• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivatorii de orz din Bulgaria dorm liniştiţi: industria locală a berii le dă de lucru

    agrointeligenta.ro -

    Tot ce se produce în agricultură este produs pentru că cineva asigură o cerere constantă şi consistentă pentru acel ceva. Nimic nu ilustrează acest mecanism mai bine decât relaţia stabilită între industria berii din Bulgaria şi sectorul cultivării orzului din aceasă ţară.

    Aproape toată berea consumată în Bulgaria este produsă în fabricile din ţara vecină de la sud de Dunăre – 96% potrivit datelor statisice din 2012. Aceasta face industria de profil nu doar un important contribuabil la Produsul Intern Brut, dar şi un motor care determină creşterea sectoarelor locale în care se produce materie primă pentru licoarea efervescentă şi înspumată, blondă, brună sau neagră.

    În 2012 în Bulgaria cantitatea totală de bere vândută a fost de 5,5 milioane de hectolitri, din aceasta doar o jumătate de milion fiind produsă în afara ţării – cifra totală reprezentând o creştere uşoară în termeni anuali.

    Seceta de anul trecut „a uns” afacerea

    Pentru berarii bulgari, vara lui 2012 a fost vară bună pentru ei arşiţa neînsemnând ca pentru producătorii agricoli secetă ci sete – o sete care, desigur le-a sporit vânzările. Anul acesta, în ciuda prognozelor meteo pentru regiune, debutul verii este mai răcoros iar setea ceva mai mic nu mai susţine vânzările la acelaşi nivel lucru care se va reflecta în bilanţul final dat fiind că aproape 50% din acestea sînt generate în perioada mai-august.

    Bulgarii pot oferi aproape orice sortiment de bere din producţie exclusiv locală – există peste 80 de sortimente de bere blondă şi neagră, dintre care 30 lansate în acest an, şi şapte tipuri de bere mixtă (combinaţii de sucuri de fructe şi bere). Această dinamică este susţinută de investiţii substanţiale realizate fără oprire de producători – astfel, în primele şase luni ale acestui an, producătorii bulgari de bere au investit în fabricile lor 30 de milioane de leva (15 milioane de euro).

    Opt fabrici de bere

    Asociaţia berarilor bulgari cuprinde cele opt fabrici de bere din ţară, deţinute de Bolyarka, Britos, Zagorka, Kamenitsa, Carlsberg Bulgaria şi Lomsko Pivo, la care se adaugă două unităţi independente de producere a malţului, o moară, două lanţuri de berării, două institute de cercetare şi 11 companii distribuitoare de materiae şi echipamente – în zona de producţie fiind oferite 2500 de locuri de muncă, orizontal şi vertical mai fiind create 8000.

    Cerere de 120.000 de tone de orz în fiecare an

    Ceea ce neinteresează însă cel mai mai mult este măsura în are dinamicile din acest sector creează creştere în agricultură – agricultura primeşte din partea sectorului o cerere de aproape 120.000 de tone de orz anual, la care se adaugă o cerere de 450 de tone de hamei.

    În Bulgaria cultura orzului a ocupat în medie în perioada 2008-2011 (2011 este ultimul an inclus în statisticile FAO), 225 000 de hectare – în 2009 fiind atinsă valoare amximă de aproape 260 de mii de hectare iar în 2011 valoarea minimă de 178 de mii de hectare. În acceaşi perioadă producţia medie înregistrată a fost de 800 de mii de tone – valoarea maximă fiind atinsă în 2008, 900 de mii de tone iar cea mai mică în 2011, 700 de mii de tone. Randamentul obţinut a fost de 35 000 Hg per ha – valorile cele mai mari fiind înregistrate în 2008 şi 2011, de aproape 40 de mii hg per ha iar cele mai mici în 2009 şi 2010, de 33 de mii hg per ha.

    Surse: Novinite, FAO, SPB


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale