• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce s-a discutat la întâlnirea dintre ministrul Daea și ambasadoarea Republicii Populare Chineze

    agrointeligenta.ro -

    Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit miercuri, 31 iulie, o delegație a Republicii Populare Chineze condusă de E.S. Jiang Yu, ambasadorul Chinei în România, se arată într-un comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO. La întâlnire a participat, de asemenea, Roxana Zarma, directorul general al direcției generale afaceri europene și relații internaționale.

    Principalele teme au vizat aspecte privind exportul produselor agroalimentare în China, deschiderea pieţei chineze pentru produsele româneşti, cum ar fi mierea, vinul, floarea soarelui, carnea de bovine și identificarea unor soluții pentru transportul mărfurilor, consolidarea cooperării pentru transferul de tehnologie și a investițiilor chinezești în România, precum și stimularea schimburilor comerciale.

    E.S. Jiang Yu a precizat că agricultura reprezintă unul din domeniile importante de colaborare bilaterală dintre cele două țări. Domnia sa s-a arătat interesată de o mai bună prezenţă a produselor agroalimentare româneşti pe piaţa din China, la expozițiile și târgurile de profil, menţionând că apreciază competitivitatea produselor româneşti și că există deschidere pentru piaţa chineză, cu respectarea criteriilor privind calitatea și cantitatea.

    În cadrul întâlnirii, Jiang Yu a prezentat existența unui plan ambițios pentru transportul mărfurilor din România folosind trenul express dintre China și Uniunea Europeană, prin portul Pireu. De asemenea, au fost expuse avantajele tehnologice de care beneficiază agricultura chineză, privind sistemele de irigații și utilajele agricole, iar partea chineză și-a manifestat interesul pentru consolidarea cooperării în tehnologia și industria agricolă în vederea obținerii unor avantaje mutuale, un model în acest sens fiind Parcul Științific și Tehnologic pentru Agricultură China-România. Ambasadorul Jiang Yu și-a exprimat convingerea că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va continua să creeze un mediu favorabil pentru transferul de tehnologie și investiții din partea întreprinderilor chineze.

    În deschiderea discursului său, ministrul Daea a remarcat îndelungata tradiţie a relaţiilor de cooperare dintre România şi China, amintind acțiuni concrete, respectiv schimburi tehnologice importante, în domeniul viticulturii și al aviculturii între România și China, care au apropiat interesele celor două state. Ministrul a propus ca în perioada următoare să fie organizată o întâlnire între directorul general al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea și echipe de specialiști chinezi, în vederea stabilirii elementelor și a posibilităților concrete privind exportul de vin, dar și al altor produse obținute în țara noastră, precum și discutarea importantelor aspecte conexe: oferta de export, structura acesteia și cantitatea, modalitățile de transport, condițiile fito-sanitare, de sănătate și calitate pe care trebuie să le îndeplinească produsele solicitate.

    Totodată, ministrul Petre Daea a apreciat oportunitatea realizării transferului de informații privind realizarea schimbului tehnologic în domeniul irigațiilor, în cazul în care există interes investițional din partea întreprinzătorilor chinezi în acest sector în România, întrucât, deși statul român alocă sume importante pentru investiții, sunt multe alte obiective care ar putea fi abordate.

    Oficialul român a prezentat avantajele geografice și pedoclimatice ale țării noastre, care asigură produselor o specificitate și particularități deosebit de apreciate.

    În încheierea întâlnirii, ministrul Daea și-a exprimat aprecierea pentru vizita și discuțiile constructive, în speranța că apropierea dintre cele două state va stimula consolidarea relațiilor de cooperare bilaterală.

    La rândul său, ambasadorul Chinei a mulțumit ministrului pentru deschidere, declarând că prietenia dintre popoarele noastre trebuie păstrată, dezvoltată și promovată.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA