• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 10 hibrizi de porumb românesc recomandați fermierilor de Georgeta Dicu

    Ramona Dascălu -

    Cei mai noi hibrizi de porumb românesc au fost prezentați de cercetătoarea Georgeta Dicu în cadrul evenimentului „Ziua Porumbului Românesc 2019”, organizat pe 22 august, la Fundulea – Călărași. Georgeta Dicu a vorbit despre hibrizii românești pe care i-a creat și pe care compania producătoare de sămânță, Expert Agribusiness, îi are în acest moment în portofoliu. Potrivit cercetătoarei, sămânța de porumb pe care o produce se adresează în principal fermierilor mici și mijlocii care vor să acorde o șansă geneticii românești.

    Hibrizi românești de porumb

    Georgeta Dicu a caracterizat hibrizii românești produși de Expert Agribusiness și prezenți în lotul demonstrativ de la Fundulea ca fiind niște hibrizi ce se pretează foarte bine recoltatului mecanizat. O caracteristică foarte importantă a acestora este legată de calitatea bobului, calitate care derivă din faptul că pierderea apei din bob nu se face în mod accelerat.

    „Tot setul de hibrizi pe care îl avem expus are și o calitate deosebită a bobului pentru că pierderea apei care nu este accelerată este corelată cu calitatea și conținutul de proteină din bob. Toți hibrizii care pierd apă accelerat și foarte accelerat au un conținut foarte ridicat de amidon, care poate să ajungă până la 75%. Asta se poate vedea foarte bine la recoltat, este bobul acela făinos care la recoltat la supramaturare se sparge și pierderile sunt foarte mari. Hibrizii noștri se pretează foarte bine pentru recoltatul mecanizat pentru că pierderile sunt mult mai mici decât la ceilalți hibrizi”, a declarat Georgeta Dicu.

    Aceasta a realizat și o prezentare a fiecărui hibrid românesc în parte, prezentare care are rolul de a-i ajuta pe fermieri să ia cea mai bună decizie atunci când vine vorba de alegerea hibrizilor de porumb pentru ferma lor.

    Cei mai noi hibrizi românești de porumb. CERA 270: conținut ridicat de proteină 

    CERA 270 este un hibrid semitimpuriu de porumb românesc, din grupa FAO 270. Acest porumb poate fi caracterizat printr-un conținut crescut de proteină și cu un potențial maxim de producție de 10 tone la hectar.

    ”La momentul acesta, umiditatea este de 21,6%. Anul trecut la momentul acesta umiditatea era de 16%, deci a fost un an mult mai bun anul acesta pentru un hibrid semitimpuriu. Conținutul său de proteină se duce spre 14%, în condițiile în care îl cultivăm izolat pentru că dacă se polenizează cu polen de la alt hibrid de porumb , conținutul de proteină scade. Masa hectolitrică la momentul acesta este de 78%, randamanetul de măciniș este fantastic, un morar anul trecut în toamnă când i-am dus un sac mi-a dat un sac și jumătate de mălai plus ce rezultă și m-a întrebat „Dar de unde îl aveți? Cum este posibil așa ceva că în cariera mea de morar nu am întâlnit un asemenea porumb”. Este secretul meseriei. Vi-l recomand cu încredere, poate să fie cultivat și pentru cultură normală însă nu este foarte productiv din cauza conținutului de proteină pentru că în general calitatea este corelată negativ cu productivitatea, în cazul porumbului un procent în plus de proteină înseamnă  între o tonă și o tonă și jumătate de producție în jos. Potențialul lui maxim se duce undeva spre 10 tone în condiții foarte bune de cultură sau în cultură irigată, dar se pretează foarte bine și pentru cultură dublă sau succesivă. Anul acesta a fost o avalanșă de cereri, dacă am fi avut sămânță ar fi fost foarte bine. Datorită ploilor care au venit în luna iunie și iulie, foarte mulți fermieri au cultivat după orz, rapiță, și chiar grâu, porumb, deci cultură dublă”, este descrierea pe care Georgeta Dicu a realizat-o hibridului CERA 270.

    Cei mai noi hibrizi românești de porumb. CERA 320: potențial foarte mare de producție

    Hibridul de porumb CERA 320 face parte din grupa FAO 320 și se încadrează în categoria hibrizilor care pierd apă din bob la maturitate.

    „Pe lângă CERA 270, acesta este hibridul care m-a impresionat profund anul acesta pentru că la momentul prezent, umiditatea lui în boabe este undeva la 24%. Poate că trebuia să fie un pic mai mică, dar din ce știu eu din anii trecuți, cred că fertilizarea aceea foliară pe care am administrat-o și ultimul tratament foarte târziu, aproape că rupeam plantele, ne-au ajutat foarte tare. Este un hibrid cu un potențial foarte mare de producție. Se încadrează în categoria hibrizilor care pierd bine apa din bob la maturitate (…). Vă recomand acest hibrid cu mare încredere pentru toate zonele favorabile culturii de porumb. Și-a păstrat sănătatea cu toate că am avut un atac puternic de dăunători”, a declarat Georgeta Dicu.

    Cei mai noi hibrizi românești de porumb. Experimental 3401: porumb compact, cu umiditate foarte bună

    Experimental 3401 este un hibrid nou de porumb românesc, creat să aibă un randament foarte bun, să fie compact. Anul acesta este prima dată când acest nou porumb va fi pus în vânzare și avea o etichetă portocalie. Hibridul de porum Experimental 3401 a fost recomandat de cercetătoarea Georgeta Dicu fermierilor care vor să încerce un porumb românesc nou și productiv.

    Cei mai noi hibrizi românești de porumb. CERA 340: toleranță  mare la secetă

    Porumb românescu cu toleranță mare la secetă! Este vorba despre CERA 340 la care cercetătoarea Georgeta Dicu a spus că așteaptă anul acesta o producție de peste 12 tone de la acest hibrid. „Acest hibrid se află în cultură anul acesta. Din nefericire producerea de sămânță a fost stopată din motive obiective, nu știu pe ce perioadă. Este un hibrid foarte bun, anul trecut a dat niște rezultate spectaculoase, pe o secetă cruntă a dat 9 tone. Planta era cât mine anul trecut. Cred că anul acesta producția va fi de peste 12 tone, vom primi rezultatele, vom evalua și lotul demonstrativ și vom trimite aceste rezultate. Din păcate nu va mai fi în cultură anul viitor. Îl înlocuiește Experimental 3401. De aceea am și făcut acești pași, am încercat să găsim o soluție provizorie până vom intra în producție cu hibrizi noi”.

    Cei mai noi hibrizi românești de porumb. EVO 3517 și EVO 3617: buni pentru cultura intensivă

    În componența lotului demonstrativ prezentat fermierilor de compania Expert Agribusiness au existat și doi hibrizi care aparțin unei companii partenere. EVO 3517 și EVO3617 sunt semințele de porumb românesc pe care le pot cultiva fără probleme fermierii care aplică o tehnologie intensivă la cultura porumbului.

    „Avem în lotul demonstrativ și doi hibrizi, care au fost practic ultimii hibrizi ce au fost înregistrați în vechiul program de ameliorare-cercetare, EVO 3517 și EVO 3617. Ei sunt produși de o altă companie parteneră care se numește NitroSoy. Se produc anul acesta, sunt în cultură anul acesta. Rezultatele și evaluările de până acum ne dau speranță că vor da rezultate foarte bune. Fac practic parte din setul de hibrizi care se pretează foarte bine pentru cultură intensivă. Putem merge cu ei undeva la 70.000 de plante la hectar la neirigat, dar nu mai mult. Eu în general nu recomand mai mult de 65.000 de plante la hectar pentru că riscurile sunt foarte mari. Se văd și anul acesta riscurile la fermierii care au pus peste această densitate. Cu siguranță acolo unde lanurile de porumb sunt uscate, dar umiditatea bobului este peste 20-25% unul dintre factori a fost densitatea foarte mare. EVO 3617 este un hibrid pe care îl iubesc tare mult datorită uniformității extraordinare pe care o are (…) Faptul că planta este de înălțime medie spre mică comparativ cu a celorlalți hibrizi poate să ne ducă cu gândul că se poate folosi în așa numitele culturi “high population”, culturi cu densitate foarte mare, am văzut că se practică și la noi în sistem irigat densități de peste 90.000-100.000 de plante la hectar sau semănatul acela în pătrat 30/30, 30 de centimetri între rânduri, 30 de centimetri pe rând. Acest hibrid se pretează foarte bine pentru acest tip de cultură”, a explicat Georgeta Dicu.

