• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea despre cultivarea organismelor modificate genetic: ”Evident că aș fi de acord!”

    Ramona Dascălu -

    Petre Daea a declarat astăzi, marți – 13 august, că este de acord cu cultivarea plantelor modificate genetic. Mai mult decât atât, ministrul Agriculturii s-a arătat fascinat de acest subiect de discuție, cel al organismelor modificate genetic, pe care l-a abordat cu entuziasm în timpul unui interviu acordat pentru DC News.

    Ministrul Petre Daea susține că nu înțelege de ce europenii consumă plante modificate genetic, aduse tocmai din țări din America, dar nu vor să cultive pe pământ european astfel de plante.

    „E o temă extraordinară aici și vorbiți cu un om care și-a făcut lucrare de diplomă în genetică. Îmi e drag acest subiect încât cred că emisiunea dumneavoastră nu-mi dă posibilitatea să mă desfășor. Este extrem de interesant. Ce cred despre modificarea genetică? Știința nu trebuie oprită. (…) Evident că da (ar fi de acord – n.r.). Nu am înțeles și nu voi înțelege de ce Europa se opune. Am și spus-o. Nu înțeleg stimați europeni, stimați decidenți, de ce consum și nu cultiv. Europa mănâncă 95% din soia modificată genetic, în condițiile în care această plantă n-are modificare nici morfologică, nici anatomică, nici chimică”, a declarat Petre Daea într-un interviu acordat DC News.

    Acesta a continuat să-și argumenteze punctul de vedere vizavi de organismele modificate genetic și a dat drept exemplu cultura de soia, susținând că între planta de soia convențională și cea modificată genetic nu există nicio diferență.

    „Dacă iau o frunză, dacă iau o inflorescență, dacă iau o tulpină, dacă iau o rădăcină sau dacă iau planta întreagă și o pun alături de cea modificată genetic, de cea clasică nu este niciun fel de diferență. Nu are cum să fie această diferență. Este jocul acesta interior în combinația genelor care a creat această rezistență pentru o buruiană extraordinar de grea, care nu poate fi tratată, e vorba despre costrei. E greu, ăsta când a intrat în cultură nu-l mai găsești și atunci pe de-o parte în cultura clasică ca să-l ții sub control trebuie să faci tratamente, niște tratamente repetate pentru a ține sub control cultura curată pentru că toate plantele au dușmani. Planta de cultură are ca dușman buruiana. Puneți un bob de porumb și lăsați-l să crească și după câtva timp îl înăbușește buruienile. Unde este porumbul? Dacă nu-i rupi concurența, dacă nu-i distrugi plantele care sunt mai rapace, pentru că buruienile sunt mai rapace, au viteză mai mare de creștere, au o înrădăcinare mai puternică, și atunci nu înțeleg de ce, în momentul în care consum, de ce nu cultiv?”, se întreabă ministrul Agriculturii Petre Daea.

    Petre Daea crede că țara noastră ar putea fi un excepțional furnizor de proteină vegetală: „România are condiții excepționale pentru soia, noi avem condiții formidabile pentru cultura de soia și am putea fi un furnzior de proteină vegetală excepțional”.

    Ministrul a spus că va continua să fie un susținător al acestei idei de organisme modificate genetic.

    „Le spuneam, și am discutat cu toți și am avut intervenții pe această temă în Consiliul de miniștri, și voi mai avea. Voi rămâne promotorul unei asemenea situații, am văzut discutând, nu face nimic rău omului. Când auzi că e modificată genetic înseamnă că are otravă. Nu are domle’ otravă”, a conchis Petre Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd