Ştiri agricoleViaţa la ţară

Cum poți da foc la miriște fără să fii amendat

Mulți dintre fermieri sunt tentați să dea foc miriștilor și vegetației uscate fără să se gândească la consecințe. Pe lângă faptul că focul se poate extinde în orice clipă, cei care ard miriștile, fără să respecte legea, sunt și buni de plată, amenzile fiind usturătoare, la fel ca și sancțiunile la subvenție întrucât raporturile pompierilor ajung mereu și la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, reglementată prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 355/2015.

Acord de mediu și permis de lucru cu focul

Fermierii pot da foc miriștilor numai după au obținut acord de la Agenția pentru Protecția Mediului și un permis de lucru cu focul de la Primăria de care aparțin.

“Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce aţi obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, permisul de lucru cu foc de la Primărie şi este anunţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza localităţii unde se defăşoară arderea. Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, facem apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor”, informează reprezentanții Primăriei Brașov, potrivit mytex.ro.

Măsuri obligatorii pentru prevenirea incendiilor

După ce au obținut toate acordurile, fermierii trebuie să respecte și măsurile pentru prevenirea incendiilor: să nu se utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt, nici la distanţe mai mici de 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc). Arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile trebuie să se facă în locuri special amenajate. Asigurarea supravegherii permanente a arderii şi stingerea jarului după încetarea acesteia sunt aspecte la fel de importante.

Amenzi cuprinse între 3.000 și 50.000 de lei pentru cei care nu respectă legea 

Cei care nu respectă toate aceste condiții vor fi sancționați cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și cu sume cuprinse între 25.000 și 50.000 lei în cazul firmelor.

“Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Prin lege (…) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 – 6.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, încălcarea prevederilor legale”, arată reprezentanții Primăriei Brașov.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!