• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adio, cafea divină? Culturile de cafea din America Centrală au fost lovite de o boală necruţătoare

    agrointeligenta.ro -

    Expresso, Capuccino, Frappe, Cafe au lait – toate aceste mici delicii ale vieţii au nevoie de un ingredient esenţial: cafeau de cea mai bună calitate. Un produs ameninţat mai mult ca niciodată în istorie cu dispariţia.
    America Centrală este pentru lumea cafelei, ceea ce este regiunea Bordeaux pentru cea a vinurilor – aici se cultivă cele mai nobile soiuri de Cafea Arabica, materie primă, care preluată de marile branduri europene, este procesată şi adusă la forma din care putem obţine, în urma fierberii, licoarea brun-neagră care ne ţine treji. Calităţile Cafelei Arabica produse în America Centrală sînt produsul terroir-ului – combinaţia dată de climat şi sol, unică în lume – din această regiune. Şi în alte părţi ale globului se cultivă Cafea Arabica – în Africa, în India, Vietnam, Brazilia, Columbia – dar nimic nu atinge savoarea şi gustul Arabicei central-americane.

    plantatie cafeaRugina pune în pericol recoltele

    Anul acesta aduce o tragedie în America Centrală, unde culturile de cafea Arabică sînt afectate de rugină – o boală produsă de ciupercile din genul Puccinia. Pentru piaţa internaţională aceasta poate să însemne reducerea cu peste jumătate a ofertei de materie primă utilizabilă pentru produsele premium-luxury, iar pentru economia locală, dependentă în proporţie de 80-90% de această cultură, probleme şi mai mari.

    Rugina afectează mari părţi de recoltă – cel mai mult trei sferturi, cel mai puţin un sfert de recoltă – El Salvador 75%, Guatemala 70%, Costa Rica 64%, Nicaragua 37%, Honduras 25%

    În El Salvafor, ţara cea mai afectată de flagel, se vor pierde 1 milion din cele 1,7 milioane de quintale(170.000 tone) de boabe de cafea, pe care ţara le produce anual.

    Pierderile din recolta de anul acesta vor aduce cu siguranţă câştiguri mult mai mici cultivatorilor, lucru care va afecta reluarea lucrărilor din sezonul viitor în două moduri: mai întâi datorită banilor mai puţini, suprafeţele vor fi mai mici, în al doilea rând, datorită veniturilor mici, mulţi muncitori agricoli vor pleca spre Statele Unite iar forţa de muncă rămasă nu va fi suficientă pentru acoperirea ariei cultivate anul acesta.

    50% din culturi au fost deja afectate la nivel mondial

    Organizaţia Internaţională a Cafelei (International Coffee Organization -ICO), cu sediul la Londra, indica într-un raport din luna mai a acestui an, că peste 50% din totalul suprafeţelor cultivate cu cafea din America Centrală au fost afectate de flagel. La nivel regional, pierderea se va ridica la 2,7 milioane saci de cafea (un sac de cafea are 60 de kilograme), cantitate evaluată pe piaţă la aproape o jumătate de miliard de dolari.

    Pe piaţa internaţională se caută deja înlocuitori – Brazilia şi Vietnam produc şi ele Cafea Arabica, producţia lor pe acest sortiment nu este însă atât de mare încât să acopere cantităţile mai mici trimise din America Centrală.

    la prajitProdusul se va scumpi

    Cafeaua „divină” va fi mai puţină anul viitor, şi cu siguranţă mai scumpă. Probleme vor avea unele branduri mari care contau în mod exclusiv pe sortimentele de această origine.

    Pe pieţele internaţionale preţul Cafelei Arabica este de câteva luni în continuă creştere – 11% în trei luni.

    Cafeaua este una dintre culturile economice (cash crops) făcând obiectul multor pariuri şi tranzacţii pe piaţa de mărfuri – între 5  şi 15% din tranzacţiile de la Bursa de Mărfuri de la Chicago, în funcţie de sezon au ca obiect cafea.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale