Creșterea animalelorŞtiri agricole

ACEBOP: Alertă transmisă autorităților din România privind transporturile de ovine pe vreme caniculară

Asociția Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) atrage atenția asupra transporturilor de ovine efectuate în perioada iulie-august 2019 pe ruta România-Bulgaria-Grecia la temperaturi cuprinse între 39-41°C.

Iată, integral, comunicatul transmis de președintele ACEBOP, medicul veterinar dr. Mary-Eugenia Pană, redacției Agrointeligența – AGROINTEL.RO:

”Conform semnalului de alarmă primit astăzi de la ONG Animals Angels din Germania, unele animale au fost găsite moarte, iar altele gâfâind în căldura sufocantă din camioane.

Organizația a transmis alerta către asociații și instituții decizionale din România, pentru a fi activate măsuri la toate nivelele de transport animale, În perioadele de disconfort termic.

Regulamentul CE nr. 1/2005 prevede o limită de 30° C pentru transporturile pe distanțe lungi. Comisia Europeană a lansat avertizări către statele membre să nu autorizeze transporturile atunci când vehiculele nu pot menține temperaturi interne între 5 ° C și 30 ° C de-a lungul intregii rute de transport (reuniunea AGRI din 15.07.2019) și a reamintit faptul că „din practică reiese faptul că nu este posibilă scăderea temperaturilor interne in vehiculele care circulă în condiții de temperatură ambientală peste 30 ° C ”(Adresa Ref. Ares (2016) 2989829 – 28/06/2016).

Ministerele competente din unele state membre au reacționat prin restricționarea transporturilor de animale vii pe timpul caniculei din timpul verii (Ungaria, Italia, Republica Cehă, Spania, Luxemburg, Austria, Estonia, Irlanda) – sau cel puțin in anumite zile caniculare și intre anumite ore, cum a făcut Franța.

Conform definiției din 2008 a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), bunăstarea animalelor înseamnă că un animal este sănătos, dispune de spațiu suficient, este bine hrănit, se consideră în siguranță, este liber să își exprime tendințele normale de comportament și nu are sentimente de teamă, durere și suferință.

Raportul anual 2017 privind protecția animalelor În România a enumerat temperaturile și densitățile depășite ca fiind deficiențe majore, care ar trebui inlăturate, prin acțiunea comună a tuturor factorilor implicați.

Rugăm exportatorii de animale să nu efectueze incărcări dacă temperatura depășește 30° C și să reducă densitatea – la temperaturi de până În 30° C – , pentru călătoriile de scurtă și lungă distanță.

Ghidul european de transport – la care au contribuit și experți din România – vă poate oferi toate elementele de care aveți nevoie: DOCUMENT PDF – LINK

Vă puteți informa astfel asupra pașilor necesari pentru un transport corespunzător de ovine, în respectul pentru animale și bunăstarea lor.

România a fost una dintre țările experte care a lucrat la Ghidurile europene pentru bunăstarea animalelor in timpul transportului și una dintre țările active pentru promovarea acestora”.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!