Creșterea animalelorŞtiri agricole

Crescător de ovine: ”Dacă UE nu ne lasă să exportăm animale vara, să ne despăgubească pentru pierderi!”

Crescătorii de ovine reacționează dur față de cerinețele recente venite de la Comisia Europeană de a sista exporturile de miei și oi către țările arabe. Pe o piață și așa deficitară un astfel de blocaj duce direct la faliment iar odată cu o astfel de cerință ar trebui să vină și o notă de despăgubire pentru crescători așa cum prevede tratatul de aderare al UE.

Valentin Eugen Farcaș, crescător de ovine, este revoltat de cum autoritățile române pleacă capul în fața deciziilor venite de la Bruxelles fără să apere interesele fermierilor români. Într-o postare pe un grup destinat crescătorilor de ovine, Farcaș face trimitere la situația în care Comisia Europeană i-a cerut ministrului Daea să oprească exportul a 70.000 de oi din România către țările arabe. ”Bruxelles-ul ne cere insistent să sistăm exportul de ovine către țările arabe. E drept, au dumnealor și argumente pertinente pe această chestiune”, subliniază crescătorul de animale, care, arată însă că România n-ar trebui să țină capul plecat, ci să ceară plăți compensatorii pentru pierderile pe care oierii români le au din cauza rigorilor europene.

Oierul amintește însă că tratatul de aderare prevede că atunci când un stat membru suportă prejudicii, ca urmare a aplicării politicilor comunitare, este îndreptățit la compensații .

Așadar, cam în aceste coordonate mă așteptam să răspundă ministrul nostru. Opoziția belicoasă, oricât de justificată sau susținută ar fi, nu prea produce efectele dorite. Un răspuns oficial, argumentat, condescendent, dar bine cumpănit, le-ar fi înmuiat puțin fuleul autoritar. Acestor corifei imberbi trebuie să le răspunzi pe limba lor, cu eleganță cinică, caracteristică propriei lor retorici. Nici slugărnicia, nici obrăznicia nu ajută. Europa nu ne vrea mieii, iar pentru asta noi suntem de vină, căci producem ce nu se cere în spațiul UE. Europa nu ne lasă să ne vindem altora mieii, iar aici tot noi suntem de vină, că nu știm ce să le amintim boierilor că cel ce comandă și plătește. Eu le-aș fi trimis, alăturat unui răspuns pozitiv, o umilă notă de plată pentru fermierii români expuși falimentului de dragul dragului de animale al iluștrilor noștri parteneri (a se citi stăpâni)”, mai arată fermierul.

Reamintim că Vytenis Andriukaitis, comisarul European pentru sănătate și siguranță alimentară i-a cerut în luna iulie ministrului Agriculturii Petre Daea să oprească exportul a 70.000 de ovine către o serie de state din Golful Persic, invocând faptul că nu pot fi asigurate condiții bune pentru transport.

Comisarul a atras atenția asupra faptului că animalele vor fi expuse unor temperaturi extreme, iar prevederile legale din domeniu interzic transportul acestora în astfel de condiții. Ulterior, Daea nu a dat curs cerinței venite de la UE și a precizat că România nu va opri exportul de ovine sub nicio formă, dar regulile de export privind bunăstarea animalelor vor fi respectate în totalitate.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!