• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Poziția Clubului Fermierilor Români privind Acordul de comerț liber al UE cu țările Mercosur

    agrointeligenta.ro -

    Uniunea Europeană a validat pe 28 iunie, după discuții care au durat mai mult de 20 de ani, noi reguli de comerț liber cu Mercosur, o organizație care reunește principalele țări producătoare din America de Sud (Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay).

    Acest tratat, care afectează aproape 770 de milioane de consumatori (500 milioane în UE și restul în țările Mercosur) ar trebui să sporească semnificativ comerțul dintre cele două regiuni.

    În opinia Clubului Fermierilor Români, precum și a altor asociații europene de profil, ratificarea acordului cu țările Mercosur riscă să sacrifice sectorul agro-alimentar românesc și european.

    Produsele sensibile pentru România în cadrul relațiilor comerciale cu Mercosur sunt următoarele: carne de pasăre și ouă, carne de porc și de vită, produse lactate, cereale (grâu și porumb), fructe proaspete (mere, struguri și pere), semințe de floarea soarelui, ulei din semințe de floarea soarelui, tomate, preparate sau conservate, sucuri din fructe, vinuri, țigarete și etanol.

    Pentru produsele defensive există riscul ca producătorii autohtoni să fie puternic afectați, ca urmare a unui posibil volum mare al importurilor de produse agroalimentare din țările Mercosur, coroborat cu un preț de import sub nivelul prețului de producție de pe piața internă, având în vedere potențialul ridicat la export pe plan internațional, în special al Braziliei și Argentinei.

    Clubul Fermierilor Români consideră că stabilirea concesiilor importante la importul pe piața UE de produse agroalimentare originare din țările MERCOSUR în sectoarele considerate sensibile pentru țara noastră (carne de pasăre, carne de vită, carne de porc, zahăr, miere naturală etc.) riscă să afecteze grav competitivitatea fermierilor români.

    Deși acordul cu Mercosur (care doar a fost agreat, nu a fost încă ratificat) conține anumite garanții pentru a contracara potențialele sale efecte negative, a fost deja criticat de principalele sindicate agricole europene, dar și de majoritatea statelor membre în cadrul Consiliului de miniștrii din 15 iulie.

    Sindicatele/organizațiile de producători europeni consideră că acordul „va accentua în continuare competiția agriculturii europene cu produse care nu respectă standardele stricte impuse agricultorilor europeni”. Concurența neloială va duce în mod inevitabil la o presiune descendentă asupra prețurilor produselor, lovitura ce ar putea fi fatală pentru producătorii europeni”. „Consolidarea produselor de la prețuri scăzute de pe piețele noastre este împotriva intereselor consumatorilor și ale planetei” mai spun sindicatele europene, făcând apel la autorități să nu ratifice acordul.

    Produsele din America de Sud sunt într-adevăr mai ieftine decât produsele omoloage  europene. Spre exemplu, la carnea de vită belgiană vânzările vor putea scădea deoarece, prețul pe kilogramul de carne este cu 5 euro mai scump decât în țările din America de Sud. Ca urmare, sectorul belgian de carne de vită este îngrijorat de pierderea a peste 50 de milioane de euro pe an.

    În opinia Clubului, aplicarea acordului de liber schimb cu țările Mercosur riscă să afecteze grav producătorii și consumatorii europeni deoarece:

     Mercosur nu aplică aceleași standarde cu cele europene și ca urmare, nu au doar costuri de producție mai reduse decât producătorii europeni dar și siguranța alimentară mai scăzută! Spre exemplu, 75% din pesticidele utilizate în Brazilia sunt interzise în UE;

     Sistemul de inspecție și control al siguranței alimentelor în țările Mercosur este deficitar – acestea nu sunt în măsură să aplice măsuri sanitar – veterinare și fitosanitare la nivelul celor europene, dovada și faptul că după scandalul cărnii de pasăre din Brazilia, doar 1% din unitățile de profil din Brazilia sunt acceptate la exportul pe piața UE. De aici și riscul ca multe produse care fac obiectul acordului de comerț liber din țările Mercosur nu doar nu vor respecta standardele UE dar vor face și concurență neloială produselor europene pe piața UE;

     Imposibilitatea controlului 100% a produselor importate din țările Mercosur – în pofida asigurărilor Comisiei Europene că statele membre UE vor controla 100% produsele care vor proveni din Mercosur pentru a garanta siguranța alimentară, este practic imposibil să se efectueze controlul veterinar și fitosanitar 100% al tuturor produselor importate, pentru că un astfel de control ar necesita o infrastructură de control imensă, cu costuri greu de imaginat și susținut;

     Contingentul de 180.000 tone la carnea de pasăre la importul din Mercosur cumulat cu recenta cotă de 50.000 tone acordată Ucrainei la carnea de pasăre riscă să afecteze grav sectorul românesc de profil, unul dintre cele mai competitive din România;

     Contingentul de zahăr de 180.000 tone fără taxă vamală, cumulat cu cel de 640.000 tone etanol la importul în UE din Mercosur poate afecta grav sectorul de zahăr din UE, care se confruntă cu o criză fără sfârșit de la renunțarea sistemului cotelor de producție. Producătorii din RO vor fi și mai afectați având în vedere randamentele mai slabe, deci costuri mai mari, față de producătorii din Germania sau Franța;

     Efecte negative sunt anticipate și de Comisia Europeană care a anunțat posibilitatea disponibilizării sumei de 1 miliard € în caz de criză pe piață din cauza acordului cu Mercosur.

    În concluzie, așa cum au subliniat și organizațiile fermierilor europeni, facem apel la Guvernul României să nu sacrifice sectorul agro-alimentar pentru un potențial câștig în alte sectoare și să nu ratifice acest acord cu Mercosur.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”