• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, ales vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European

    agrointeligenta.ro -

    Vocea și aliatul fermierilor români la Bruxelles! Europarlamentarul Daniel Buda, reales în Parlamentul European pentru un nou mandat, va ocupa funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură. Din această nouă funcție, eurodeputatul PNL – care s-a implicat și până acum în rezolvarea fermierilor români, dar și în crearea unor politici agricole corecte față de agricultorii noștri, va putea reprezenta și mai bine interesele României, ale agriculturii românești.

    Noul Parlament European s-a constituit ieri, marți 2 iulie, la Strasbourg, în urma alegerilor directe din cele 28 de state membre ce au avut loc între 23 si 26 mai și la care au participat 51% dintre alegători. 61% dintre eurodeputați sunt la primul mandat, cea mai mare proporție de până acum, și 40% sunt femei, un procent mai mare în comparație cu 2014 (37%). La portofoliul agriculturii o funcție importantă va fi ocupată de Daniel Buda, eurodeputat cunoscut în rândul fermierilor pentru implicarea sa în rezolvarea problemelor acestora.

    Anunțul a fost făcut de președintele PNL, Ludovic Orban, pe pagina personală de Facebook. ”Grupul PNL din Parlamentul European a reușit sa câștige poziții importante la nivelul comisiilor parlamentare. Presedinția uneia dintre cele mai importante comisii, ITRE (comisia de industrie, cercetare și energie) va fi exercitată de Adina Vălean, vicepreședinte al comisiei ENVI (de mediu, sănătate și siguranță alimentară) va fi Cristian Bușoi și vicepresedinția comisiei AGRI (de agricultură și dezvoltare rurală) va fi deținută de Daniel Buda. Negociatorii noștri, Rareș Bogdan, liderul delegației române din PPE și Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE, merită felicitările noastre”, a arătat șeful PNL.

    Daniel Buda este la al doilea mandat de europarlamentar. În vârstă de 49 de ani, Daniel Buda a fost deputat în Parlamentul Romaniei, iar din 2014 activează în Parlamentul European, fiind în primul mandat membru în Comisia pentru Agricultură. A absolvit două facultăți (Zootehnie și Drept), iar în 2006 a obținut titlul de doctor în filosofie al Universității Babes-Bolyai cu teza „Raporturile Parlamentului cu principalele instituții ale statului”.

    Eurodeputatul este cunoscut pentru luările de poziție în favoarea fermierilor români iar membru în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a reușit să pună în practică o serie de obiective importante pentru fermierii români, cum ar fi majorarea subvențiilor la hectar, dar și simplificarea procedurilor de absorbție a fondurilor europene. Astfel, după 2020, fermierii romani vor beneficia de plăți directe mai mari comparativ cu perioada actuală, și asta în timp ce în alte state sumele alocate către sectorul agricol au scăzut considerabil ca urmare a Brexit-ului.

    De asemenea, Buda a reușit introducerea unui concept nou în Politica Agricolă Comună și anume „Noul fermier”. Astfel, potrivit amendamentului formulat de acesta, persoanele care au peste 40 de ani și care doresc să își dezvolte o afacere pentru prima dată în agricultură pot primi o primă de instalare de până la 100.000 de euro. Inclusiv cetățenii români stabiliți în străinătate vor avea posibilitatea de a se întoarce acasa și de a-și porni o afacere în acest domeniu.

    Totodata, tinerii fermieri (pana la 40 de ani) care au fost definiti pentru prima data ca „sefi ai exploatatiei” vor putea primi un sprijin complementar pentru o perioada de 7 ani, in loc de 5 ani cat era prevazut inainte, si de un cuantum majorat de la 70.000 de euro la 100.000 de euro.

    Noul Parlament este alcătuit din șapte grupuri parlamentare, cu unul mai puțin decât în legislatura anterioară. Toți eurodeputații care nu s-au alăturat unui grup politic fac parte din categoria „neafiliați”, însă se pot hotărî în orice moment să adere la un grup sau să formeze un grup nou. Începând cu 2009, Regulamentul de procedură prevede ca dintr-un grup politic să facă parte minim 25 de eurodeputați din cel puțin șapte state membre.

    Cel mai tânăr eurodeputat este Kira Marie Peter-Hansen din Danemarca (21), iar cel mai în vârstă este Silvio Berlusconi din Italia (82).


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale