Ştiri agricole

Fermierii cu culturile distruse de armata SUA nu pot fi despăgubiți

Fermierii a căror culturi agricole au fost distruse de de tancurile forţelor NATO, aflate la un exerciţiu militar pe teritoriul ţării noastre, nu pot fi despăgubiți! Potrivit responsabililor din Ministerului Apărării Naţionale (MApN), s-a constatat că legea are lacune și că până la modificarea acesteia fermierii nu își pot recupera pagubele.

Există în acest moment o propunere de modificare legislativă inițiată de MApN potrivit căreia se vor emite o serie de acte normative, de nivel inferior, „care vor reglementa aspecte precum modul de organizare şi funcţionare a acestor comisii de daune,  procedura de solicitare a despăgubirii, modelul actului de constatare şi lista cu documentele minime care trebuie anexate cererii”.

Toate aceste probleme punctuale urmează să fie reglementate printr-un ordin emis de ministrul Apărării, scrie adevarul.ro.

În urmă cu nici o lună de zile, Agrointeligența – AGROINTEL.RO relata că armata americană s-a antrenat din greșeală în lanurile fermierilor din Fetești.

În urma incidentului, mai multe culturi de grâu, floarea-soarelui și porumb au fost afectate.

Ulterior, ministrul Apărării Gabriel Leș a declarat că armata își asumă greșeala și că la nivel de primărie s-a stabilit o comisie privind despăgubirile.

Și partea americană şi-a cerut scuze pentru incidente și a asigurat că cei păgubiți vor fi compensați: “Despăgubirile rezultate din acest incident vor fi acordate potrivit procedurilor NATO existente pentru astfel de evenimente şi ne vom asigura că cei afectaţi vor fi compensaţi respectând cu exactitate aceste proceduri”.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!