• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RAPIȚA 2019-2020. Biță Racman, fermier: Reduc suprafața cu rapiță de la 750 ha la sub 200 ha

    Ramona Dascălu -

    RAPIȚA 2019-2020! Agrointeligența – AGROINTEL.RO demarează de astăzi un serial de articole cu privire la cultura de rapiță pe care fermierii o înființează la finele verii și în toamna acestui an și pe care o vor recolta vara viitoare. Urmărim să vedem cum își gândesc agricultorii strategia pentru rapiță și mai ales ce impact au avut problemele recente – grindină, secetă, asupra tehnologiilor aplicate în ferme!

    Cum perioada semănatului rapiței de toamnă se apropie, fermierii au început deja să pregătească terenul și să-și achiziționeze îngrășăminte, semințe și toate cele necesare pentru ca oleaginoasa să aibă un start cât mai bun. Experiența anului trecut își spune însă cuvântul, iar fermierii se arată mai rezervați în a cultiva suprafețe mari cu rapiță.

    După ce în toamna anului trecut, foarte mulți fermieri au întâmpinat probleme la răsărirea rapiței din cauza secetei, în prezent agricultorii analizează atent suprafețele pe care le vor aloca culturii de toamnă. O parte dintre cei care cultivau rapiță restrâng terenurile pentru rapiță, pe de-o parte din cauza rezervelor pe care le au privind succesul culturii, pe de altă parte din cauza restricțiilor pe care le au la rotația culturilor în exploatație.

    Unul dintre cultivatorii pasionați de rapiță, Biță Racman va reduce în acest an suprafețele pe care le cultivă cu această cultură. De la 750 de hectare cât a semănat în fermă la finele verii trecute, acum la ferma lui Racman se pregătesc mai puțin de 200 de hectare pentru rapiță.

    „Anul acesta o să punem mai puțină rapiță, până în 200 de hectare. Anul trecut am avut 750 de hectare de rapiță, iar anul ăsta sub 200 că nu mai am unde să fac rotație”, a declarat fermierul din Giurgiu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    După greutățile pe care le-a întâmpinat cu cultura de rapiță din cauza intemperiilor, acum fermierul se declară dezamăgit și de lipsa de promptitudine a firmei de asigurări care trebuie să-l despăgubească pentru 300 de hectare bătute de grindină.

    „Anul acesta, am avut 300 de hectare bătute de grindină. Am făcut o producție de 3.000 de kilograme la hectar, anul ăsta peste toată aproape mi-a trecut piatra. Am avut asigurare, dar nu am primit banii. Acum umblăm după hârtii, de la Stația meteo că a fost grindină în data cutare, de la primărie cum că am cultivat rapiță și câte și mai câte. Cei de la asigurare ar trebui să procedeze altfel, ar trebui ca în momentul în care le-am plătit polița să îmi ceară toate documentele și când are loc evenimentul să vină doar să ne despăgubească. Eu când am evenimentul și trebuie să primesc banii mă amână, mă întârzie cu banii un an de zile, dar eu am plătit polița dinainte”, a spus fermierul Biță Racman.

    Revenind însă la planurile privind semănatul rapiței din această toamnă, fermierul din Giurgiu spune că a început deja pregătirea terenului și speră ca la mijlocul lunii august să intre la semănat.

    ”Am început pregătirea terenului, am arat, am dat cu discul de două ori, după 10 august așteptăm să fertilizăm, să încorporăm îngrășămintele. O să dăm cu DAP 18-46-0, 200 de kilograme la hectar. De hibrizi am făcut deja comandă, sunt hibrizi timpurii. Sper ca în jur de 15 august să intrăm la semănat. O să semănăm indiferent că plouă sau nu plouă. De irigat nu o să irigăm”,ne-a declarat Biță Racman.

    Vizibil marcat de problemele pe care le-a întâmpinat cu rapița recoltată în acest an, fermierul a mărturisit pentru Agrointeligența –  AGROINTEL.RO care este primul lucru pe care l-ar modifica în tehnologia culturii de rapiță: „Primul lucru pe care l-aș schimba este că aș face o rapiță care să nu se scuture la grindină, asta ar fi primul lucru”.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată