Ştiri agricoleViaţa la ţară

Ministrul Daea: Am făcut autostrada apei în România

Foto: Obiectiv Vocea Brăilei

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat că în acest an pot fi irigate 1,4 milioane de hectare de teren agricol, iar despre infrastructura realizată, șeful de la MADR s-a referit ca fiind o veritabilă ”autostradă a apei”.

„Am făcut autostrada apei în România, o să vedeţi apă pe 1.000 şi ceva de kilometri”, a spus ministrul, la TVR1, în legătură cu sistemul de irigaţii din partea de est a ţării.

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, prin Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii, derula la începutul acestui an un număr de 47 de obiective de investiţii cu lucrări în curs de execuţie şi un număr de 30 de obiective de investiţii în diferite stadii de proiectare cu termene de începere a execuţiei lucrărilor în anul 2019.

Cele mai importante obiective de investiţii pentru refacerea sistemului de irigaţii aflate în derulare sunt în sud, dar şi în judeţele Iaşi, Vaslui şi Covasna.

Unul dintre cele mai importante obiective de investiții este reprezentat de Canalul Siret – Bărăgan. În prezent se elaborează studiul de fezabilitate al proiectului, astfel că în cursul acestui an se va lansa licitaţia pentru continuarea lucrărilor. Potrivit reprezentanţilor ANIF, cel mai târziu în luna martie a anului viitor va fi încheiată licitaţia şi vor începe lucrările pe terende.

Prin Programul Naţional de Irigaţii se urmărește reabilitarea unei suprafaţe totale de 2.004.639 ha din 88 de amenajări de irigaţii viabile care includ următoarele obiective: 119 staţii de pompare de bază, 178 de staţii de repompare, 11.856 m de conducte de refulare, 48.232 m de conducte îngropate, un colector, 2.548.860 m de canale de aducţiune, 2.811.338 m de canale de distribuţie şi 5.286 de construcții hidrotehnice.

 

 

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!