PUSHŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Avans APIA 2019: Primii fermieri care vor intra la plată

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) se apropie cu pași repezi de plata în avans a subvențiilor aferente Campaniei 2019. 846.619 de cereri au primit funcționarii APIA în acest an, înainte de perioada cu penalizări. Potrivit informațiilor aflate de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, APIA intenționează să meargă și în această campanie pe același plan de autorizări la plată ca și anii trecuți!

Acordarea plăților în avans va demera pe 15 octombrie cu prioritate pentru fermierii care dețin suprafețe cuprinse între 1 și 10 ha, urmând ca din data de 25 octombrie, ca și în anii trecuți, să intre în a doua etapă de plată fermierii care au suprafețe mai mari de 10 ha de teren agricol. Plățile vor fi efectuate până pe 30 noiembrie urmând ca de la 1 decembrie să înceapă plata finală.

Se pot efectua plăți în avans de până la 70 % în cazul plăților directe, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, şi de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr.1306/2013.

După 1 noiembrie, crescătorii de oi intră la plata avansului

În schema APIA de plată a avansului se află și fermierii care care au solicitat sprijin cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine, în Campania 2019. Aceștia ar urma să intre la plată mai târziu, după 1 noiembrie.

Comisia Europeană şi-a declarat sprijinul pentru fermierii din mai multe ţări europene care se confruntă cu valurile de secetă din această perioadă, se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Pe de o parte, fermierii europeni vor putea obţine un procentaj mai ridicat din plăţile suplimentare în avans şi plăţile pentru dezvoltare rurală. Pe de altă parte, pentru a-şi putea hrăni animalele, ei vor avea mai multă exibilitate în utilizarea acelor terenuri care, în perioade obişnuite, nu sunt folosite în scopuri productive.

“Aceste condiţii meteo prelungite reprezintă o sursă de îngrijorare pentru fermieri. Comisia Europeană menţine contacte strânse cu statele membre şi evaluează situaţia la faţa locului. Ca întotdeauna, suntem pregătiţi să-i ajutăm pe fermierii afectaţi de secetă. De aceea am decis să permitem plăţi în avans mai ridicate şi exceptări de la anumite reglementări ecologice pentru a facilita producţia de furaje”, a afirmat comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!