Ştiri agricole

Fermă cu 10.000 de porci, blocată din cauza unui focar de pestă porcină africană

Foto: Observatorul Prahovean

Pesta Porcină Africană (PPA) lovește din nou fermele de porci. După confirmarea pestei porcine africane într-o gospodărie dintr-un sat din Gherghița, județul Prahova, a fost blocată activitatea unui complex de porci cu 10.000 de capete, aflat la doar câțiva kilometri de localitatea cu pricina, care se ocupă atât cu creșterea, dar și cu îngrășarea și reproducția porcilor.

Zona de protecție de la Gherghița este de 3 km, aici fiind incluse satele Gherghița, Ungureni și Malamuc. În zona de supraveghere este inclus satul Independența de la Gherghița, precum și comunele Balta Doamnei (satele Balta Doamnei, Lacul Turcului, Bâra), Râfov ( satele Buda, Palanga, Sicrita), Olari (satele Olari, Olarii Vechi și Fânari), Dumbrava (satele Trestienii de Jos, Cornu de Sus), Drăgănești ( satele Drăgănești, Meri, Hătcărău, Tufeni, Bărăitaru, Cornu de Jos). Tot în zona de supraveghere sunt incluse mai multe localități din județele Ilfov și Ialomița, scrie Observatorul Prahovean.

Reprezentanții DSVSA Prahova au adoptat de asemenea și un plan de măsuri care vizează izolarea fermei de porci de lângă Gherghița.

“După confirmarea focarului de pestă porcină africană de la Gherghița a fost aprobat un plan de măsuri, care vizează și izolarea fermei din localitate. Practic aici sunt blocate intrările și ieșirile de animale. Vorbim de aproximativ 10.000 de porci. Totodată se mențin ca măsuri filtrele mobile pentru verificarea transportului de animale”, a precizat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova pentru care a mai spus că, momentan, nu a fost luată măsura uciderii preventive a animalelor din fermă.

Ferma din Gherghița a devenit cunoscută, atât în județul Prahova, cât și în județele limitrofe, în toamna anului trecut, când tot de teama pestei porcine aici se vindeau porci numai buni de tăiat la Crăciun cu numai 7 lei pe kilogram în viu. După ce se dăduse zvon în țară că la Gherghița se găsesc porci ieftini și sănătoși, în fiecare dimineață la poarta fermei era coadă de mașini.

Potrivit ultimei situații prezentate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în data de 8 august, la nivelul județului Prahova evoluau 29 de focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației și 7 cazuri la mistreți.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!