• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Food Intel Forum 2019. Ce s-a discutat despre sectorul agricol

    Ramona Dascălu -

    Food Intel Forum 2019, o conferință internațională dedicată sectorului agribusiness din România! Aflat la cea de-a doua ediție, evenimentul s-a desfășurat astăzi, marți – 18 iunie, la Academia de Studii Economice (ASE) București și a avut o gamă largă de teme de discuții, de la „Agricultură, tehnologie și reducerea costurilor” și până la „Comunicarea cu mediul de afaceri – nevoie permanentă”.

    Conferința a fost împărțită pe două paneluri de discuție. Primul panel, care s-a desfășurat în sala Constantin Bărbulescu din cadrul ASE, și l-a avut ca moderator pe vicepreședintele Asociației Române de Relații Publice Camelia Spătaru a abordat ca temă generală de discuție „Eficientizarea dialogului între mediul de afaceri și autorități. Mecanisme moderne de comunicare”. Printre speakerii care au luat parte la acest panel s-au numărat Bogdan Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR, Alexandru Țachianu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    În cadrul celui de-al doilea panel, intitulat „Food Intel: Interconectarea tehnologiei și finanțării în agribusiness, industria de produse alimentare, industria de băuturi și HORECA”,  la care a participat și AGROINTELIGENȚA – AGROINTEL.RO, s-a vorbit despre viitorul agriculturii românești, despre noile tehnologii digitale cât și despre subvenționarea și finanțarea fermierilor români. La această dezbatere condusă de Dan Boboc, decanul Facultății de Economie Agrară și a Mediului, din cadrul Academii de Studii Economice București, printre speakerii invitați s-au numărat: Varujan Pambuccian, deputat în cadrul Comisiei pentru Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor, Gabriel Biriș, partener fondator Casa de Avocatură Biriș – Goran, Alexandru Potor, președintele Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală, Alina Mihaela Popa, președintele Fondului Român de Garantare a Creditelor Rurale, Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație, Adrian Pintea, directorul general al APIA, și Gabriel Lospa, director Business Development SIVECO, care, pe rând, au luat cuvântul.

    Astfel, Varujan Pambuccian a vorbit despre „A treia revoluție agrară”, atingând totodată și subiectul agriculturii verticale: „Am să vorbesc despre, probabil, fenomenul cel mai important care se întâmplă astăzi și despre care se vorbește foarte puțin în mod surprinzător, este vorba de a treia revoluție agrară. Cu alte cuvinte am să vă vorbesc despre un drum care a durat 12.000 de ani și care acum se găsește într-un moment de cotitură majoră. De asemenea, vreau să vorbesc și despre un lucru care există de foarte mult timp și care începe să devină foarte important, mă refer la agricultura verticală și la modul în care plantele pot fi crescute într-un mod absolut predictibil, și mă refer aici la mai multe tehnologii, cea mai veche dintre acestea fiind însă acvaponia”.

    Gabriel Biriș, partener fondator al Casei de Avocatură Biriș – Goran, a adus în atenția celor prezenți metodele de eficientizare a fiscalizării. A vorbit însă și despre un subiect adus în discuție anterior de către deputatul Varujan Pambuccian, și anume despre faptul că Europa a pierdut cursa de investiții masive în tehnologie în comparație cu SUA sau Israel: „Noi am pierdut cursa de investiții masive în tehnologie dintr-un motiv cât se poate de simplu: nu avem fonduri de risc ci avem ajutoare de stat, iar în momentul în care statul dă banii și subvenționează anteprenoriatul, anteprenoriatul nu mai performează. Pervertim inclusiv anteprenoriatul prin acest tip de comportament, nu ajutăm în special pe partea de competetivitate și asta se vede”.

    Alexandru Potor, președintele Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală, a subliniat faptul că fondurile europene devin din ce în ce mai accesibile pentru fermierii români: „În agricultură, România are disponibilă o sumă de  8,1 miliarde de euro pentru ce înseamnă partea de dezvoltare de proiecte cu finanțare europeană, estimăm că aproximativ 22.000 de proiecte vor fi generate din acești bani, media proiectelor fiind undeva spre 300.000 de euro…Birocrația s-a simplificat și fondurile devin mai accesibile. Se democratizează accesul la fonduri europene, fondurile nu trebuie să fie doar pentru cei care își permit să le acceseze doar pentru că au niște resurse în spate”.

    Președintele Fondului Român de Garantare a Creditelor Rurale, Alina Mihaela Toma, a discutat despre contractele de finanțare pentru fermieri: „Fondul de Garantare a Creditului Rural este primul fond de garantare a creditelor înființat în România, are 25 de ani de activitate, în toată această perioadă a garantat peste 118.000 de contracte de garantare, la un calcul simplist înseamnă undeva la 18 contracte pe zi, iar valoric undeva la peste 400.000 de euro pe zi. Nu garantăm creditele aferente comerțului din agricultură în rest absolut tot ce înseamnă capital de lucru, investiții cu sau fără finanțare europeană, avem posibilitatea să garăntăm până la 80% din valoarea unui credit cu încadrarea în 2,5 milioane de euro. Procedurile sunt simplificate, în momentul de față avem undeva la peste 60% din solicitările de garantare acordate într-o perioadă de până în 3 zile”.

    Tot despre metodele de sprijin pentru fermieri a vorbit și Adrian Pintea, directorul general al APIA: „Pentru campania 2018, plafonul alocat României pentru plățile directe conform regulamentelor europene este de 1 miliard 912 milioane de euro, iar tot în conformitate cu prevederile deciziilor Comisiei Europene, APIA  a acordat în anul 2018 atât plăți în avans începând cu data de 16 octombrie până în data de 30 noiembrie, în cuantum de până la 70%  din Fondul European de Garantare Agricolă și până la 85% în cazul sprijinului acordat măsurilor de dezvoltare rurală.  De la 1 decembrie am început acordarea plăților finale, astfel că în perioada 16 octombrie 2018 – 14 iunie 2019, APIA a autorizat la plată suma de 2,695 miliarde de euro din toate cele trei fonduri, Fondul European de Garantare Agricolă, Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, cofinanțarea și toate formele de sprijin din bugetul național”.

    În finalul panelului, Gabriel Lospa, director Business Development SIVECO, a ținut să sublinieze impactul tehnologiei în zona agriculturii: „E adevărat că agricultura digitală și cea de precizie în alte state au luat un avânt mai important și probabil că și noi trebuie să ținem pasul și nu neapărat ca să inventăm roata ci să le aplicăm la noi în mod concret. Ce am reușit să facem noi în relația cu fermierii? Am făcut un simulator de subvenții astfel încât fermierul înainte de o nouă campanie de plată să poată dă vadă care sunt care sunt facilitățile și cum ar putea să-și optimizeze veniturile astfel încât să aibă toate informațiile online”.

    La conferința Food Intel Forum, pe lângă spekeri, au mai fost prezente și personalități din mediul de afaceri, dar și din agribusiness, care au avut calitatea de generatori de dezbateri, un concept nou la noi în țară în cadrul evenimentelor de acest fel.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA