• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII RECLAMĂ: LA APIA N-AU VRUT SĂ NE ELIBEREZE ADEVERINȚELE!

    agrointeligenta.ro -

    După ce au avut probleme cu obținerea adeverinței de la Primărie, acum fermierii se lovesc de altă adeverință care le dă de furcă. Din județul Buzău, un cititor Agrointeligența – AGROINTEL.RO reclamă că s-a prezentat la centrul APIA după ce s-a anunțat de la București că se eliberează adeverințele de credit, însă a fost refuzat atât el cât și alți colegi fermieri.

    Dețin o exploatație cu 60 de ha și vă aduc la cunoștință că cei de la APIA Buzău îmi refuză atât mie cât și altor câțiva colegi să ne elibereze adeveințe, zicându-ne că nu s-a dat drumul la eliberarea adeverințelor, însă și de la APIA București și cei de la APIA Vrancea au început să elibereze aceste adeverințe. Se pare ca cei din conducerea de la Buzău nu vor să ne elibereze aceste adeverințe”, ne-a scris pe adresa de e-mail redactia@agrointel.ro fermierul Vasile Ștefan.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a încercat să ia legătura cu cei de la centrul județean APIA Buzău, dar nu ni s-a răspuns la niciunul dintre cele două numele postate pe site-ul agenției de plăți. De subliniat că, la fel cum precizează și fermierul Vasile Ștefan, sunt centre din țară unde eliberarea adeverințelor a început și s-a desfășurat astăzi în condiții bune.

    Vă reamintim că abia ieri, de la APIA Central s-a emis un comunicat oficial prin care s-a anunțat că fermierii pot solicita și obține adeverințele în baza cărora pot accesa credite pe baza subvențiilor agricole din acest an. Astfel, APIAa informat fermierii că a demarat eliberarea de adeverinţe pentru beneficiarii schemelor de plată (schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi măsurile de mediu şi climă – M10, M11, M13), implementate de Agenţie în cadrul Campaniei 2019, respectiv pentru cei care intenţionează sa acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la insituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA.

    Astfel, potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2019 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de mediu şi climă – M10, M11, M13.

    De asemenea, prin adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenţiei, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenţiei și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    Valoarea creditului va fi de până la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA.

    APIA reamintește fermierilor că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

    În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

    Atenție! Dacă fermierul nu mai doreşte să acceseze creditul pentru capitalul de lucru trebuie să restituie la APIA adeverinţa eliberată în original.

    Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”