    Cei mai noi hibrizi românești de porumb. CERA 380: rezistență la arșită

    Hibridul românesc de porumb CERA 380 face parte din grupa FAO 380 și se pretează pentru porumbul de siloz: „Se remarcă printr-o uniformitate a știuletelui excepțională și printr-o sănătate de fier. Și anul acesta, dar și anul trecut, l-am urmărit în mod special și începând de aici putem vorbi și de un segment din ce în ce mai mult abordat de către fermieri, respectiv porumbul pentru siloz. Este un hibrid foarte rezistent la secetă și la arșiță care nu pierde din elementele de productivitate pentru că se menține pierderea aceea a apei din bob medie, nu accelerată. Planta este uscată în această zonă pentru că începând de la EVO 3617 am intrat în zona de crov, dar dacă mergem în adâncime plantele sunt încă verzi. La toți hibrizii, pedunculul, dacă vă uitați la el, este un alt element care ne indică faptul că pierd bine apa din bob la maturitate”.

    Cei mai noi hibrizi românești de porumb. CERA 370: bun, dar va fi înlocuit

    Potrivit Georgetei Dicu, hibridul de porumb CERA 370 nu va mai fi produs începând de anul viitor: „Un hibrid extraordinar de bun ca și CERA 380. Vestea proastă este că nici acest hibrid nu mai poate fi produs, producerea și comercializarea lui este deocamdată stopată, interzisă. Există în acest moment în cultură, rezultatele sunt foarte bună, dar așa se întâmplă la noi, ce este bun trebuie să fie omorât, dar și pentru el există un înlocuitor pe care îl vom avea de anul viitor”.

    Cei mai noi hibrizi românești de porumb. STAR 390 pentru porumbul de siloz

    STAR 390 este hibridul de porumb românesc care se pretează la producția de porumb pentru siloz. Semințele acestui porumb nu sunt încă disponibile pe piață, fiind cultivat la acest moment numai în loturi demonstrative. „Este un hibrid foarte bun cu o plantă impozantă, foarte înaltă. Se pretează pentru siloz. Sperăm ca în 3 ani de zile, poate mai puțin, să intre și el pe piață. Provine dintr-o combinație de doi părinți ai hibrizilor pe care îi avem în administrare. Încă își păstrează planta, încă își păstrează într-un procent foarte mare știuletele în poziție verticală, acolo unde știuletele este în poziție verticală pierderea apei din bob se produce în ritmul biologic normal. Când știuletele a căzut deja avem o problemă, se pierde apa în mod accelerat și se reduc toate celelalte elemente ale productivității”, a explicat cercetătoarea Georgeta Dicu.

    Cei mai noi hibrizi românești de porumb. CERA 450: hibrid tardiv de porumb românesc

    CERA 450 este un hibrid tardiv de porumb românesc. Semințele acestui porumb pot fi cultivate atât pentru producția de porumb boabe, cât și pentru porumbul ce se va recolta știulete. „Este cel mai tardiv dintre hibrizii pe care îi avem în producere de sămânță anul acesta. Acesta poate fi cultivat și pentru boabe pentru că pierde bine apa din bob la maturitate, poate fi cultivat și pentru știulete, poate fi o variantă a Oltului, tot hibrid românesc, pentru cine vrea să-l încerce pentru segmentul de arendă pe care o dau fermierii oamenilor și care vor să mai recolteze încă știuleți. Se pretează extraordinar de bine pentru siloz, are o plantă impozantă care dezvoltă o masă vegetativă foarte bună”, a mai spus Georgeta Dicu.

    În final, cercetătoarea Georgeta Dicu i-a sfătuit pe fermieri ca niciodată să nu opteze pentru un singur hibrid sau pentru o singură grupă de precocitate întrucât în acest fel sunt mult mai predispuși la riscuri: „Eu întotdeauna am sugerat că într-o fermă trebuie să se găsească o diversitate de hibrizi, niciodată nu trebuie cultivat un singur hibrid sau o singură grupă de precocitate pentru că astfel creștem riscurile pentru cultura respectivă, și de asemenea nu trebuie să cultivăm hibrizi de la o singură sursă pentru că la fel riscurile sunt foarte mari”.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA