Bio şi organic

Ghici pentru ce poate primi o amendă de 30.000 de euro un fermier austriac?

Austria este considerată una dintre cele mai restrictive ţări ale Uniunii Europene. uînt foarte puţine lucruri pe care le poţi face cum vrei tu. Există reglementări peste reglementări. Iar respectarea lor este asigurată cu amenzi dure.
Nu miră pe nimeni că există amenzi – toată lumea ştie că omul are o înclinaţie naturală în a-şi maximiza beneficiul indiferent dacă o face sau nu respectând comunitatea. Miră însă nivelul unora dintre acestea în cazuri cu totul şi cu totul neaşteptate.

“30.000 de Euro” este o amendă uriaşă pentru un agricultor – este o sumă cu care poţi asigura, chiar şi în Austria, venitul pe un an al unei familii, poţi cumpăra un tractor sau un alt utliaj agricol, poţi cumpăra mai multe sisteme automatizate de irigaţie. Prin urmare te-ai aştepta ca fapta care să aducă această penalizare să fie una foarte gravă – să zicem o mică Fukushima (nu, nu se poate, pentru că austriecii nu au centrale nucleare).

Ei bine, amenda de 30.000 de Euro este dată pentru nerespectarea condiţiilor de culegere a ciupercilor de pădure – ciupercile acelea care apar după ploie (şi să nu vă închipuiţi că este vreuna trecută pe lista plantelor aflate pe cale de dispariţie).

Reguli stricte pentru culesul din pădure

Ciupercile trebuie culese doar între orele 7 dimineaţa şi 7 seara. Culegătorii pot culege şi transporta doar maximum de 2 kilograme de ciuperci de persoană. Este interzisă folosirea uneltelor, şi cu atât mai mult a uneltelor mecanice. Este de asemenea interzisă organizarea de grupuri în scopul culegerii de ciuperci.

Şi ar trebui să ne-o închipuim pe Olga Reisner, prefectul districtului Tirolul de Est cum spune, arătând spre un morman de ciupercuțe proaspete: “Este strict interzis”. Asta da fungofilie!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu