Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricoleUtilaje și tehnologii

Hibrizii Euralis în cultura mare a Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Caracal

Zilele trecute am avut plăcerea de a discuta cu drd. ing. Marius Cătălin Bran – Director SCDA Caracal, cu privire la hibrizii Euralis pe care stațiunea îi are în cultura mare.

În planul de cultură a Stațiunii de la Caracal se regăsesc doi hibrizi de porumb cu genetica Tropical Dent®: ES METHOD și ES MYLORD, precum și hibridul de floarea-soarelui ES AROMATIC SU cu toleranță la erbicidul Express®.

„Ne aflăm în fața unei sole cultivate cu hibridul ES METHOD de la Euralis, acesta a fost semănat la data de 31 martie 2019, pe o suprafață de 45 de ha. Pe lângă ES METHOD, mai avem în cultură și hibridul de porumb ES MYLORD pe o suprafață de 90 ha. Densitatea la semănat a fost de 60.000 boabe la ha, iar ca tehnologie s-a aplicat un erbicid preemergent Tender în doză de 1,5 l/ha, o cantitate de 200 kg/ha compexe 20-20-0 în momentul semănatului. În vegetație s-a intervenit cu erbicidul Elumis în doză de 2 l /ha, de asemenea, și cu o cantitate de 200 kg de azot.

Am ales să cultivăm și anul acesta hibrizii de porumb Euralis: ES METHOS si ES MYLORD, deoarece i-am avut atât în testări, cât și în cultura mare și în anii anteriori, oferindu-ne producții satisfăcătoare.

Tot în planul de cultură a Statiunii de la Caracal avem si hibridul de floarea-soarelui ES AROMATIC SU de la Euralis pe o suprafață de 100 ha. Acesta a fost semănat la data de 22 aprilie 2019, cu o densitate de 60.000 boabe/ha. Concomitent cu semănatul s-a aplicat o doză de 200 kg/ha de complexe 20-20-0, un erbicid preemergent Tender în doză de 1,5 l/ha. În vegetație s-a intervenit cu erbicidul Express în doză de 30 gr/ha, plus Select Super în doză de 1,5 l/ha și o doză de 200 kg de azot.

A fost un an dificil, din momentul semănatului până în prezent în zona Stațiunii Caracal s-au înregistrat cantități însemnate de precipitații, aproximativ 440 l/mp, fapt ce a predispus cultura de floarea-soarelui la diferite boli. Asupra hibridului ES AROMATIC SU nu a fost aplicat niciun tratament, deoarece nu a necesitat, acesta având o toleranță ridicată la boli. Ca și dată de recoltare preconizăm undeva în jur de 10-15 august.”

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!