente iar berbecii genotipați cu alele ARQ/ARQ sau VRQ/VRQ se vor sacrifica sau castra în termen de 6 luni ca să nu aibă produși la fel de sensibili”, a mai completat Ionică Nechifor.

Citiți despre acest subiect aici:

Ministerul Agriculturii, decizie. Berbecii de rasă vor fi genotipați pentru a stopa scrapia

34.000 DE BERBECI VERIFICAȚI DE MADR pentru SCRAPIE! MASCULII SENSIBILI, INTERZIȘI LA VÂNZARE

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!