Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Subvenții APIA: Extragerea eșantionului cu fermierii la control

Adrian Pintea Director General APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) extrage eșantionul de control pentru Campania 2019. Verificările pentru subvențiile agricole și zootehnice vor începe pe 2 iulie, conform calendarului asumat de conducerea APIA și cea a Ministerului Agriculturii.

Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a dezvăluit pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că mâine, vineri 28 iunie, va fi extras eșantionul de control pentru Campania 2019 și numărul de fermieri eșantionați va fi transmis în fiecare județ pentru a putea fi demarate verificările.

CITIȚI ȘI – Plăți fermieri: Eșantionul de control pentru subvențiile APIA din acest an

Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă reamintește că xcopul verificărilor la fața locului este acela de a controla condițiile în care se acordă ajutorul în conformitate cu art. 37 al Regulamentului (UE) nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea. Pe scurt, aceasta înseamnă verificarea fiecărei parcele declarate: eligibilitate, localizare, suprafață și aspecte privind utilizarea/ acoperirea terenului.

Obligațiile fermierilor selectați la control sunt următoarele:
– să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei;
– să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de obiectul controlului;
– să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.

Controlul se poate face şi în lipsa fermierului dacă, scopul pentru care a fost selectat fermierul la control, nu impune acest lucru. Este necesară prezenţa fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scop control agromediu şi de asemenea pentru controlul cerințelor de ecocondiționalitate.

În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibil.

APIA a finalizat pe 15 mai, Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2019, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de de 846.619 cereri, pentru o suprafața declarată la plată de 9.711.211,43 hectare.

Potrivit unei declarații a directorului general al APIA, Adrian Pintea,  minim 5% dintre fermierii care au cerut subvenții trebuie să fie verificați anual. La acest procent, în eșantionul de control se adaugă și ”ratele de eroare” din anul anterior.

Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă reamintește că eșantionul de control pentru anul 2018 a inclus 73.203 de dosare selectate pentru verificare, cu un număr de 885.250 parcele, pentru o suprafață de 2.075.633 ha.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!